Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Ergela Kelebija: Zemaljski raj i za konje i za ljude

Keresteš Terez na takmičenju dovprega u Zobnatici


“Lipicanac je kao tamburica na kojoj se svira himna ravnice i neba”, zapisano je na jednoj tabli na ergeli “Kelebija”, koja se nalazi na najsevernijoj tački vojvođanske ravnice, nedaleko od graničnog prelaza prema Mađarskoj.
Na ovoj ergeli uzgajaju se “carski konji” – lipicaneri, koje su opšte osobine, uz naglašenu lepotu, odredile za paradne konje pogodne za visoke škole jahanja i dresure i za vuču kočija u svečanim trenutcima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ovčarstvo je isplativo samo uz znanje i ljubav

Udruženje Bikara apeluje da odgajivači pređu na mlečno ovčarstvoOvčarstvo u Srbiji i Vojvodini sve više uzima maha. U Srbiji trenutno ima oko milion i po do milion i šesto hiljada ovaca, dok samo u Vojvodini taj broj iznosi 170.000 grla. Iz godinu u godinu prisutan je evidentan rast broja ovaca, ali ne i broj onih koji se tim poslom bave. Naime, oni stočari koji su imali 30 sada imaju 50-60 ovaca, a ima dosta stočara koji imaju 500-1.500 komada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miroslav Vasin: Svako od nas je deo turističke ponude

Miroslav Vasin (desno) u razgovoru sa gradonačelnikom Subotice, Jene MaglaijemPokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, Prvi maj, praznik rada, proveo je radno na Paliću. Tom prilikom je obišao Muški štrand, omiljeno kupalište Subotičana, a sredstva za njegovu rekonsturkciju izdvojila je upravo Vlada AP Vojvodine. Tom prilikom gospodin Vasin je ocenjujući uređenje ovog dela Palića kao doprinos poboljšanju turistile ponude Palića, izjavio:
-Meni je zadovoljstvo da kažem da je 2013. godina bila godina izuzuzetnih uspeha u oblasti turizma i u Vojvodini, i Srbiji. U Vojvodini smo za 21% povećali broj turista koji je posetio našu Pokrajinu. Broj noćenja je povećan i više od toga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Branislav Borovac: Mladi, u mehatronici je budućnost

Prof. dr Branislav BorovacPrisustvo prof. dr Branislava Borovca sa fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu na 12. Nacionalnom takmičenju u robotici „Eurobot“ 2014., nedavno održanog u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina, iskoristili smo za razgovor sa ovim izuzetno cenjenim stručnjakom o ovoj oblasti koja je zahvatila sve pore savremenog društva. Iako smo danas svedoci izuzetnog interesovanja mladih za ovu oblast obrazovanja, profesor Borovac misli drugačije:
-Ocenjujem da starija generacija nema puno razumevanja za ono što mlade interesuje. Trebalo bi da imaju mnogo veću podršku, pre svega, vlasti, koje treba da prepoznaju koliko je značajno da se deca bave naukom, a ne da idu po ulicu i rade nešto čega se svi stidimo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miroslav Vasin: Godina 2014. u znaku Banata

Miroslav VasinMiroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova se dajući podršku manifestaciji “Crepajački fijaker”, koji je drugog dana Uskrsa imao jubilarnu dvadesetu godišnjicu trajanja, osvrnuo i i na banatsku zbilju, i njegovim mestom u privrednom i ekonomskom razvoju danas:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ratko Filipović: Naša šansa je u vrednim ljudima

Ratko FilipovićPrivredna komora Vojvodine ima dugu tradiciju, ali komorstvo je na ovim prostorima još starije. Ovih 95 godina je godina od kada je u okviru Kraljevine SHS organizovana Privredna komora Vojvodina, ali tradicija komorstva potiče iz austro-ugarskog perioda i ta tradicija u Vojvodini je jednaka tradiciji komorskog organizovanja u Evropi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ivana Đurica: Fond Evropski poslovi za bolje korišćenje šansi koje nude fondovi EU

Ivana ĐuricaIvana Đurica, pomoćnik direktora za evropsku saradnju Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine, potpisnik je memoranduma o saradnji Fonda sa Privrednom komorom Vojvodine, u cilju nastavljanja podizanja kapaciteta Pokrajine, ali i Republike Srbije, za što bolje korišćenje šansi koje pružaju fondovi EU, a koji se u narednom periodu fokusiraju svojim značajnim delom na mala i srednja peduzeća.
Ivana Đurica je objasnila da to u praksi znači da će Fond “Evropski poslovi” nastojati da, pre svega, obuči što više preduzetnika, što više malih i srednjih preduzeća i da ih osposobi za pisanje projektnih predloga i implementaciju istih tih projekata koji se finansiraju iz fondova EU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Ana Backović: Nova generacija probiotika za novu generaciju jogurta

Dr Ana BackovićKrajem marta održan je Naučno-stručni skup „Dan mleka“ u čast šezdesetogodišnjice Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić. „Dan mleka“je okupio vodeće domaće i međunarodne eksperte iz nauke i tehnologije, prerade, farm-menadžmenta i EU politike. Domaćin i organizator „Dana mleka“, bio je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Departman za stočarstvo, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Nacionalnom asocijacijom prerađivača mleka - SEDA, Centralnom asocijacijom proizvođača mleka Vojvodina i Centralnim udruženjem odgajivača goveda simentalske rase.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miroslav Vasin: Podsticaj AP Vojvodine sve brojnijim i sve kvalitetnijim manifestacijama

Miroslav Vasin„Danas ćemo ovde videti smotru konja i fijakera. Ne znam šta se može lepše poželeti u Vojvodini i šta je karakterističnije za Vojvodinu nego videti lepe konje i videti lepe fijakere“. Tim rečima gospodin Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, obratio se prisutnima na otvaranju XX jubilarnog „Crepajačkog fijakera“, koji je tradicionalno odražan drugog dana Uskrsa, 21. aprila 2014. godine, na stadionu „Sto topola“. Gospodin Vasin je takođe primetio da je Fijakerijada u Crepaji izuzetno značajna pre svega zato što je posvećena vrednostima koje Vojvođani vole, a to su konji i fijakeri.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Branislav Maričić: Učenje za XXI vek

Branislav Maričić i Nataša UroševMeđu brojnim vrednim nagradama, koje su finalisti takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“ osvojili na nedavno završenom petom „okršaju“ srednjoškolaca/maturanata iz Vojvodine, bile su i seminari brzog čitanja Edukativnog centra Finesa iz Beograda i Edukativnog centra Memoria iz Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mato Groznica: Ulaganje u mlade ljude je sveta dužnost i obaveza

Mato Groznica u društvu učenika Gimnazije Stevan Puzić u Rumi„FIMEK nagrađuje znanje“ je tradicionalno takmičenje srednjoškolaca - maturanata u znanju, koje je po peti put organizovano na Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu – FIMEK. FIMEK je i organizator čitavog ovog spektakla kroz koji je ove godine prošlo 45 škola iz 22 vojvođanska grada. Koncept takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“ je da maturanti kroz takmičenje i zabavu, razvijaju i jačaju takmičarski i timski duh, kao i kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost, sa ciljem promovisanja znanja i preduzetništva, sagledavanja značaja ulaganja u sebe kroz permanentno obrazovanje i usavršavanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Marija Vujaković: Moramo promeniti način razmišljanja i mnogo više raditi

Marija VujakovićInformativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC) u Novom Sadu, u ponedeljak, 14. aprila, bio je domaćin partnerima iz Mađarske na zajedničkom „Kros klaster“ projektu prekogranične saradnje, na kojem je puštena u funkcija višejezična učionica. Članovi oba klastera imali su trening na usaglašavanju metodologije na zajedničkom projektu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...