Mon06012020

Poslednja izmena:09:11:35 AM

Back KULTURA

Kultura

Bata Spasojević otvara SFW 2019 kolekcijom za sve koji se duhom osećaju mladi

Bata Spasojević            Ove godine Bata Sapasojević obeležava 25 godina rada i 20 godina brenda. Njegova revija „Forever young 2019“, SFW zatovorila je Beogradsku, a otvoriće ovogodišnju Novosadsku nedelju mode. XII Serbia Fashion Week i ovoga puta ugostiće najprestižnije domaće i strane dizajnere i kao nikada pre pred njih staviti nove izazove. Oni pravi, oni najbolji, raduju se svemu što je novo, drugačije. Zato su i najbolji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šta nas sve čeka na prolećnom SFW-u 2019

Sa konferencije za medije u Gradskoj kući u Novom Sadu            Master centar Novosadskog sajam će od 03. – 07. maja biti domaćin 12. po redu Serbia Fashion Week-a, jedine licencirane nedelje mode u Srbiji. Publiku očekuju brojne revije domaćin i stranih dizajnera, ali i iznenađenja, koja će, po rečima gospođe Svetlane Horvat, predsednice SFW-a i čelnice Nacionalne komore za modu Srbije, osvežiti ovogodišnje izdanje ovog prestižnog modnog događaja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srednja škola Novi Bečej proslavila svoj 57. rođendan

Sa svečane priredbe u Domu kulture            Svečanom priredbom u Domu kulture opštine Novi Bečej učenici i profesori Srednje škole Novi Bečej, proslavili su 57 godina postojanja. Ova škola se kroz svoju istoriju menjala i danas predstavlja moderno okruženje koje, pre svega, pruža mnogobrojne mogućnosti za kvalitetno obrazovanje mladih u okviru interaktivne nastave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đelem, đelem lungone dromeja

Ana Dalipovski            Širom planete 08. aprila se obeležava Svetski dan Roma. Predstavnci ovog zagonetnog naroda su još uvek u teškom položaju, uglavnom zbog predubeđenja koje o njima vlada u društvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bela Benišek: Put oko sveta sa fotoaparatom i ručnim prtljagom

Bela Benišek u akciji            Iako se otkrićem fotografije konstatacija francuskog slikara Pola Delaroša (Paul Delaroche) „Od danas slikarstvo je mrtvo!”, izrečena 1839., na sreću nije obistinila, ova, kako je danas nazivaju „osma umetnost“, izborila je posebno mesto i postala novi medij na području vizuelne umetnosti. Neosporan je i njen uticaj na slikarstvo, ali i na društvo uopšte, jer se od nje ništa više ne može sakriti. Za pionire fotografije, Francuze Žozefa Nisefor Nijepsa (Joseph Nicéphore Niépce) i Luja Dagera (Louis-Jacques-Mandé Daguerre), veruje se da su promenili tokove istorije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Praznik za oči - promocija foto opreme firme Josipović d.o.o.

Sa promocije u hotelu Leopold I na Petrovaradinskoj tvrđavi            Promocija profesionalnih foto aparata i foto opreme u organizaciji firme „Josipović“ doo, Novi Beograd, održana je u sredu, 03. aprila 2019. godine, u hotelu Leopold I na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovo je još jedan u nizu važnih događaja za sve iz sveta fotografije, koje priređuje firma Foto oprema „Josipović“ svake godine u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, u nameri da  približi svoju ponudu klijentima i prenese najnovije informacije iz ovog domena. Predstavljeni su brendovi kao što su Sony, Canon, Epson, Sigma, Nikon, Panasonic, Fuji, Tamron, Nest i dr., a publika, uglavnom iz foto sveta, imala je priliku da svaki izloženi artikal ispoba i razmeni iskustva sa svojim kolegama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragan Narančić, umetnički rukovodilac Narodnog orkestra Ansambla Vila

Dragan Narančić            Ko nije bio na koncertu Narodnog orkestra Ansambla „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva ,,Železničar”, koji je u Amfiteatru SPC „Vojvodina“ u utorak. 02. aprila 2019. godine, obeležio dve decenije uspešnog, kontinuiranog rada, treba da zna da je propustio mnogo. Jer na koncertu u dupke punoj sali, mogli su se čuti ne samo milozvučni tonovi svih srpskih instrumenata, već i osetiti sve ono što u srpskoj tradiciji postoji vekovima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

NO Ansambla Vila gala koncertom najavio seriju ovogodišnjih nastupa

Vilino veče za pamćenje

            Povodom 20 godina rada Narodnog orkestra Ansambla ,,Vila” i 85 godina Srpskog kulturno-umetničkog društva ,,Železničar”, 02. aprila u amfiteatru SPENS-a, održan je celovečernji  koncert Narodnog orkestra „Vila“ iz Novog Sada, koji je predvodio višegodišnji umetnički rukovodilac Dragan Narančić, scenarista i reditelj ovog spektakla, a ujedno i voditelj programa. Gosti na koncertu bili su članovi hora Medicinskog fakulteta Novi Sad „Musica Sanat“ kojim rukovodi mr Hermina Guga Sarka, vokali Tatjana Jezdimirović i Aleksandar Janić, i flautistkinja Aleksandra Horvat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mali jubilej revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE

Naslovna strana fotografa Dragana Kurucića - Branje nevena u manastiru Grgeteg            Novi, 20 broj revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE na svoj način beleži događaje i primere pojedinaca kojima je uspelo da Srbiju naprave još lepšim mestom za život.
            TOPSRBIJA se bavi sadašnjim trenutkom, ali da podsećanje na važne datume nije samo predmet istorijske nauke, već i kulturne, duhovne nadgradnje. Temelj na kojima se podiže kuća, država, pa i sam čovek.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kultura na dlanu - još jedan uspešan projekat PMF-a

Obraćanje dekanice, prof. dr Milice Pavkov Hrvojević            Novi izložbeni prostor i nova postavka fotografija. Izložba "Kultura na dlanu" otvorena je 18. marta u Kulturnoj stanici Svilara, Đorđa Rajkovića 6b. Izložba obuhvata kolekciju od 85 novih fotografija, snimljenih tokom realizacije istoimenog projekta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ODRŽAN SEMINAR TRADICIONALNIH INSTRUMENATA U NOVOM SADU

Zvuci tradicionalne muzike ovih prostora u Vili            Osmi po redu seminar tradicionalnih instrumenata održan je u prostorijama Folklornog ansambla „Vila“ iz Novog Sada, u organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, Udruženja za očuvanje narodne tradicije „Alimo Traditional Group“, ali i domaćina Ansambla „Vila“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vesna Stanković ispisuje nove stranice Istorijske čitanke

 Vesna Stanković kao Milunka Savić           U okviru obeležavanja stogodišnjice Velikog rata na sceni Doma Omladine glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković, koja se potpisuje i kao autor teksta, u režiji Petra Stanojlovića, premijerno je izvela monodramu "Milunka". Pet godina kasnije, lik i delo ove heroine „epskih razmera“, oživljavano je iznova i iznova preko 180 puta, po Srbiji, ali i od Australije do Kanade.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com