Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Dr Dragan Ilić: Obrati pažnju na reči koje koristiš i poruke koje upućuješ drugima

Dr Dragan Ilić            Dr Dragan Ilić, redovni profesor Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, konsultant u oblasti komunikacija i marketinga, povodom angažovanja u takmičenju „FIMEK nagrađuje znanje“, konkretno u dopunskoj aktivnosti neverbalne komunikacije govori o novim okvirima edukacije budućih studenata i važnosti komunikacije, verbalne i neverbalne, spoznaji uticaj reči i poruka koje se šalju. O tome koliko treba voditi računa i koliko je važno da uspostavimo jednu kvalitetnu komunikaciju i dijalog u društvu dr Ilić je pokušao da prenese maturantima, učesnicima jedinstvenog „kviza“ znanja iz opšte kulture i informisanosti, preduzetničkih veština i kompetencija „FIMEK nagrađuje znanje“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Znanje se isplati

Tamara Krstić            Tamara Krstić, direktor marketinga Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu objašnjava da Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), uz svesrdnu podršku Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, organizuje takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ koje se vratilo u punom kapacitetu. O tome govori broj od 30 škola učesnika iz 16 vojvođanskih gradova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ZZ „Voćar“ u korak sa zelenom agendom

Sa svečanosti otvaranja radova na izgradnji solarne elektrane            ZZ „Voćar“ iz Novog Slankamena osnovana aprila 2011., jedna od najmlađih u Vojvodini, koja okuplja 44 zadruge iz Novog i Starog Slankamena, Slankamenačkih Vinograda, Maradika i Novih Karlovaca, biće upamćena kao prva zadruga koja će zahvaljujući ovom projektu objediniti energetsku, ekološku i ekonomsku efikasnost. Dana 11. aprila, između dva Uskrsa, upriličen je početak radova na izgradnji solarne elektrane koja bi trebala da bude završena za 90 dana na parceli kupljenoj sredstvima zadrugara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Krejg Kohon na PMF

Krejg KohonPodstaknut klimatskom krivinom, biznismen šeta od Londona do Istanbula u kampanji za eliminaciju ugljenika

            Uoči svog 60-og rođendana, bivši izvršni direktor kompanije Coca-Cola i biznismen Kreg Kohon krenuo je na šetnju dugu 4.000 kilometara od Londona do Istanbula u kampanji za uklanjanje ugljenika. Prošetaće Srbijom od 15. aprila do 7. maja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Neprocenjiva podrška PKV privredi i privrednicima

Predsednik PKV Boško Vučurević i razgovoru sa ambasadorkom Srbije u Velikoj Britaniji NJ.E. Aleksandrom Joksimović            Prema svim parametrima, Privredna komora Vojvodine (PKV) je dobre poslovne rezultate iz minule prenela u tekuću, 2023. godinu. Boško Vučurević, predsednik PKV, svestan činjenice da je i ova godina, godina velikih očekivanja, brojnih ispita u smislu pozicioniranja domaće privrede na ino tržištima, zadovoljan je što su već tokom prva dva meseca realizovani neki od planova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Turizam u fokusu

Dr Nenad Ivanišević            Vojvođanski turizam je tokom prošle, 2022. zabeležio bolje rezultate od rekordne 2019. godine. Najposećeniji gradovi su bili Novi Sad i Subotica, a od banja, Banja Vrdnik. Domaći turisti su bili brojniji od stranaca, Rusa, Slovenaca, Nemaca, Indijaca, turista iz SAD, Francuske i Holandije, sa naglašenim interesovanjem za kulturno nasleđe, biciklizam i gastronomiju Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Održano predavanje i dodeljena priznanja na FIMEK-u

Predstavnici FIMEK-a sa visokim zvanicama iz Mongolije            Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 31.3.2023. godinе potpisan je sporazum o saradnji sa International American University. Tim povodom Fakultet su posetili dr Linjie Chou Zanadu i njegovo kraljevsko visočanstvo princ Mongolije Steven Borjigin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Humanitarni Evrovizijski vremeplov studenata novosadskog PMF-a

Zajednički snimak učesnika događaja            Kako se počelo sa reformom nastavnih planova i programa i približavanja načina studiranja naših studenata evropskom trendovima (gde je 30% praktična nastava), javila se ideja da se to obezbedi i studentima i kroz redovnu nastavu na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Ideja da se to uradi i u okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu je potekla od predmetnog profesora prof. dr Anđelije Ivkov-Džigurski, koja je sa svojim asistentom prof. dr Igor Stamenković i studentima do sada organizovala 55 tematskih događaja na kojima su studenti, predstavljali razne narode i države, odnosno njihove turističke vrednosti ili organizovali edukativne radionice za najmlađe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Saveta Bikić: Budućnost srpske gastronomije u sigurnim rukama

Saveta Bikić         Od 19. do 22. februara, na obalama Jadranskog mora, u Riminiju, održano je i prestižno kulinarsko takmičenje Global Chefs Challenge - Evropsko regionalno polufinale „Velika nagrada Evrope 2023“. Global Chefs Challenge je takmičenje u organizaciji Svetske kulinarske organizacije (World Chefs)., gde se sastaju najbolji kuvari nacionalnih timova da se takmiče u četiri kategorije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milana Čugalj: Prva pa zlatna

Milana Čugalj            Kada neko jelo dosegne vrhunac, ili čak nadraste kategorije dobrog ukusa i mirisa, i ako pri tom ovlada drugim čulima, neosporno govorimo o umetnosti. Studenti gastronomije, budući Chef-ovi, menadžeri, preduzetnici, osim teorijskog, tokom četvorogodišnjih redovnih studija, stiču praktična znanja kroz praksu u kuhinjama hotela, restorana u zemlji i van nje. Na brojnim takmičenjima na kojima učestvuju, prave iskorake u zadovoljavanju svih čula, materijalizujući svoje fantazije stvarajući jedinstvene kreacije svojstvene umetnicima. Milana Čugalj, student četvrte godine gastronomije Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), Univerziteta Novi Sad, sa XII International Culinary Competition of Southern Europe, održanog od 17. do 20. februara 2023. godine, pod pokroviteljstvom Svetske kulnarske asocijacije (WACS) i Nacionanog udruženja kuvara iz Grčke. u Solunu, u konkurenciji od 540 učesnika iz 22 zemlje, vratila se sa dva odličja: zlatnom medaljom u kategoriji - restoranski desert i bronzanom u kategoriji - jelo od peradi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zapažen nastup Privredne komore Vojvodine sa privrednicima iz Republike Srbije na Sajmu hrane i pića u Londonu

Predsednik PKV Boško Vučurević i razgovoru sa ambasadorkom Srbije u Velikoj Britaniji NJ.E. Aleksandrom Joksimović            Privredna komora Vojvodine okupila je predstavnike proizvođača hrane i pića iz Republike Srbije koji se zajedno predstavljaju na jednoj od najznačajnijih svetskih sajamskih manifestacija u sektoru proizvodnje hrane i pića. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, sa sekretarima Udruženja  industrije i poljoprivrede Zoranom Trpovskim i Mladenom Petkovićem, boravi u Londonu i zajedno sa našim proizvođačima na štandu Privredne komore Vojvodine i Britansko-srpske privredne komore predstavlja  ono što naši proizvođači i privreda  mogu da ponude.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nikolina Grahovac: Put od hiljadu milja počinje jednim korakom

Nikolina Grahovac            Korak. Korak. Korak. Dokoračala sam danas ovde pred vas da vam ispričam jednu priču. Priču od hiljadu milja. I da vam postavim jedno bitno pitanje o putu kojim koračamo. Putu kojim hodamo, vi i ja. Život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...