Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA

Privreda

KITE DOO: Novi standardi nabavke mehanizacije

John Deere kombajni su i na ovogodišnjoj žetvi pokazali vrhunsku efikasnost            Zvanični početak žetve 2024 na vojvođanskim poljima obeležen je manifestacijom „Žetveni dan“ u Novom Miloševu u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) i ZZ „Miloševo“ iz Novog Miloševa. Učesnici ove tradicionalne manifestacije bili su i predstavnici kompanije KITE DOO, sektora Mehanizacija, KiTeh - KITE Tehnologije i Servisna služba održane 17. juna 2024. na poljima ZZ „Miloševo". Tom prilikom, na svom štandu delili su savete, sugestije i informacije povezane sa kompletnim prodajnim i uslužnim programom kompanije KITE DOO, kao i informacije o najpovoljnijim modelima finansiranja u saradnji sa partnerskim bankama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Žetveni dan 2024. u Novom Miloševu

Mr Jelena NestorovZadružni savez Vojvodine organizovao je u pondeljak, 17. juna, ovogodišnji „Žetveni dan“ u Novom Miloševu. Domaćin i suorganizator događaja je ZZ „Miloševo“ iz Novog Miloševa, a uorganizatori: su Privredna komora Vojvodinei KITE d.o.o. Novi Sad. Ovo je sedamnaesta godina od kada Zadružni savez Vojvodine obeležava početak žetve pšenice manifestacijom Žetveni dan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Razvojni fond Vojvodine: Izvori finasiranja u ruralnom turizmu

Goran Savić, direktor Razvojnog fonda Vojvodine            - Broj prisutnih govori koliko je ova tema interesantna i koliko su poljoprivrednici, preduzetnici, domaćini u Vojvodini zainteresovani da prošire svoje kapacitete i krenu u pravcu razvijenih zemalja - rekao je na početku izlaganja Goran Savić, direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine, prvog dana Kongresa o ruralnom turizmu, u SB „Termal“ u Vrdniku, održanom 30. i 31. maja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Garancijski fond Vojvodine na Kongresu ruralnog turizma Vojvodine 2024

Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda APV            Specijalna bolnica „Termal“ Banja Vrdnik, bila je krajem maja domaćin Kongresa ruralnog turizma Vojvodine, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine (TOV) u saradnji sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine, i uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Garancijskog fonda AP Vojvodine i Razvojnog fonda AP Vojvodine, kao i SMARZER AoE.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dodela priznanja najboljima povodom 55 godina Prirodno-matematičkog fakulteta

Sa dodele priznanja najboljima povodom jubileja PMF-aNAJBOLJI STUDENTI koji su prethodnu školsku godinu završili sa ocenom 10
           
GALINA ĆURČIĆ - Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine
            DUŠAN ŽIVKOVIĆ - Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine
            NATALIJA NIKOLIĆ - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo - najbolji student za polje prirodno-matematičkih nauka Univerziteta u Novom Sadu
            NIKOLA VETNIĆ - Departman za matematiku i informatiku

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: PMF - kuća nauke, znanja, pristojnosti i akademske izuzetnosti

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević (desno) sa prof. emeritus Nedom Mimicom Dukić i prof. dr Srđanom Rončevićem            Prirodno-matematički fakultet Univerzitata u Novom Sadu, uz prisustvo brojnih zvanica, saradnika, predstavnika institucija i medija, 31. maja 2024. godine obeležio je 55 godišnjicu uspešnog rada. Prisutne je u prepunoj sali Rektorata UNS pozdravila prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, koja je poslednjih devet godina bila na čelu ove ustanove, i tom prilikom rekla:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Tijana Zeremski: Globalni pristup oporavka zagađenog zemljišta

Dr Tijana Zeremski         Zagađenost zemljišta opasnim i štetnim materijama i mogućnost primene energetskih biljaka kao metoda u procesu remedijacije, odnosno čišćenja, obnavljanja (rekultivaciju, revitalizaciju, regeneraciju) zagađenog lokaliteta, deo su istraživačkog  projekta Phy2Climate u trajanju od 4.5 godina, u kojem učestvuje 17 evropskih partnera (iz Nemačke, Austrije, Španije, Italije, Belgije) i jedan iz Argentine, dok su partneri iz Srbije Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, kao vodeće institucije i Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Snežana Maletić: Fitoremedijacija kontaminiranih zemljišta

Prof. dr Snežana Maletić             Prof. dr Snežana Maletić, sa Prirodno-matematičkog fakulteta Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, u ulozi koordinatora srpskog tima na projektu EU Phy2Climate (Globalni pristup za osvajanje obradivog zemljišta kroz poboljšanu fitoremedijaciju u kombinaciji sa naprednom klimom za proizvodnju tečnog biogoriva i prijateljskim procesom topljenja bakra), od 5-7. juna našla se u timu domaćina konzorcijum sastanka partnera projekta, na kojem su razmenjena iskustva dosadašnjih istraživanja. U okviru skupa organizovan je obilazak oglednog polja u Srpskom Itebeju, kao i Otvoreni dan polja na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Projekat Phy2Climate: Rešenja za fitoremedijaciju i čistiju proizvodnju biogoriva sa zagađenih zemljišta širom sveta

Učesnici projekta u poseti pilot lokalitetu pored Srpskog Itebeja na kojem se sprovode istraživanja Phi2Climate je Horizont 2020 projekat finansiran od strane EU, koji ima za cilj kombinovanje čistije proizvodnje biogoriva i fitoremedijacije kontaminiranih zemljišta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Boško Vučurević - 32 godine potvrđenog kvaliteta u turističkoj privredi

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine            U organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) 06. juna 2024. godine, u hotelu „Pupin“, u Novom Sadu, dodeljeno je prestižno priznanje KAPIJA USPEHA, pojedincima i institucijama, za postignuti kvalitet turističkih proizvoda i usluga u okviru turističke privrede na teritoriji AP Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Maja Gojković: Podrška Pokrajinske vlade turističkom sektoru

Obraćanje Maje Gojković, predsednice Vlade APV na KZN u Hotelu Pupin            Maja Gojković, predsednica Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, uručila je priznanje KAPIJA USPEHA, koju Privredna komora Vojvodine (PKV), dodeljuje u kontinuitetu 32 godine, najboljim pojedincima i kompanijama za postignut kvalitet turističkih proizvoda i usluga u sektoru turizma. I to u trenutku kada turistička privreda AP Vojvodine beleži svoj maksimum u broju domaćih i stranih turista, od preko 700.000 dolazaka u toku 2023., koji je do pre pet godina bio ispod pola miliona, kao potvrda je da se radilo dobro.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aktivnosti Zadružnog saveza Vojvodine

Mr Jelena Nestorov na sastanku sa predstavnicima zadružnih saveza regiona                Na osnovu duge tradicije zadrugastva, započete 1846. osnivanjem „Gazdovsky spolok“ u Bačkom Petrovcu, prve zadruge na tlu Srbije, treće na svetu,kao i višegodišnjem pregalačkom radu za poboljšanje statusa zadruga i njenih zadrugara, Zadružni savez Vojvodine (ZSV) stekao je značajno mesto u velikoj svetskoj porodici zadrugarstva, što je i potvrđeno na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...