Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Pravnici u viteškoj borbi za lepu reč

Učesnici takmičenja u besedništvu opravdali očekivanja

            U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu održano je takmičenje u Besedništvu, trinaesto po redu. Na megdan je izašlo jedanaest studenata: Nebojša Vukov, Luka Tešanović, Tijana Jovanović, Petar Pavlović, Simona Majkić, Vuk lekić, Tjaša Tomović, Uroš Đurić, Mirjana Korov - svi sa Prvnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, te Manja Malbaša iz Visokoškolske jedinice u Beogradu i Nikolina Grahovac iz Visokoškolske jedinice u Subotici, kao i tri maturanta nominova od strane novosadskih gimnazija: Tijana Ajeti („Isidora Sekulić“), David Bugarski („J.J.Zmaj“), i Živojin Mišić („SMART“). Za razliku od beseda maturanata na slobodnu temu, studenti su imali zadatak na odbrane svoje stavove na temu „Putovanje od 1.000 milja, počinje jednim korakom“, misao koja se pripisuje jednom od najpoznatijih kineskih filozofa Lao Ceu (VI vek pne), osnivaču taoizma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Naučno tehnološki park i Privredna komora Vojvodine zajednički do kvalitetnijih veza nauke i privrede

Nebojša Drakulić i Boško Vučurević            Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji potpisan između Privredne komore Vojvodine (PKV) i Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Novom Sadu, potpisan u četvrtak, 19. januara 2023. godine, omogućiće zajedničku organizaciju stručnih skupova i realizaciju novih projekata sa ciljem efikasnijeg procesa razmene znanja. Sporazum koji su potpisali Nebojša Drakulić, direktor NTP i Boško Vučurević, predsednik PKV, najavljuje da će u narednom periodu dve institucije raditi na intenzivnijem povezivanju nauke i privrede, kao i na direktnijoj saradnju članica Naučno-tehnološkog parka i najuspešnijih privrednika Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

DIGITOUR PROJEKAT

Projekat DIGITOUR će stvoriti okruženje pogodno za inovacijePodsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije

Projekat „Podsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije - DIGITOUR“ (https://digitour-project.eu/) sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije, Bugarske, Danske i Češke, a finansira ga Evropska komisija preko Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), u okviru programa COSME COS-TOURINN-2020-3-04. Koordinator projekta je Venetian Cluster (Italija).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Šest i po decenija Štamparije Forum

Edvina Erdedi, Jugoslav Popov i Gabor Mokuš (Foto: Čila David)            Poverenje izgrađivano na kvalitetu, poslovnosti i sigurnosti tokom 65 godina Štamparija FORUM u Novom Sadu, obeležila je pred novogodišnje praznike omažom ostvarenog i planovima za budućnost.
            Takvim pristupom od osnivanja davne 1957. godine, ova štamparija je zavredila preporuku da: - AKO ŽETITE DA NEŠTO ODŠTAMPATE DOBRO IDITE U FORUM. Na to je podsetio Gabor Mokuš, pomoćnik direktora zadužen za štampariju, predstavnik treće generacije „forumovih“ radnika iz porodice Mokuš.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dobrodošli na Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji

Prof. dr Drago Cvijanović (u sredini) sa priznanjem osvojenim na Međunarodnom sajmu obrazovanja 2022. u Novom Sadu            Poštovani, pred Vama stoji novi izazov. Morate izvršiti novi izbor od koga će zavisiti kako ćete uložiti svoje vreme i kojim ćete se poslom baviti u budućnosti. Izborom ovog Fakulteta, opredeljujete se za napornu karijeru u kojoj svaki dan morate biti na visini zadatka, jer u poslu usluživanja drugih, samo je odlično obavljen posao dovoljno dobar. Vi birate da budete izuzetni, vrhunski profesionalci - iz dana u dan, u svakom mementu, na svakom mestu i bez izgovora! Ako ste spremni da nam se pridružite i prihvatite sve ove izazove budite uvereni da ste nam već puno rekli o sebi - reči su dobrodošlice, prof. dr Draga Cvijanovića, dekana Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, najmlađeg člana Univerziteta u Kragujevcu, kojima na iskren i roditeljski način dočekuje brucoše, buduće diplomce odgovornog i nimalo jednostavnog zanimanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novi dizajn visokog obrazovanja za novo doba

Prof. dr Dragan Soleša            Prof dr Dragan Soleša, dojučerašnji dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) novi je rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Pozicija dekana, ovog IT stručnjaka, od 2013. i naredna tri mandata, dala je značajnu referencu. Na FIMEK-u je zatekao dva strudijska programa i 400 studenata, a posle devet godina „ostavio“ 14 studijskih programa, šest na osnovnim, pet na master i tri na doktorskim studijama, 1.200 studenata i preko 80 zaposlenih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Biti dekan - piznanje, izazov, obaveza

Prof. dr Milan Počuča            Nakon 35 godina radnog iskustva i raznih rukovodećih pozicija na kojima se nalazio, prof. dr Milan Počuča postavljen je 01.X 2022. za dekana Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Dekanska pozicija za profesora koji je punih 15 godina radi u ovoj sredini predstavlja veliki profesionalni izazov i istovremeno poruku poverenja vlasnika i osnivača fakulteta porodice Carić da je bio uspešan, posvećen i fokusiran na postavljene ciljeve i planirane zadatke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Imamo još mnogo da radimo na digitalnoj transformaciji u sektoru turizma

Branislav Mamić            Pravci i rezultati delovanja poslovnih ljudi najbolji su pokazatelj njihovog profesionalnog postignuća i u krajnjoj instanci, uspeha. Biti nasmejan, prirodan i tih, za S. Jesenjina je najveća umetnost. Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine je sve to osim što zna da bude glasan u odbrani svojih stavova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Buket priča o ljudima koji znaju ko su

Naslovna strana novog broja revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE            Od kada je revija TOPSRBIJA pre 10 godina zaživela, pa do danas, ostala je verna konceptu predstavljanja pojedinaca, institucija, preduzeća i kompanija koje su svojim pristupom radu, programskim inovacijama, tehnološkim transformacijama, ličnim zalaganjima, a pre svega stručnošću, znanjem i hrabrošću, uspostavili sisteme koji su imali pozitivan učinak kako na ličnom planu, tako i planu šire zajednice društva kojem pripadaju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Javno privatno partnerstvo u funkciji održivog regionalnog razvoja turizma

Tanja Jakšić            Lokalni i regionalni razvoj je koncept koji podrazumeva ne samo jačanje administrativnih, funkcionalnih i finansijskih kapaciteta teritorijalnih jedinica, već i strateško planiranje, unapređenja kvaliteta javnih usluga, infrastrukturnih objekata i sadržaja kojima bi se ostvarili interesi, potrebe i zahtevi stanovnika svih uzrasta.  Ulaskom u dugoročnu saradnju sa privatnim sektorom u vidu javno-privatnog partnerstva, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu osigurati razvoj svog područja i poboljšati kvalitet života lokalnog stanovništva. Ovakvim načinom rada lokalne i područne jedinice postale bi uspešnije u realizaciji javnih projekata, privukle bi nove investitore i stanovnike, što bi im omogućilo ulogu pokretača razvoja na svom području.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Naporna godina izuzetnih postignuća

Boško Vučurević i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata             Privredna komora Vojvodine (PKV) na čelu sa Boškom Vučurevićem, predsednikom, dobrim organizacionim rešenjima, aktuelnim promocijama vojvođanske privrede kao investicione destinacije, povezivanjem domaćih privrednika sa privrednicima drugih zemalja godinama unazad, zavredila je mesto nezaobilaznog partnera/saradnika, u svim privrednim zbivanjima u Pokrajini, time i mesto na mapi evropskih komora.
            Godina je počela sa EXPO Dubai 2022 i promocijom AP Vojvodine u različitim granama privrede, u Paviljonu Republike Srbije, u okviru šeste tematske nedelje  - Globalni ciljevi, a završiće se sumiranjem ovogodišnjih i planovima za narednu godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Garancijski fond AP Vojvodine širi paletu konkursnih linija

Đorđe Raković            Direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, gospodin Đorđe Raković, osvrnuo se u intrvjuu za novogodišnji broj revije TopSrbija-Najbolje iz Srbije na značaj i ulogu ove pokrajinske institucije, koja sledeće, 2023. godine, obeležava pune dve decenije aktivnog rada na finansijskom tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...