Wed08052020

Poslednja izmena:09:14:34 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe: Internacionalizacija kod kuće

Doc. dr Marijana Mladenov            Međunarodna saradnja predstavlja jedan od najvažnijih faktora razvoja Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Kao mesto istraživanja i obrazovanja, Fakultet je aktivan i vidljiv na međunarodnom nivou, a rezultati rada prepoznati u međunarodnom kontekstu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Marko Carić povodom ustanovljenja slave Sveti Sava Gornjokarlovački Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

Detalj sa svečanosti            Vredi li život za ono u šta veruješ? Ono zbog čega ne vredi umreti, nije dostojan ni života, ni vere, ni žrtvovanja. Sveti Sava Gornjokarlovački svojim životom i mučeničkim stradanjem u ustaškoj NDH to svedoči. Sa izuzetnom pravnom svešću, koja je svoj istočnik imala u Hristu, Suncu pravde, bez koje se ne može sačuvati i odbraniti ni porodica, ni poredak, ni imovina, ni vera, ni otadžbina, episkop Sava ne odstupa pred mračnim bezakonjem i nasiljem ustaštva, već za ono što je verovao žrtvuje život.
            Ideja Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu kao obrazovne institucije i civilizacijske vrednosti je bezuslovno traganje za istinom kroz nauku, prenošenje kulturnih normi i ideala i ovladavanje znanjima i veštinama. Da znanje i vera ne isključuju jedno drugo svedoči sveštenomučenik Sava, koji je služeći u Crkvi studirao i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, i položio sudijski ispit. Znanje i obrazovanje jesu vrednosti po sebi, ali se zna da nauka ne može da odgovori na pitanje ni o svom sopstvenom smislu, niti o smislu života, kao i da naučna znanja mogu biti zloupotrebljavana do neslućenih razmera. Zato vera pravoslavna ima neizmerni potencijal da da svrhu i smisao tom znanju i učenju. Episkom Sava (Trlaić) je govorio: „Vera u Boga, vera u savršenu pravdu Njegovu, vera u neizmenljiv, večni, nepogrešivi, pravilni zakon Božiji, vera u svete Božije zapovesti jedini je nepresušiv i obilan izvor moralnoj snazi čovekovoj“.
            Kao što je pravu potrebna pravda, a zakonima pravednost, tako je i čoveku, a naročito onome koji će polagati na časno znanje intelektualca, društvene elite, potreban viši, duhovni cilj, da ga vodi u njegovim mislima, stremljenjima i delima. Sveti Sava Gornjokarlovački, sin našeg naroda i pravnik po obrazovanju, svojim životom i mučeništvom svedoči da je znanje samo delić one žrtve koju neko mora biti spreman da položi u ostvarenju tog cilja. Ustanovljavanje slave našeg Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu izraz je, ne samo nastavljanja i negovanja duboke tradicije našeg naroda, već prevashodno svest i potreba za duhovnim pokroviteljstvom onih koji poučavaju i onih koji uče u ovoj instituciji. Opredeljenje da se slavi upravo Sveti sveštenomučenik Sava, episkop Gornjokarlovački i da Univerzitet bude pod njegovim okriljem ima brojne razloge, ali je vrlo važno da budemo svesni da nas to i posebno obavezuje.
            U današnjoj bujici „ništavne užurbanosti“ svi na Univerzitetu ćemo u našem zaštitniku Svetom Savi Gornjokarlovačkom imati primer vrlina za podražavanje, koje su pune nepobedive božanske sile, kao što su: trpljenje, milosrđe, pravdoljubivost, dobrota, poštenje, posvećenost, požrtvovanost, dobronamernost, odgovorno služenje i mnoge druge.
            Molimo se Svetom Savi Gornjokarlovačkom za posredovanje, zaštitu i podršku pred Gospodom da blagodat Božija nadomesti naš trud na Univerzitetu kako bi oblikovali autonomne kulture ličnosti i izvrsne stručnjake, sa razvijenim osećanjem predanosti, spremnosti i pozvanosti da na najbolji način ostvaruju ono što je najbolje i budu dobri ljudi.

Prof. dr Marko Carić,
rektor Univerziteta Privredna akademija
U Novom Sadu  17.07.2020.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kapija uspeha PKV kao podstrek i podsticaj za još veće domete u turizmu i ugostiteljstvu Vojvodine

Igor Mirović uručio je prestižno priznannje Julkici Mitrašinović iz hotela Villa Breg u Vršcu            Na svečanoj dodeli priznanja, sekretar Udruženja usluga PKV Branislav Mamić je čestitao dobitnicima i istakao da PKV „Kapiju uspeha“ dodeljuje u kontinuitetu 28 godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Privredna komora Vojvodine nagradila najbolje u ugostiteljskoj i turističkoj delatnosti

Zajednički snimak laureta za 2019.            Privredna komora Vojvodine (PKV), je u četvrak, 25.06.2020., u Galeriji „Matice srpske“ u Novom Sadu, po 28. put dodelila tradicionalna priznanja za kvalitet usluga u ugostiteljskoj i turističkoj delatnosti - „Kapija uspeha“ i Plaketa za kvalitet usluga u 2019. godini. Po prvi put ove godine, Privredna komora Vojvodine dodelila je priznanje „Zlatno pero privrede“ za lični doprinos afirmaciji turizma u Vojvodini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kiša odlažila početak žetve za nedelju dana

U očekivanju žetve 2020            Redovna sednica Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) održana je u ponedeljak, 22. juna, na kojoj su razmatrane kalkulacije cene pšenice. Svake godine pred početak žetve UO ZSV pred javnost iznosi informaciju o proizvodnoj ceni i koliko odstupa od potencijalne tržišne cene u žetvi, kao što je sada slučaj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Udruživanje je zakon opstanka

Mr Jelena Nestorov Bizonj            Mr Jelena Nestorov Bizonj, generalna sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), pored predsednika Radislava Jovanova, alfa i omega je svih aktivnosti Saveza, pa tako i upravo završenog projekta 1. Letnje škole zadrugarstva, održane 16 - 18 juna za 54 polaznika u ZZ „Mrkšićevi salaši“, Srpski Itebej, kao domaćinom. Osim uloge organizatora (ZSV), polaznicima je održala predavanje o primerima dobre prakse u svetu, koje je sa velikom pažnjom ispraćeno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nandor Vereš: Sjajni utisci o prvoj školi zadrugarstva

Nandor Verš            Nandor Vereš, direktor ZZ „Agrosoj“ iz Neuzine, bio je jedan od polaznika 1. Letnje škole zadrugarstva koju je od 16 - 18. juna organizovao Zadružni savez Vojvodine (ZSV) na „Mrkšićevim salašima“ u Srpskom Itebeju. Na kraju projekta, u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), umesto svedočarstva, polaznicima su dodeljeni sertifikati o uspešno završenoj Letnjoj školi zadrugarstva - Srpski Itebej 2020. Gospodinu Verešu je pripala čast da se u svoje lično ime i ime svojih kolega, 54 mladih zadrugara polaznika škole, obrati prisutnima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Boško Vučurević: Podrška PKV mladim zadrugarima

Boško Vučurević            Konstantno negujući unapređenje privrednog ambijenta, Privredna komora Vojvodine (PKV), predstavlja sponu između privrednika i relevantnih institucija. Predsednik PKV Boško Vučurević je, prepoznajući Letnju školu zadrugarstva - Srpski Itebej 2020, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), kao bitnu kariku razvoja poljoprivrede, označio ovu inicijativu kao pravi način za unapređenje privrede AP Vojvodine, a edukaciju mladih ljudi koji predstavljaju budućnost zadrugarstva Republike Srbije, neprocenjivom za održivi razvoj naše poljoprivredne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

IPA Projekat: Tradicionalni i standardni kvalitet - TASQ

Sa sastanka projektnig tima IPA projekta na FIMEK-u            „Tradicionalni i standardni kvalitet - TASQ“, (HUSRB/1602/41/0146) se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije. Interreg - IPA CBC Mađarska - Srbija je program koji podržava razvoj stabilnog regiona okrenutog saradnji pod sloganom „Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Krkobabić: Porodična domaćinstva i zadruge za spas srpskog sela

Zadovoljstvo rastom zadrugarske porodice u Srbiji            - Ovo je put kojim Vojvodina i Srbija treba da idu jedinstveno i složno, uz znanje i iskustvo, mladost i energiju. To je obrazac uspeha - rekao je Milan Krkobabić, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, otvarajući 1.Letnju školu zadrugarstva u prostoru ZZ „Mrkšićevi salaši“, u Srpskom Itebeju, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), u utorak, 16. juna 2020. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojislav Mrkšić: Ključ uspeha je u radu, disciplini i ulaganjima u mlade kadrove

Vojislav Mrkšić            Vojislav Mrkšić, vlasnik uspešne banatske zadruge „Mrkšićevi salaši“ (Miloša Crnjanskog bb, Srpski Itebej), bio je domaćin ministru Milanu Krkobabiću, Zadružnom savezu Vojvodine (ZSV) i njegovom predsedniku, gospodinu Radislavu Jovanovu, predstavnicima medija koji su posetili ovu zadrugu kao primer dobre prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radislav Jovanov: Prošla su vremena kada su zadruge razmišljale o svom opstanku

Radislav Jovanov            U cilju sistemskog unapređenja poslovanja zemljoradničkih zadruga, u utorak, 16. juna 2020. godine, grupa agrarnih novinara krenula je put Srpskog Itebeja u posetu Zemljoradničkoj zadruzi „Mrkšićevi salaši“. Razlog više ovoj poseti, bio je početak rada Letnje zadružne škole, koju je prvi put organizovao Zadružni savez Vojvodine (ZSV) uz podršku Akademskog odbora za selo i Kabineta ministra bez portfelja, gospodina Milana Krkobabića, koji je i svečano označio početak rada škole.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com