Sun11282021

Poslednja izmena:12:33:19 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Kvalitetan profesor, još bolji učenik

Sa predstavljanja projekta na novosadskom PMF-u            Svesni ključne uloge nastavnika praktičara (mentora) u procesu obuke i obrazovanja budućih nastavnika i potrebe za podrškom nastavnicima početnicima u njihovom zadržavanju u profesiji, stručnjaci sa Univerziteta Konstantin Filozofski u Nitri, Slovačka (nosilac projekta), Univerziteta Janoš Seli u Komarnu, Slovačka, Univerziteta u Ostravi, Češka, Univerziteta za ekonomiju i biznis u Pragu, Češka, Karoli Eszterhazi Univerziteta u Egeru, Mađarska i Univerziteta u Novom Sadu, tačnije Prirodno-matematičkog fakulteta, okupili su se oko projekta “MENTOR TRAINING” - “MenTra”. Projekat je predstavljen u amfiteatru „Mihajlo Pupin” Prirodno-matematičkog fakulteta, Deparmana za fiziku i Departmana za matematika u subotu, 20. novembra 2021. godine i traje do 2023. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Marija Šabić: Verna sebi i svom talentu

Marija Šabić i Svetlana Horvat            Potpisivanju Sporazuma o saradnji između Serbia Fashion Week-a (SFW) i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kojim je ova prestižna modna manifestacija ponela oznaku „Najbolje iz Vojvodine“, održana 28. oktobra u Tržnom centru ,,Promenada" u Novom Sadu, prisustvovala je i modna dizajnerka Marija Šabić, od prvog, nultog Fashion Week-a prisutna sa svojim kolekcijama na najvećoj Srpskoj nedelji mode.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

SFW i zvanično sa oznakom Najbolje iz Vojvodine

Dr Nenad Ivanišević i Svetlana Horvat            Svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Serbia Fashion Week-a (SFW) i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, povodom promocije oznake kvaliteta proizvoda i usluga „Najbolje iz Vojvodine“, upriličena je 28. oktobar 2021. u novosadskom tržnom centru ,,Promenada" i predstavlja svojevrsnu krunu rada najveće manifestacije posvećene modnoj industriji u Srbiji, koja se dva puta godišnje održava upravo u ovom gradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sporazum Sekretarijata i Serbia Fashion Week-a - jedinstven spoj kreativne industrije i starih i umetničkih zanata

Svetlana Horvat i dr Nenad Ivanišević            U novosadskom Tržnom centru ,,Promenada", u četvrtak, 28. oktobra, upriličena je svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između „Serbia Fashion Week“-a i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. 
            Ovim Sporazumom se precizira i otpočinje saradnja ove eminentne modne organizacije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koja se odnosi na promociju oznake kvaliteta proizvoda i usluga „Najbolje iz Vojvodine“ u okviru nedelje mode u Srbiji i jednom godišnje u okviru njihovih revija i u inostranstvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Projekat „Poboljšanje gazdovanja šumama u ravničarskom području u zoni Dunava u HU-SRB CBC području”

Roland Kokai, direktor JP "Vojvodinašume"            Rizik od poplave u regionu je jedan od najvećih u Evropi. Zbog klimatskih promena, učestalosti i obima poplava očekuje se porast poplava u budućnosti. Aktivnosti u vezi gazdovanja šumama u šumama i vodnim staništima plavnih područja duž Dunava značajno su pogođena nivoom vode i poplavnim događajima. Planiranje poslovanja u poplavnim područjima (pošumljavanje, seča šuma) i aktivnosti od javnog interesa (turizma, poput lova i ribolova) u tim okolnostima zavisi od razumevanja dinamike voda i lokalna ograničenja ili mogućnosti povezane sa vodnim događajima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Više dobrih razloga za razvoj i unapređenje zadrugarstva

Mr Jelena Nestorov Bizonj            Nakon tragičnog odlaska Radislava Jovanova, dugogodišnjeg predsednika Zadružnog saveza Vojvodine, odlukom Skupštine Saveza, mr Jelena Nestorov Bizonj je u avgustu ove godine izabrana za vršioca dužnosti predsednika, a zatim na Izbornoj skupštini i za predsednika Saveza. Na čelo ove respektabilne institucije, koja je u prethodnom periodu najzaslužnija za vraćanje poverenja u zadružni sistem, osnivanje novih zadruga i udruživanje poljoprivrednika, mr Jelena Nestorov Bizonj  došla je posle više od dve decenije staža u Savezu, u kojem radi od 1998. godine, a gde je od 2003. pa do 2021. obavljala funkciju sekretara. Sve to upućuje, a novi predsednik potvrđuje da će koliko god je to moguće, Savez insistirati na dosadašnjem pravcu delovanja, uz ispunjenje zacrtanih planova i programa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Poseta privredne delegacije Koruške Privrednoj komori Vojvodine

Sa KZN u Privrednoj komori Vojvodine            Privredna delegacija Koruške, na čelu sa predsednikom Privredne komore Koruške Jirgenom Mandlom,  posetila je Privredu komoru Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Biram PMF - biram gastronomiju

MSc Goran Radivojević         Uspeh koji je osvajanjem bronzane medalje na svom prvom pojavljivanju zabeležio Nacionalni juniorski tim Srbije, organizovanom od strane Kulinarske federacije Srbije (KFS) na najvećem kulinarskom takmičenju na svetu - Kulinarskoj olimpijadi IKA 2020. održanoj srednom februara u Štutgartu, zaustavljen je na neko vreme. Ali ne i prekinut. U timu sastavljenom od ambicioznih i darovitih mladih kuvara i šefova različitih ugostiteljskih objekata i studenata gastronomije, bili su i studenti Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Za još brojnije i sadržajnije manifestacije

Dr Nenad Ivanišević u razgovoru sa članovima Udruženja Visovi iz Kljajićeva            „Nema turizma bez manifestacija, a bez infrastrukture turizam je avanturizam. Bez manifestacija nema žive reči, kontakata među ljudima, a izostaje i mogućnost saznanja pogrešaka, ređe pohvala na račun rada Sekretarijata.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U potrazi za optimalnom komunikacijom čoveka i prirode

Kokai Roland, direktor JP Vojvodinašume            Kokai Roland, pravnik, master ekonomije, na funkciju direktora JP „Vojvodinašume“ sredinom 2019. godine došao je sa pozicije državnog službenika u Vladi AP Vojvodine, Sekretarijata za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu. Petnaestogodišnje iskustvo na poslovima koordinatora regionalne saradnje, implementacije prekograničnih razvojnih projekata sa Hrvatskom, Rumunijom, Mađarskom, BiH i dr., učešće u radu pregovaračke grupe Republike Srbije ispred Vlade AP Vojvodine u procesima evropskih integracija, te na izradi Akcionog plana i programa razvoja APV u prethodnom periodu, značajno su doprineli boljem razumevanju poslovanja i kvalifikovali ga za mesto koje danas obavlja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novosadski noćni bazar - primer kako izgleda dobar privredno-turistički happening

Marija Radojčić         - Okupljanjem malih proizvođača i omogućavanjem nalaženja dodatne pozicije na tržištu, što im je bio ozbiljan problem, imala sam ideju da im ponudim konkretnu priču. Ovo je bio momenat da svojim proizvodima daju dodatnu vrednost, plasiraju ih i dođu do novih kupaca i vrlo važno, razmene informacije sa drugima. Da vide da njihove probleme dele i drugi mali proizvođači i da jedni drugima budu podrška. Da upoznaju nove kupce i kupci upoznaju njih - rekla je Marija Radojčić, inicijator i jedan od organizatora „Noćnog bazara“ na novosadskoj Ribljoj pijaci, mestu „dokazano najbolje žurke u gradu“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Svetski dana turizma obeležen prigodnom konferencijom u Privrednoj komori Vojvodine

Sa KZN u Privrednoj komori Vojvodine            Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma, u ponedeljak, 27. septembra 2021. godine, u  Privrednoj komori Vojvodine održana je prigodna konferencija na kojoj su upriličena tri panela pod radnim nazivom: Aktuelni turistički trenutak u regionu; Turizam, potencijal i šanse koje je donela pandemija, turizam budućnosti i Gastronomija kao ozbiljan turistički potencijal: Primer dobre prakse. Uoći početka ovog skupa u Privrednoj komori Vojvodine održana je i konferencija za medije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...