Mon07132020

Poslednja izmena:09:39:44 AM

Back KULTURA

Kultura

Muzej piva u Čelarevu prvi i našoj zemlji, jedinstven u regionu

Ljiljana radišić, kustos Muzeja, u razgovoru sa novinarima            U petak, 10. maja obeležen je povratak „zlatnog“ proizvoda LAV Premiuma, koji je od 1998. pa sve do 2008. nizao rekorde u proizvodnji, prodaji i popularnosti. Za tu priliku u prostranom parku Dvorca Dunđerskih, kompanija Carlsberg Srbija priredila je višečasovni koncert i druženje sa poznatim ličnostima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej piva Zrenjanin - od ideje do realizacije

Pogled na obnovljenju zgradu Muzeja piva            Udruženje građana „Urbani forum", na čelu sa Vojislavom Cvijićem, savetnikom za turizam iz Turističke organizacije grada Zrenjanin, u želji da sačuva tradiciju dugu više od 270 godina, odlučuje da 2016. obnovi prostor nekadašnje Zrenjanisnke pivare (Zrenjaninske industrije piva) koja je imala kontinuitet proizvodnje od 1745. do 2007. godine. Osim adaptacije prostora i ustanovljenja Muzeja piva, Udruženje je, uz podršku lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom, gospodinom Čedomirom Janjićem, u februaru ove godine započelo saradnju sa kompanijom „Carlsberg Srbija“. Rezultat toga je nova proizvodna linija „Zrenjaninskog piva“ u pivari u Čelarevu, a od svake prodate flaše dva dinara biće izdvojeno za izgradnju mini pogona u Zrenjaninu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veče mladih dizajnera otvara nove ideje razvoja SFW

Mladost Serbia Fashion Week-a i srpske mode na delu            Mnogo mladih ljudi iz sveta moda okupilo se u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ 06. maja, na izložbi polufinalista - Fashion Talent Designers Competition (FTDC) i European Fashion Talent Designers Competition (EFTDC). Prisutni su mogli videti skice radova dizajnera koji su tek zakoračili u Art Fashion, ali i njihovu realizaciju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sinergija mode i vina na 12. Serbia Fashion Week-u

Jedan od zaključaka - Ono što se obuče i pije govori o samoj ličnosti            Poslednjeg revijalnog dana SFW-a, Nacionalne nedelje mode u Master centru Novosadskog sajma, u nedelju, 05. maja, uz sjajna predstavljanja domaćih i stranih dizajnera, punih energije i glamura, organizovan je panel na temu „Brendiranje modom - moda i vino“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbia Fashion Week: Novi trendovi, tradicionalne ideje

Svetlana Horvat Vranješević i Eymeric Francois uspešno realizovali još jednu spektakularnu Nedelju mode

            Predstavljanjem projekta „Retro Inovation“ uz modne vinjete modnih kreatora, učesnika prolećnog izdanja Serbia Fashion Week-a, u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ održano je završno veče XII festivala mode, u Srpskoj Atini - Novom Sadu, ovogodišnjoj Omladinskoj prestonici Evrope i Evropskoj prestonici kulture 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tragovi svetlosti Marije Šabić

Mariji Šabić čestitke sa svih strana za još jednu sjajnu SFW reviju            Verna Serbia Fashion Week-u od njegovog nultog izdanja 2013., srpska dizajnerka Marija Šabić, ostala je i u ovom prolećnom XII izdanju nacionalne nedelje mode dosledna svojoj filozofiji razumevanja mode vezane za lepotu žene kroz nenametljivo potenciranje svih njenih atributa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Boško Jakovljević: Decenija prisustva na modnoj sceni

Boško Jakovljević još jednom oduševio na SFW            Omiljeno TV lice, Boško Jakovljević ove, 2019. godine beleži deset godina aktivnog prisustva u svetu mode. Ovaj jubilej, stidljivo istaknut na XII Serbia Fashion Week-u, prošao je radno, uz dobro poznatu energiju modnog dizajnera koji je treće večeri festivala predstavio nove, prepoznatljive i inovativne modele dizajnirane za brend Martini Vesto by Boško Jakovljević, u kombinaciji sa brendom Factory by Boško, koji se odnosi na sportski deo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Klub žena Belo Blato

Zajednički snimak članica Kluba sa predstavnicima BSC centra            Udruženje beloblatskih žena jednostavnog imena „Klub žena“, imalo je jasnu predstavu kada je reč o uključivanju u projekat „Jaka žena - jako selo“ koji sprovodi BSC informativni centar iz Novog Sada. Ovladavanje novih tehničko-tehnološkim znanjima, te podrška u nabavci dva plastenika, prioriteti su, koje im, po mišljenju njegovih članica, pruža mogućnost komunikacije i socijalnog i ekonomskog opstanka, kako njihovog udruženja, tako i svih žena na selu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Danijela Božić protiv slepog praćenja trendova - svako treba da nosi ono u čemu se dobro oseća

Danijela Božić (levo) u društvu Svetlane Horvat Vranješević            Drugo veče prolećnog Serbia Fashion Week-a 2019., na modnoj pisti Master centra Novosadskog sajma, publika je mogla da vidi i uživa u bogatstvu ideja nove kolekcije mlade novosadske kreatorke Danijele Božić. Ova autorka, sa diplomom prestižne milanske škole mode Accademia Del Lusso, svojim elegantnim i sofisticiranim stilom, osvaja publiku još od učešća na nultom SFW-u 2013. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Igor Todorović: Biti drugačiji, biti poseban

Igor Todorović u razgovoru sa Elizabetom Berček            Za njega 12-ta Nedelja srpske mode u Novom Sadu predstavlja sjajno iskustvo i povratak među prijatelje, „osluškivanje“ novog talasa i ukusa publike. Smatra to korisnom razmenom ideja o kojima on, kao umetnik koji se bave vizuelnom umetnošću, nema potrebu za verbalnim izrazom. Dovoljno je posmatrati, kaže etablirani modni dizajner Igor Todorović, koji se drugog dana Serbia Fasion Week-a, u Master centru Novosadskog sajma predstavio novom kolekcijom pod nazivom „KarLneval”, svojevrsnom omažu bogatog nasleđa velikog Karla Lagenfelda, a mi imali privilegiju da budemo njegovi savremenici. S druge strane kolekcija je vazana za karnevale i zabavu, koji dozvoljavaju da, skriveni iza neke maske, budemo autentični i svoji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Metamorfoza ili uslovni preobražaj čoveka na način Sanje Veličković

Novosađani aplauzom nagradili reviju Sanje Veličković            Sa diplomom inženjera tekstilno-konfekcijske tehnologije stečene 1991. godine na TF Maribor, Ptujanka Sanja Veličković, vlasnica modnog ateljea u svom rodnom gradu i nosilac brenda Sanja V Design, svojim smelim, neuobičajenim kreacijama godinama unazad pleni simpatije posetilaca modnih revija širom regiona, ali i sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bata Spasojević otvara SFW 2019 kolekcijom za sve koji se duhom osećaju mladi

Bata Spasojević            Ove godine Bata Sapasojević obeležava 25 godina rada i 20 godina brenda. Njegova revija „Forever young 2019“, SFW zatovorila je Beogradsku, a otvoriće ovogodišnju Novosadsku nedelju mode. XII Serbia Fashion Week i ovoga puta ugostiće najprestižnije domaće i strane dizajnere i kao nikada pre pred njih staviti nove izazove. Oni pravi, oni najbolji, raduju se svemu što je novo, drugačije. Zato su i najbolji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com