Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Ivana Popović: Osnaživanje žena je interes razvoja savremenog društva

Ivana Popović sa Mirjanom Hemun (levo) i Goranom Vukas            Ravnopravnost žena sa fokusom na ekonomski i socijalni status, bila je tema skupa ŽENE NA SELU - DANAS I SUTRA, održanog u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji Udruženja poljoprivrede PKV i Novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik”, u utorak, 07. marta.
            Otvorena su brojna pitanja, bilo je i predloga o načinima njihovog rešavanja, a razgovor, pre svega na skupovima, susretima, konferencijama, način su da se dopre do svih onih, koji bi mogli da pomognu u izmeni duboko uvrežene svesti o ženama kroz istoriju, oslobađanja predrasuda kroz brojne pozitivne primere iz prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Žene su garant opstanka srpskog sela

Sa konferencije za medije u privrednoj komori Vojvodine            Tematski skup ŽENE NA SELU - DANAS I SUTRA, održan u Privrednoj komori Vojvodine, u organizaciji Udruženja poljoprivrede PKV i novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik”, u utorak, 07. marta, otvorio je brojna pitanja i njhovog rešavanja kroz pozitivne primere iz prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PMF gastronomima medalje na prestižnim međunarodnim takmičenjima

PMF ekipa u Solunu    Studenti gastronomije osnovnih i doktorskih studija sa Katedre za gastronomiju u periodu od 17. do 20. februara, učestvovali su na međunarodnom klinarskom takmičenju International Culinary Competition of Southern Europe u Solunu. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Svetske kulinarske asocijacie (WACS) i Nacionalnog udruženja kuvara iz Grčke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu dobija namensku učionicu kroz saradnju sa KITE d.o.o

Prof. dr Aleksandar Sedlar i Đorđe Mišković    Jedna od novina izneta na 49. Simpozijumu Agro-tehnika-precizna poljoprivreda, održanog u periodu od 30. januara do 03. februara 2023. godine na Zlatiboru, u organizaciji Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Nacionalnog naučnog društva za poljoprivrednu tehniku i preciznu poljoprivredu, u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine (ZSV) i Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, je formiranje Učionice za preciznu poljoprivredu u okviru Poljoprivredog fakulteta u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Obeležena 104. godišnjica postojanja Privredne komore Vojvodine

Zajednički snimak ovigodišnjih laureata sa domaćinima    U Privrednoj komori Vojvodine dodelom nagrada i priznanja na  Svečanoj sednici obeležena je   104. godišnjica postojanja i rada.
    Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da  tradicija duga više od jednog veka čini Komoru  jednom od najstarijih poslovno-privrednih institucija u Republici Srbiji, i na tu činjenicu smo veoma ponosni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Konferencija o finansiranju poljoprivrede u Privrednoj komori Vojvodine

Sa KZN u Privrednoj komori Vojvodine            Finansiranje poljoprivrede u 2023. godini bila je tema skupa održanog u Privrednoj komori Vojvodine, šestu godinu za redom u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV) i podršku „Dnevnik - Poljoprivrednika“ AD, Novi Sad.
            U uvodnoj reči Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije je istakla važnost teme i rekordni budžet za ovu godinu od 79,7 milijarda dinara koji će biti usmeren ka subvencijama, direktnim plaćanjima, nešto manje od 47 milijardi i mere ruralnog razvoja od osam milijardi dinara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Potencijali i izazovi u zemljoradničkom zadrugarstvu

Mr Jelena Nestorov Bizonj            Zadružni savez Vojvodine  sa uspehom je organizovao okrugli sto sa temom „Potencijali i izazovi u zemljoradničkom zadrugarstvu” u okviru 49. simpozijuma Agro tehnika precizna poljoprivreda (Agroteh PP), koji je održan u prepunoj kongresnoj sali Hotela „Dunav“ na Zlatiboru 1.2.2023. godine. Učesnici okruglog stola bili su mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Saveza, prof. dr Aleksandar Sedlar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Zorica Vasiljević, predsednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava Ministarstva za brigu o selu, i predstavnici zemljoradničkih zadruga - Miloš Vuković, direktor ZZ „Zadrugar” Bač i predsednik Upravnog odbora Saveza, Radovan Bokić, direktor ZZ „Agro-Klek” Klek i član Upravnog odbora Saveza, Dragan Lončar, direktor ZZ „Beška” Beška i član Upravnog odbora Saveza i Miloš Petrović, direktor ZZ „Agro Čoka” Čoka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Put razvoja zadružnog sektora i formiranje složenih zadruga

Mr Jelena Nestorov Bizonj            O utiscima sa 49. Simpozijuma „Agro tehnika - precizna poljoprivreda“ (AGROTEH PP), koji je privukao veliku pažnju mladih poljoprivrednika, zadrugara, stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, univerzitetskih profesora, o čemu je najbolje svedočila prepuna sala Hotela „Dunav Turist“, održanog u intervalu od 31. januara do 03. februara na Zlatiboru, mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), jednog od suorganizatora ovog skupa je izjavila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Simpozijum AgroTeh PP 2023 na Zlatiboru

Prof. dr Aleksandar Sedlar            O inovacijama implementiranim u platforme i alate precizne poljoprivrede, trendovima u poljoprivrednoj mehanizaciji, potencijalima i izazovima sa kojima se susreću zemljoradničke zadruge i drugim temama, razgovaralo se na 49. Simpozijumu Agro - Tehnika - Precizna poljoprivreda (AgroTeh PP 2023), održanom od 30. januara do 03. februara u hotelu „Dunav Turist“ na Zlatiboru, u organizaciji Departmana za poljopirvrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Zadružnog saveza Vojvodine i Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jelena Tanasković: Zaokružena proizvodnja zdrave hrane cilj Srbije u narednom periodu

Jelena Tanaskokvić            - Strateško opredeljenje države za poljoprivredu, stočarstvo, odnosno mlečno govedarstvo i svinjogojstvo, dve najugroženije grane poljoprivrede, veliki su zamajac razvoja ove grane privrede, čime ćemo se intenzivno baviti i ove i narednih godina - najavila je Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, u svom obraćanju na otvaranju 57. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika i 3. Savetovanja agronoma Srbije i Republike Srpske, od 31. januara do 03. februara u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru, u organizaciji NS Seme - Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Završna manifestacija projekta ,,Energija je svuda oko nas“

Zajednički snimak nagrađenih         Završna manifestacija projekta „Energija je svuda oko nas 2022.“, objava rezultata i dodela nagrada ove godine održana je 24.1.2023. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment Univrziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Ovogodišnji dobitnici prve nagrade u okviru projekta „Energija je svuda oko nas" su učenici OŠ ,,Branko Radičević“ iz Velikog Središta i STŠ „Nikola Tesla“ iz Sremske Mitrovice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Panel diskusija o razvoju ženskog preduzetništva u Privrednoj komori Vojvodine

Sa KZN u Privrednoj komori Vojvodine            Pitanje ravnopravnosti i položaja žena preduzetnica u odnosu na muškarce postalo je aktuelno 90-tih godina prošlog veka. Od tada do danas, u svetu i kod nas, napravljeni su značajni koraci, pre svega u svesti ljudi o značaju ove teme, ali i na umanjenju razlika između poslova, uslova rada i zarada. Pomaci su evidentni, ali razlike su još uvek uočljive. Šta se još može učiniti na polju ekonomskog osnaženja žena preduzetnica u Vojvodini, bila je tema panel-diskusije „Kako do podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva u AP Vojvodini“  održane u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u kojoj su osim domaćina i preduzetnica, učestvovali Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao i Fondacija „Ane i Vlade Divac“, a uz prisustvo brojnih žena preduzetnica zainteresovanih za ovu temu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...