Sun05282023

Poslednja izmena:09:57:13 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Radovan Bokić: Problemi u ratarstvu su ozbiljni, u stočarstvu tri puta veći

Radovan Bokić            Fokus izlaganja Radovana Bokića, člana UO ZSV, direktora ZZ „AgroKlek“ iz Kleka, na Konferenciji za medije u prostorijama ZSV, 17. marta ove godine, a povodom privremenih mera zabrane izvoza donešenih Uredbom 11. marta 2022. godine, bio je na stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mleka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vojislav Mrkšić: Zakonske anomalije na štetu poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača

Vojislav Mrkšić            Na Konferenciji za medije održanoj 17. marta u prostorijama Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), Vojislav Mrkšić, član UO ZSV, direktor ZZ „Mrkšićevi salaši“ Srpski Itebej, dotakao se šire slike izazvane posledicom privremenih mera zabrane izvoza prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda Vlade Rapublike Srbije, donešenim nedelju dana ranije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miloš Vuković: Direktne posledice mera zabrane izvoza iz ugla poljoprivrednog proizvođača

Miloš Vuković            O situacji na terenu, na Konferenciji za medije povodom privremene zabrane izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, govorio je Miloš Vuković, predsednik UO Zadružnog saveza Vojvodine i direktor Zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ u Baču, ističući da su razlozi organizovanja ovog skupa egzistencijalni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Reakcija Zadružnog saveza Vojvodine na mere Vlade Republike Srbije za privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Sa KZN u Zadružnom savezu Vojvodine            Nezavidnom položaju poljoprivrednika i sve težim uslovma poljoprivredne proizvodnje doprinele su mere Vlade Republike Srbije usvojene pre nedelju dana, koje se odnose na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: pšenice, pšeničnog brašna, zrna kukuruza i prekrupe, kao i sirovog suncokretovog ulja, te smanjenja akciza za derivate nafte, gasna ulja, olovni i bezolovni benzin. Uredbom Vlade Srbije ograničavaju se maloprodajne cene goriva i zabrananjuje točenje istog, mimo rezervoara. U međuvremenu su navedene odluke donekle izmenjene, ali je zabrana izvoza pšenice i kukuruza praktično i dalje na snazi. Donete odluke sa stanovišta države imaju za cilj sprečavanje poremećaja na tržištu i rast inostrane tražnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novo na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu

Akreditovan jedinstveni studijski program: Pravo, bezbednost i kriminalistika            „Od kolevke pa do groba - najlepše je đačko doba”, je poznata rečenica koju je nekada davno izgovorio pesnik Branko Radičević. Prvi put smo je čuli tokom prvih školskih dana, ali do poslednjeg dana školovanja - istu nismo u potpunosti razumeli. No, istinitost i snagu ove rečenice vremenom gotovo svi shvate. Sa svršetkom srednje škole/gimnazije, ostavlјamo iza sebe najlepši period mladosti, postajemo punoletni i moramo doneti tešku i veoma bitnu odluku, koja se odnosi na otkrivanje svog životnog poziva - profesije, što ujedno predstavlјa veliku životnu prekretnicu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Goran Savić: Kreditne linije Razvojnog fonda AP Vojvodine za 2022. godinu

Goran Savić            O modelima podrške Razvojnog fonda AP Vojvodine i informacije o tome šta ovaj Fond kroz svoje konkurse i kreditne linije nudi poljoprivrednicima ove godine, na Konferenciji za poljoprivrednike na temu „Preko IPARD-a do novog traktora“, u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), u petak, 25. februara govorio je direktor Fonda, gospodin Goran Savić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sporazum o saradnji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam sa Garancijskim fondom APV za nastavak uspešne saradnje

Zajednički napori na unepređenju konkurentnosti vojvođanske privrede            Rečima da se zajedničkim radom može postići sve, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, započeo je konferenciju za medije održanu 02. marta 2022. povodom svečanog potpisivanja sporazuma o saradnji između Sekretarijata i Garancijskog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine. Cilj ovog Sporazuma jeste unapređenje konkurentnosti privrede zajedničkim aktivnostima, projektima. Pored toga, uređuju se opseg, uslovi i način saradnje, kako bi se unapredilo poslovanje obe strane.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Budi student 1 dan na PMF-u

Prilika da srednjoškolci osete akademsku atmosferu            Prirodno-matematički fakultet, ove godine opet organizuje akciju „BUDI STUDENT 1 DAN”, za sve učenike završnih godina srednje škole, a sa željom da im pruži što više informacija o akademskom životu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mr Jasmina Miljković: IPARD podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju

Mr Jasmina Miljković            Mr Jasmina Miljković, šef Upravljačkog tela IPARD Operativne strukture i načelnik Odeljenja za ruralni razvoj, Sektor za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, učestvovala je na Instruktivnoj konferenciji za poljoprivrednike „Preko IPARD-a do novog traktora“ u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) održanoj u petak, 25. februara 2022. godine. Tim povodom govorila je na temu: „Predočavanje osnovnih elemenata Javnog poziva za Meru 1 - IPARD“ i objasnila da su podsticaji IPARD II programa aktuelni više od četiri godine i da je do sada bilo ukupno 13 Javnih poziva: Mera 1 za nabavku traktora; Meru 3, investicije koje se odnose na preradu; i Mera 7, diverzifikaciju poljoprivredne proizvodnje, odnosno ruralni turizam za sve koji žele da investiraju u turističke kapacitete u ruralnim oblastima. Od naredne godine očekuje se formalno usvajanje IPARD III programa, dok se pozivi i apliciranje ne očekuje pre 2023. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Fruška gora u projektu promocije turizma u zaštićenim područjima

Podrška naporima timu PMF-a od dekana mr Milice Pavkov Hrvojević            Članovi projektnog tima Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, bili su domaćini partnerima iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Italije, Grčke i drugom timu iz Srbije, u okviru realizacije zajedničkog projekta „PRONACUL“, čiji je cilj promocija prirodnih i kulturnih dobara u području pod zaštitom (NP, PP i sl.).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mr Jelena Nestorov: Sa zadrugama lakše do novog traktora iz IPARD programa

Mr Jelena Nestorov            Učesnik Instruktivne konferencije za poljoprivrednike pod radnim naslovom - „Preko IPARD-a do novog traktora“., održane u PKV 25. februara, bila je i mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV). Mr Nestorov je na početku svog obraćanja podsetila na veliki značaj mehanizacije za dalji razvoj poljoprivrede, a pristupne fondove okarakterisala kao važne činioce priključivanja i pridruživanja evropskim standardima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Konferencija Preko IPARD-a do novog traktora održana u PKV

Sa konferencije u Privrednoj komori Vojvodine            U velikoj konferencijskoj sali Privredne komore Vojvodine (PKV), u petak, 25. februara održana je Instruktivna konferencija za poljoprivrednike „Preko IPARD-a do novog traktora“. Povod je bio javni poziv Uprave za agrarna plaćanja i podnošenje zahteva za odobravanje IPARD podsticaje za investicije u poljoprivredi za nabavku novog traktora i intervalu od 17. februara do 22. aprila.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...