Wed05312023

Poslednja izmena:10:16:35 AM

Back TURIZAM

Turizam

Industrijsko nasleđe Kragujevca, od potencijalnog do realnog turističkog proizvoda

 • PDF

Bojan Pavlović            Kragujevac ni izbliza nije iscrpio svoje turističke potencijale, dok neki realizovani doživljavaju svojevrsan preporod. Usvajanjem strateškog dokumenta - Plana razvoja grada 2021-2031., od strane Skupštine grada, u Kragujevcu su stvoreni uslovi za njegov razvoj i razvoj cele opštine. Planom predviđenih činilaca, u kategoriji direktinih turističkih proizvoda, obuhvaćena je i polako se privodi nameni, parkovska površina oko jezera Bubanj, na površini od 12,81 ha, koja podrazumeva revitalizaciju parka, ekološko-biološku sanaciju jezera, uređenje pešačke i trim staze oko jezera sa pratećim mobilijarom, te sportsko-rekreativnih sadržaja na površini od 1,12 ha, poput multifukcionalnog sportskog terena, terena za male sportove uz sportsku halu „Jezero“. U toku je i obnova Stare tržnice na Miloševom vencu, po projektu arhitekte Georgija Pavloviča Kovaljevskog iz Jelisavetgrada, iz 1929. godine, jedne od prvih te namene u Evropi; u toku je rekonstukcija jednog od centralnih gradskih trgova, Trga Radomira Putnika, te fasada s kraja XIX i početka XX veka, kako bi se sačuvala patina prostora u kojem je započela obnova Srbije. Rekonstruisan će biti, i za posetioce pristupačan, istorijsko-kulturni dvorski kompleks iz XIX veka, izgrađen sa obe strane reke Lepenice, kojeg čine Milošev, Šareni, Mihailov i Amidžin konak, sa jedne, i Stara crkva i Skupština sa druge strane reke Lepenice, u blizini samog centra grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jelena Radulović: Brzeće za poseban doživljaj

 • PDF

Jelena Radulović            Turističko naselje Brzeće, opština Brus, poslednjih godina doživelo je ozbiljnu transformaciju. Na oko 1.100 mnv, manje, pristupačnije, i sa svojim brojnim prednostima, razvija se u pravcu preporučljivo idealnog porodičnog i sportskog odredišta. Uspostavljanje gondole, zvanično puštene u rad 12. februara 2021., omogućilo je povezivanje Brzeća sa Malim karamanom (12 min), odnosno staza Bela reka 1 i 2 sa sistemom žičara na vrhu skijališta turističkog centra Kopaonik, i uticalo na potrebu bržeg razvoja cele bruske opštine, kako unapređenja turističke ponude, tako i privrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Predstavnici turističkih agencija iz regiona u poseti Zlatiboru

 • PDF

Zajednički snimak pred Gold gondolom            Zlatibor, nije samo omiljeno odredište domaćih turista, već je po svojim sadržajima prepoznat i u regionu. Domaćinski dočekuje mnogobrojne turiste iz regiona pored najduže panoramske gondole na svetu, preuređenog Kraljevog trga, obnovljenog jezera... Tokom 27. i 28. novembra Zlatibor su posetili i predstavnici turističkih agencija iz regiona u organizaciji hotela „Zlatibor Mona”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novi Bečej najuspešniji na Sajmu u Kragujevcu

 • PDF

Zajednički snimak ovogodišnjih slavodobitnika            Turistička organizacija Novog Bečeja bila je organizator brojnih dešavanja na XIII Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu. Novobečejci su osvojili dve prve nagrade: za „najuređeniji izlagački prostor“ i u kategoriji „najuspešnija promocija”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Projekat SI4CARE pokreće Centar kompetencija za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje

 • PDF

Pažnja zdravlju starije populacije            Univerzitet u Ljublјani, uz podršku partnera projekta SI4CARE, pokreće stalni centar kompetencija za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje, podstičući posvećenost pronalaženju i pružanju novih rešenja i modernih koncepata za aktivno i zdravo starenje širom regiona ADRION.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Osetite duh Zimske fantazije u Novom Sadu

 • PDF

Novi Sad - čaroban u svako godišnje doba            Novogodišnji i božićni praznici predstavljaju vreme radosti, sreće, darivanja, ali i kraćih putovanja. Novi Sad, sad već tradicionalno, u praznični duh ulazi početkom decembra kada se centralne gradske ulice pretvaraju u bajkovite predele okićene dekorativnim lampicama. Baš kao iz božićnih filmova i „Srpska Atina“ predstavlja nezaobilazno mesto za kreiranje fotografskih uspomena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zlatni pehar Novosadskog sajma gradu Somboru za kvalitet turisitčke ponude

 • PDF

Sa dodele priznanja šampionima Novosadskog sajma turizma 2022         Sa tezom da su sva vojvođanska sela nalik jedno na drugo, a da su stara gradska jezgra autentične, jedinstvene celine, mnogi se neće složiti, ali je činjenica da na vojvođanskom prostoru nema dva ista, čak ni slična grada. Sombor je zadržao identitet gospodskog grada stvaran vekovima kako u arhitekturi, odnosu prema prirodi, tako i poštovanju svojih sugrađana. Turistička organizacija Grada od svog osnivanja 2004. godine, podržava, obogaćuje i širi ovaj imidž, što je na 53. Sajmu turizma u Novom Sadu (17 - 19. novembar) rezultiralo dodelom prestižnog priznanja - Zlatnim peharom za kvalitet. Tome su prethodila ne manje značajna priznanja, zlatne medalje u šest kategorija za: unapređenje eko turizma, organizaciju turističkih manifestacija, ponudu autentičnih suvenira, saradnju sa gradskim ustanovama kulture, organizaciju fijakerske službe, za organizaciju vodičke službe i za dizajn i vizuelno predstavljanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Uvođenje telemedicine u lečenju dijabetesa u SB Merkur

 • PDF

Sa predstavljanja prijekta na Sajmu turizma u Novom Sadu            Na štandu Specijalne bolnice Merkur drugog dana Sajma turizma u Novom Sadu, održana je promocija projekta SI4CARE. Projekat SI4CARE - Društvene inovacije za integrisanu zdravstvenu zaštitu starije populacije u regionu ADRION - podržan je od strane Interreg ADRION programa, finansiranog iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda. Sa budžetom od 2,3 miliona evra, projekat ima za cilj da doprinese stvaranju transnacionalnog ekosistema za društvene inovacije u integrisanim zdravstvenim uslugama za starije stanovništvo širom ADRION zemalja. SI4CARE je počeo u decembru 2020. i završiće se u maju 2023. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Na Zlatiboru oktobar berićetan

 • PDF

Dino park magnet za najmlađe            Zlatibor spremno čeka posetioce tokom čitave godine, dok je jesen pravo vreme za miran odmor na planini raznovrsnih sadržaja, kvalitetnog programa i izuzetnih prirodnih blagodeti. Ovaj period je ljubiteljima najposećenije srpske planine možda i najpogodnije vreme za boravak u prirodi: prijatna temperatura, blago sunce, nestvarne boje Zlatibora pravi su recept za odmor i uživanje. Tome pogoduje što vrhunski hoteli, kvalitetan privatan smeštaj, odmarališta, konačišta, seosko-turistička domaćinstva konstantno rade na unapređenju svoje usluge, a to posetioci prepoznaju i redovnim dolascima doprinose odličnoj popunjenosti kapaciteta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Postavljanje turističke signalizacije na Zlatiboru

 • PDF

Turistička signalizacija za bolje informisanje turista            Na najposećenijoj planini Srbije poslednji meseci 2022. godine u znaku su projekta koji se odnosi na označavanje turističke destinacije Zlatibor i odredišta na teritoriji opštine Čajetina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Štand TONS-a na Sajmu turizma u Novom Sadu

 • PDF

VIna Vinarije Vojnović            Od 17. do 19. novembra 2022. godine na Novosadskom sajmu će se po prvi put u ovom terminu i samostalno održati 53. Međunarodni sajam turizma. Fokus ovogodišnjeg sajma turizma u Novom Sadu je na receptivnom turizmu regiona kako bi se omogućilo regionalno predstavljanje turističke ponude udaljenim tržištima i dovođenje stranih turista.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Regionalno predstavljanje ponude Turističke organizacije Vojvodine

 • PDF

Akcenat ovogodišnjeg predstavljanja na vojvođanskoj gastronomiji             U periodu od 17-19. novembra 2022. godine Turistička organizacija Vojvodine u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Vojvodine, a pod pokrovitetljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uzeće učešće na 53. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu. Fokus ovogodišnjeg sajma biće receptivni turizam regiona, kako bi se omogućilo regionalno predstavljanje ponude udaljenim tržištima i dovođenje stranih turista u regione država dunavskog sliva. Zemlja partner sajma turizma ove godine je Crna Gora.   Koncept sajma podrazumeva:
B2B POINT – prilika za poslovne sastanke, upoznavanje sa profesionalnim kupcima, kao i povezivanje sa udaljenim tržištima;
INICIJATIVE U TURIZMU – predstavljanje mogućnosti za finansiranje programa, projekata i inicaijativa za razvoj turističke ponude;

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...