Tue05242022

Poslednja izmena:08:54:23 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Novi konkurs Ministarstva za brigu o selu - nova šansa za razvoj zadrugarstva

Mr Jelena Nestorov Bizonj           U skladu sa Programom podrške razvoju zadrugarstva Ministarstvo Republike Srbije za brigu o selu raspisalo je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na teritoriji Republike Srbije, objavljen 19. aprila 2021. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U Privrednoj komori Vojvodine o proizvodnji sira i mogućnostima plasmana

Sa konferencije u Privrednoj komori Vojvodine            Privredna komora Vojvodine bila je u četvrtak, 15.04.2021. godine domaćim i organizator konferencije pod nazivom „Trenutno stanje u proizvodnji sira i mogućnost plasmana“. Uoči ovog skupa održana je KZN na kojoj su predstavnicima medija obratili Branislav Raketić, šef Odseka za deklarisanje hrane i organsku proizvodnju u ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije, Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine i Zorica Radišić, vlasnica mlekare „Farmer“ iz Čuruga. Potom je održana još jedna u nizu online konferencija koju u vreme pandemije na zadovoljstvo privrednika uspešno realizuje Privredna komora Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Budućnost u okruženju disruptivnih tehnologija

Prof. dr Dragan Soleša            Disruptivne tehnologije se često u literaturi nazivaju i tehnologijama u nastajanju ili konvergentnim tehnologijama. Tehnologije u nastajanju su tehničke inovacije koje po pravilu krše već uspostavljene paradigme, pravila i standarde. Konvergentne tehnologije nastaju iz konvergencije različitih sistema koji se razvijaju prema sličnim ciljevima. Primeri tehnološke konvergencije mogu biti spoj mobilnog telefona i interneta, dizajn hibridnih vozila, kombinacija industrije filmova i igara, sinergija nauke o nano i makro skali u biologiji, poljoprivredi i dizajnu materijala, online obrazovanje, itd. Disruptivne tehnologije nesumnjivo mogu izmeniti načine na koje ljudi žive i rade, redefinisati vrednosti na tržištima i dovesti do stvaranja potpuno novih proizvoda i usluga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dva razloga za slavlje na novosadskom PMF-u

Sa svečanosti otvaranja rekonstruisanog Herbarijuma            Utorak,  23. mart 2021. godine na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu biće upamćen po svečanom otvaranju Herbarijuma, novog, modernog prostora za skladištenje raritetne zbirke od preko 200.000 biljaka, od kojih su neke potpuno isčezle sa teritorije Vojvodine. Ovaj kapitalan projekat urađen je zahvaljujući Pokrajinskom sekratarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji je sa osam miliona dinara u prethodne tri godine pomogao nabavku savremene opreme. Fakultet je sopstvenim sredstvima učestvovao u obezbeđivanju sredstava za nabavku mikroklime i optičkih instrumenata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Onlajn prezentacija o značaju imunizacije za privredu AP Vojvodine

Boško Vučurević i prof. dr Zoran Gojković            U Privrednoj komori Vojvodine održana  je onlajn prezentacija - „Značaj imunizacije za privredu AP Vojvodine“.  O značaju imunizacije za privredu govorili su predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković. Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je imunizacija važna za očuvanje zdravlja zaposlenih, jer bez zdrave nacije nema ni uspešne privrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dostupne kreditne linije Razvojnog fonda Vojvodine

Jelena Trenkić            Razvojni fond Vojvodine (RFV) iz godine u godinu nastavlja uspešan trend poslovanja. Tako je 2020. godina bila najuspešnija od osnivanja jer je odobreno više od milijardu dinara kredita malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima kao i poljoprivrednicima sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

O merama podrške pčelarstvu u Privrednoj komori Vojvodine

Sa tematskog skupa u Privrednoj komori Vojvodine            U Privrednoj komori Vojvodine u četvrtak, 19. marta 2021. godine, održan je tematski skup „Mere podrške za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine“ u organizaciji Privredne komore i Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Privredna komora Vojvodine domaćin Okruglog stola Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji

Zajednički snimak domaćina sa Grupom frankofonih ambasadora u Srbiji            Grupa frankofonih ambasadora u Republici Srbiji posetila je Privrednu komoru Vojvodine, gde je održan okrugli sto o privrednoj saradnji.
            Predsednik privredne komore Vojvodine Boško Vučurević izrazio je zadovoljstvo  što je skup organizovan u komori, a na inicijativu predsedavajućeg Grupe frankofonih ambasadora u Republici Srbiji, ambasadora Egipta  NJ.E. Amra Alguvejlija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ZSV i NLB Banka a.d. Beograd nastavljaju poslovnu saradnju

Radislav Jovanov (desno) i Vladimir Čaprić            Za realizaciju raznih investicionih projekata, te obavljanje predstojećih setvenih radova, izvori finansiranja uz savetodavnu podršku su od ogromnog značaja za zadružni sektor - istaknuto je prilikom potpisivanja Protokol o saradnji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) sa NLB Bankom a.d. Beograd, u sredu, 10. marta 2021. godine u prostorijama ZSV. Rešavanje problema likvidnosti, posebno u uslovima otežanog poslovanja, kakvi su bili prošle godine, samo je jedan od razloga uspešne saradnje sa ovom poslovnom bankom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Privredna komora Vojvodine: Predstavljen konkurs Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

Sa KZN u Privrednoj komori Vojvodine            Tematski skup„Predstavljanje konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam“, održan je u utorak, 09. marta 2021. godine, u Privrednoj komori Vojvodine .
            Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Privredna komora Vojvodine sa zadovoljstvom prihvatila da bude mesto gde će biti predstavljeni programi podrške privredi na pokrajinskom nivou.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vesti sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

Sa jedne od manifestacija na PMF-u            Dan otvorenih vrata Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu je - subota, 13. mart od 9.00 časova. Usled situacije sa pandemijom virusa COVID-19, ovog vikenda PMF vas vodimo na virtuelno druženje i putovanje sa svojim studentima preko Zoom platform. Oni najhrabriji su pozvani da se takmiče na Geoolimpijadi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

I PMF-ovci na listi najcitiranijih naučnika

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu rasadnik svetski priznatih naučnika            Na nedavno objavljenoj listi prvih 2% najcitiranijih naučnika u svetu prema citiranosti u 2019. godini, koja je rezultat najnovijeg istraživanja Univerziteta Stenford (Stenford University), Sjedinjene Američke Države, objavljenog krajem 2020. godine, nalazi se 63 naučnika iz Republike Srbije, među kojima je devet sa Univerziteta u Novom Sadu, a četiri sa Prirodno-matematičkog fakulteta: prof. dr Neda Mimica-Dukić, prof. dr Dušan Jakovetić, prof. dr Stevan Pilipović i prof. dr Biljana Abramović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...