Fri12082023

Poslednja izmena:11:49:03 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Javno privatno partnerstvo u funkciji održivog regionalnog razvoja turizma

Tanja Jakšić            Lokalni i regionalni razvoj je koncept koji podrazumeva ne samo jačanje administrativnih, funkcionalnih i finansijskih kapaciteta teritorijalnih jedinica, već i strateško planiranje, unapređenja kvaliteta javnih usluga, infrastrukturnih objekata i sadržaja kojima bi se ostvarili interesi, potrebe i zahtevi stanovnika svih uzrasta.  Ulaskom u dugoročnu saradnju sa privatnim sektorom u vidu javno-privatnog partnerstva, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu osigurati razvoj svog područja i poboljšati kvalitet života lokalnog stanovništva. Ovakvim načinom rada lokalne i područne jedinice postale bi uspešnije u realizaciji javnih projekata, privukle bi nove investitore i stanovnike, što bi im omogućilo ulogu pokretača razvoja na svom području.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Naporna godina izuzetnih postignuća

Boško Vučurević i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata             Privredna komora Vojvodine (PKV) na čelu sa Boškom Vučurevićem, predsednikom, dobrim organizacionim rešenjima, aktuelnim promocijama vojvođanske privrede kao investicione destinacije, povezivanjem domaćih privrednika sa privrednicima drugih zemalja godinama unazad, zavredila je mesto nezaobilaznog partnera/saradnika, u svim privrednim zbivanjima u Pokrajini, time i mesto na mapi evropskih komora.
            Godina je počela sa EXPO Dubai 2022 i promocijom AP Vojvodine u različitim granama privrede, u Paviljonu Republike Srbije, u okviru šeste tematske nedelje  - Globalni ciljevi, a završiće se sumiranjem ovogodišnjih i planovima za narednu godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Garancijski fond AP Vojvodine širi paletu konkursnih linija

Đorđe Raković            Direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, gospodin Đorđe Raković, osvrnuo se u intrvjuu za novogodišnji broj revije TopSrbija-Najbolje iz Srbije na značaj i ulogu ove pokrajinske institucije, koja sledeće, 2023. godine, obeležava pune dve decenije aktivnog rada na finansijskom tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Studijska poseta Italiji u okviru projekta "Povećanje produktivnosti i kvaliteta odabrnih vrsta voća i povrća"

Zajednički snimak učesnika studijskog putovanja            U periodu 27.11.-1.12.2022. godine organizovana je poseta severnoj italijanskoj pokrajini Trentino-Južni Tirol u okviru implementacije USAID projekta „Povećanje produktivnosti i kvaliteta odabrnih vrsta voća i povrća", u saradnji Makedonske asocijacije zemljoradničkih zadruga, Zadružnog saveza Vojvodine i Zadružnog saveza južne Srbije. Delegaciju Zadružnog saveza Vojvodine činili su Lea Jovanov, asistent na projektu, Miladin Lazić, direktor OZZ Kisač Kisač i Nenad Mišljenović, diplomirani agronom i rukovodilac voćnjaka u ZZ Graničar Šid, učesnici na projektu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Oznaka „Najbolje iz Vojvodine 2022“ za izuzetnost

Sa uručenje priznanja Novosadskom sajmu         - Ideja projekta „Najbolje iz Vojvdoine“, jeste razvijanje ekonomskog patriotizma, da prestanemo da pričamo da nemamo dobra vina, da nemamo dobre sireve i ostalo. Mi danas proizvodimo vrhunska vina, vrhunske sireve, Vojvodina ima vrhunsku gatronomsku ponudu i izuzetnu ponudu manifestacija. Ideja je da kroz „Najbolje iz Vojvodine“ i turiste koji dolaze na teritoriju AP Vojvodine, kojih je sada preko pola miliona, što predstvlja bolji rezultat nego u referentnoj 2019. godini, da ih usmerimo na ono što jeste najbolje iz Vojvodine. Oni koji od danas nose ovu oznaku jesu najbolje što Pokrajina ima, kao i prošlogodišnji nosioci oznake - izjavio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, povodom uručenja sertifikata o korišćenju oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“, na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u Hali „Master“ u vreme 53. Međunarodnog sajma turizma na Novosadskom sajmu. Ovaj brend ustanovljen je od strane Vlade Vojvodine, Sekretarijata za privredu i turizam 2004. i bio aktuelan do 2016. godine. Obnovljen je proširen kategorijom sektora turizma - destinacije i proizvodi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dani matematike na novosadskom PMF-u

Prirodno-matematički fekultet u Novom Sadu            U petak, 18. novembra 2022. godine počinje manifestacija Dani matematike u Novom Sadu, tradicionalna manifestacija u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Društva matematičara Novog Sada i Ogranka Srpske akademije nauka u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

V Regionalni biznis forum počeo sa radom u Privrednoj komori Vojvodine

Sa Foruma u Privrednoj komori Vojvodine            Sa ciljem uspostavljanja konekcije između kompanija, regionalnih privrednih komora, razvojnih agencija i drugih institucija sa kompanija, uglavnom iz Republike Srbije, u smislu poboljšanja ekonomske klime za poslovanje i nove investicije, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u utorak, 15. novembra 2022. godine  otvoren je V Regionalni biznis forum.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Preduzetništvo je stub razvoja društva

Sa konferencije u Privrednoj komori Vojvodine            Po drugi put ove godine u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), 19. oktobra, upriličeno je okupljanje – „Ja, Preduzetnik Kluba“ u Novom Sadu sa 50-tak  učesnika, koji su imali priliku da čuju dvojicu sjajnih panelista, Andriju Gerića, bivšeg sportiste i dipl. psihologa, preduzetnika i Vladimira Milićevića, osnivača i direktora ProMobi, najvećeg servisa mobilne telefonije u regionu, o razvojnom putu lidera, i nakon toga međusobno se upoznaju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Različitost, da li je prihvatamo i da li smo za nju spremni

            Tribina pod nazivom „Preduzetništvo za ranjive grupe i održivost“ održana na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, deo je projekta „Razvoj socijalnog preduzetništva kroz unapređenje položaja vulnerabilnih društvenih grupa“ na kojem Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžmet (FIMEK) Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu učestvuje kao partner.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Opština Čajetina pobednik konkursa „Ekoopština“ u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“

Sa dodele priznajna u Ambasadi Republike Francuske u Srbiji            Opština Čajetina i grad Užice pobednici su prvog konkursa za održive gradove pod nazivom „Ekoopština“, u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“, koji je organizovala Ambasada Republike Francuske u Srbiji. U sredu 12. oktobra 2022, u ambasadi Francuske u Srbiji organizovana je svečana dodela nagrada prvog konkursa za održive gradove „Ekoopština”, platforme za razmenu između lokalnih samouprava, preduzeća i ustanova u borbi protiv klimatskih promena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Srednja stručna škola Borislav Mihajlović Mihiz u Irigu

            Srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz“, jedina je srednja škola na teritoriji opštine Irig. Osnovana je 2009. godine sa namerom da u skladu sa razvojnom orijentacijom opštine pruži mogućnost školovanja mladim ljudima u sticanju adekvatnih zanimanja. Školu pohađa 150 učenika i osim smera: kuvarski tehničar, u ovoj fruškogorskoj varoši, okruženoj vinarijama, osnivanje smera vinar/vinogradar bilo je logično. Po osnivanju, ovaj smer je bio jedini u Srbiji, u međuvremenu formirano je još nekoliko, ali je broj učenika koji se opredeljuje za ovaj smer mali u odnosu na potrebe privrede. Naime, poslednje dve godine na ovaj smer u iriškoj školi nije upisan nijedan učenik, iako je škola opremljena najsavremenijom opremom, a potražnja za ovim profilom velika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milan Krkobabić Bez zadruga nema sela, bez sela nema ni Srbije

Milan Krkobabić poručio da se nastavlja podrška zadrugarstvu i poljoprivredi            „Čovek koji je pokrenuo nezaustavljivi proces revitalizacije zadrugarstva u Srbiji, a zbog postignutih rezultata kažu da je „Ministar od akcije i rezultata“, bila je, sasvim opravdana, najava za Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, od strane Mirele Mitrić, novinara RTV i moderatora manifestacije „Uz zadruge do savremene mehanizacije", održane 05. oktobra 2022. na parceli ZZ „Žitopromet“ Kikinda, na kojoj su prisustvovali brojni zadrugari, poljoprivrednici, poslovni partneri i predstavnici medija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...