Tue01192021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back KULTURA

Kultura

Šajkača, nezobilazan deo srpske narodne tradicije

sajkacaMilorad Lonić, četrnaest godina radi u Novom Sadu kao umetnički rukovodilac ansambla „Vila“, pri SKUD-u „Železničar“ osnovanom davne 1934. godine, a preko 30 godina se bavi sakupljanjem i proučavanjem narodne tradicije. Njegova  najveća želja je da taj deo naše nematerijalne kulture, narodne igre i narodne pesme, opstanu u izvornom obliku, kao deo muzičko scenskog izraza koji priprada umetničkom domenu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Свети Василије Острошки Чудотворац

Светог Василија Острошког, великог чудотворца и исцелитеља, Српска Православна црква слави 12. маја (29. априла по старом календару).
Василије Острошки родио се као Стојан Јовановић 28. децембра 1610. године у селу Мркоњићи у Поповом Пољу, у хумској земљи, данашњој Херцеговини, којом је раније владао Свети Сава пре свог одласка у Свету Гору. Његови родитељи, отац Петар и мајка Анастасија, били су сиромашни, али су у сину препознали љубав према Цркви, те смиреност и озбиљност којим се одликовао његов карактер од најранијег детињства.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ђурђевдан

sveti djordjeЂурђевдан је хришћански празник који се прославља 6. маја (или 23. априла по старом календару), чиме се обележава успомена на Светог Ђорђа. Црква на овај дан обележава погубљење Светог Ђорђа, које се десило 303. године.

Свети великомученик Ђорђе рођен је у Кападокији, у Мало Азији, у имућној хришћанској породици.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aleksandra Berček-Jelić: I muzika na reciklaži

Aleksandra Berček-JelićAtraktivna čelistkinja Aleksandra Berček-Jelić, „lider“ je upečatljivog sastava „Alektik“, čije značenje - „alternativno i ekstravagantno“ sažima Sašin pogled na svet, stav prema muzici, modi, stilu i scenskom nastupu, (ne)potrebnim žanrovskim podelama... Danas petogodišnjak, „Alektik“ trenutno funkcioniše u sastavu: Saša - električno čelo, vokal, Petar Jelić - gitara, vokal (a privatno i Sašin suprug, sa kojim zajedno vodi novosadski Centar za muzičko obrazovanje “Kulturno sklonište”, svojevrsnu školu rokenrola), Ana Sabo - električna violina, Ivan Firči - bubanj, Damjana Ćuk - klavijature, i Kosta Mađarević – bas gitara. Igraju se i spremaju album za jesen.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ranko Vukeljić: Srbija, zemlja inspiracije

Ranko Vukeljić sa suprugom Radojkom i ćerkom LjubicomSvetski putnik i emigrant, ali ne u klasičnom smislu emigranstke priče, jer je reč, o pre svega, ostvarenom čoveku, Ranko Vukeljić, slikar po profesiji, koji je akademsko obrazovanje i ugled stekao u Australiji, sa svojom porodicom vratio se u Srbiju i doneo sa sobom pomalo zaboravljeni sistem vrednosti i svojevrstan, filozofski pogled na život. Sticajem okolnosti i vođen mladalačkom željom da „oda“ svuda po svetu, najviše je, ipak, bio baziran u Australiji. Kada je konačno, njegov  život počeo da dobija okvire koji garantuju svest, što znači ozbiljne  godine, osetio je potrebu da se vrati u svoju zemlju, da kako kaže, živi „ispod sunca“ tamo gde ga je prvi put ugledao. Nakon što se ostvarila njegova želja da se konačno vrati u predeo za koji je čitavog života duboko emotivno vezan, Novi Sad, usledile su i njegove prve izložbe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

YU Grupa održala veličanstven koncert u Sava centru

koncert sava centar yu grupaYU Grupa je u četvrtak, 19. aprila u Sava centru, održala koncert, kojim je opravdala sva očekivanja. Dupke puna Velika dvorana bila je ispunjena velikim brojem poklonika muzike ove grupe, ali i poznatim imenima naše rock scene. Ovaj svojevrsan „praznik“ isčekivan je pune dve godine, kada, iz ko zna kojih razloga, nije obeležena 40-togodišnjica aktivnog delovanja benda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljubica Rajković: Francusko zaveštanje A. Makina kao inspiracija

Ljubica Rajković“Takva je Saranza: okamenjena na obodu stepe, zastala u dubokom čuđenju pred beskrajem koji se otvrao ispred njenih vrata. Ulice vijugave, prašnjave, sve same uzbrdice ka brežuljcima, drveni plotovi pred zelenilom bašta. Sunce, dremovni predeli.”
“I kuća moje bake se nalazila na mestu zvanom Zapadni proplanak (Zapad -Evropa –Francuska)”.
Tako je Andrej Makin, pišući knjigu “Francusko zaveštanje” opisao Saranzu, gradić u sibirskoj stepi. Pisac ove knjige nije ni slutio da će njegova sećanja na detinjstvo i čudesan život njegove bake Šarlote, probuditi kreativne fantazije jedog profesora, koji će svoja duboko urezana osećanja uspeti da prenese na svoje đake, učenike srednje škole.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mira Kovačević : Pravi kuglof je onaj iz Sremskih Karlovaca

Mira KovačevićMira Kovačević, Karlovčanka, majka Aranđela i Aleksanre, jedna je od onih svetlih primera, heroina današnjeg vremena, koja je svoju sudbinu uzela u svoje ruke, uzdajući se u sebe, svoje sposobnosti, i zdravlje.

Mira Kovačević šest godina u nazad prozvodi kuglofe, uz vino, najprepoznatljiviji sremskokarlovački proizvod, koji su Karlovčanima u amanet ostavile Podunavske Švabe, a današnje Karlovčanke uspele, da mu povrate staru popularnost i sjaj. Mira je članica OKUD „Brankovo kolo“, sekcije „Karlovački kuglof“, a sama za sebe kaže, da je „proizvođač i promoter karlovačkog kuglofa, koji je u poslednje vreme postao simbolom ovog sremskog grada, njegov zaštitni znak i suvenir“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Христос Воскресе! Ваистину Воскресе!

uskrsnja jajaВаскрсење господа Исуса Христа је темељ хришћанства, највећи и најрадоснији хришћански празник. Васкрс је дан који хришћанска црква слави као Христову победу над смрћу, о чему сведоче и речи Св. Павла који каже: “Ако Христос није васкрсао, онда је празна проповед наша, празна је вера наша”(1 Кор 15,14)., “Смрт Господњу објављујемо, васкрсење Његово проподведамо” (1 Кор 11,26; извод из Литургије Св. Василија Великог).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bruno Skeledžija majstor velikog kotlića Bean festivala

Bruno SkeledžijaBruno Skeledžija, rodom iz Slavonije, trgovac po struci, važi za uspešnog i uglednog privatnika. Koliko god da je cenjen u svom poslu od kolega i svojih mušterija, toliko, ako ne i još mnogo više, jer je broj ljudi koji ga hvale veći, cenjen je kao kuvar. U svakoj kući, obično kuvaju žene, pa i u Bruninoj, ali ručak se pamti kada ga on skuva, a njemu je najveće priznanje pohvala od sopstvene žene.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

YU Grupa na točkovima

yu grupaKoncertom u Sava centru, 19. aprila, sa početkom u 20,00 časova, YU Grupa će simbolično obeležiti godišnjicu svoga postojanja. Ovoga puta nije u pitanju nikakav jubilej, ali se pominju 42 godine rada ove, u istoriji Ex Jugoslavije najstarije rock grupe, a po nekim saznanjima i na čitavom Balkanu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Podlipec , promoter VIII Bean festivala

goran podlipecBean festival ili Temerinska pasuljijada kao magnet već punih sedam godina privlači sve više posetilaca. Jedan od članova Organizacionog odbora ove, nadasve zanimljive manifestacije, koja sadrži praktično sve – jela od pasulja na 300 načina, smotru etno hrane i domaćih rukotvorina, zabavnu i narodnu muziku, nastup folklornih ansambala, raznorazna takmičenja, brojne vredne nagrade, ali i zabavu koja traje tri dana, njen promoter i glavni za smeh, je Goran Podlipec ili kraće Lipec, poznat po kultnoj ulozi u humorističkoj seriji Foliranti Televizije Vojvodina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com