Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Pekara Milan u korak sa savremenim trendovima

Jovan KrstićNa skupu Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema koji se javljaju u industriji, koji se od 3. do 7. januara održava na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, učestvuje i pekara „Milan“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Povezivanje Crédit Agricole banke Srbije sa naukom

Miroslav NićinDepartman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, od 3. do 7. februara je domaćin Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema koji se javljaju u industriji. Pedesetak matematičara iz Srbije, Austrije, Mađarske, Poljske, Bugarske i Makedonije na inovativan način pokušaće da daju konkretna rešenja na različite probleme šest kompanija, koje su uključene u rad ove studijske grupe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PMF Departman za matematiku i informatiku: Kraljica nauke-matematika pomaže industriji

Prof. dr Nada Krejić (levo) i dekan, prof. dr Neda Mimica Dukić pozdravljaju učesnike skupaDepartman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, domaćin je 99-te Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema koji se javljaju u industriji. Ovaj skup se održava od 3. do 7. februara 2014., u saradnji sa Evropskim konzorcijumom za matematiku u industriji (European Consortium for Mathematics in Industry), sa ciljem interaktivnog povezivanja akademskog znanja i potreba privrede odnosno, razmene znanja i ideja između matematičara i industrije. To je pokušaj da se na inovativan način pomogne unapređenje poslovanja u gotovo svim oblastima privređivanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mlade naučnice sa novosadskog PMF-a osvajaju prestižne nagrade

Jelena Marković sa kolegama na Festivalu naukeNa konkursu Fondacije "Goran Ljubijankić" za dodelu nagrade za najbolje doktorske disertacije i master radove iz oblasti molekularne biologije, odbranjenih u prošloj godini, za svoj doktorat, dobila je Jelena Marković sa na novosadskog PMF-a. Jelena je docent na histologiji i embriologiji, Departman za biologiju i ekologiju, a naslov njene teze je "Molekularni mehanizmi regulacije ekspresije gena za CXCL12 u beta celijama pankreasa pacova".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Evropski matematičari na PMF-u rešavaju probleme u industriji

Prof. dr Neda Mimica DukićDepartman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a, domaćin je 99. po redu Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema koji se javljaju u industriji. Ovaj skup se organizuje u saradnji sa Evropskim konzorcijumom za matematiku u industriji (European Consortium for Mathematics in Industry, http://www.ecmi-indmath.org/), a cilj je promovisanje interakcije između akademskih i industrijskih učesnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dobar dan domaćine, peti put

Iznenađujuće veliko interesovanje ratara za savetovanje pred prolećnu setvuUz prisustvo oko 1000 poljoprivrednih proizvođača, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu je 24. januara održano naučno-stručno savetovanje pod nazivom „Dobar dan domaćine“, petu godinu zaredom. Dekan, prof dr Milan Popović, izjavio je da je ovako veliko prisustvo proizvođača najbolja potvrda opravdanosti održavanja ovakve manifestacije, koja je bila i doprinos obeležavanju jubileja ove institucije - šest decenija postojanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Stefanu Đurđeviću Svetosavska nagrada Fakulteta tehničkih nauka

Rektor prof. dr Miroslav Vesković, slavodobitnik Stefan Đurđević i dekan prof. dr Rade DoroslovačkiTradicionalna Svetosavska svečanost kao i dodela diploma magistrima tehničkih nauka i master inženjerima, održana je u ponedeljak, 27. januara 2014. godine sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka. Svečanosti su pored uprave Fakulteta tehničkih nauka na čelu sa dekanom, prof. dr Radetom Doroslovačkim, prisustvovali i rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković i Protojerej Stavrofor Nedeljko  Zubović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Carlsberg Tuborg i EXIT, osam godina poverenja

Jovana MladenovićPivara u Čelarevu, tokom svoje duge istorije beležila je nekoliko uzleta. Osnovao ju je 1892. godine veleposednik Lazar Dunđerski. Posle Drugog svetskog rata pivara je nacionalizovana. Godine 2003. otkupila ju je kompanija Carlberg i od 2005. nekadašnja pivara ”Čelarevo” prerasta u Carlsberg Srbija i postaje deo međunarodne Carlsberg Group-e, jedne od najvećih pivarskih porodica u svetu, za koji se vezuje slogan "Probably the best beer in the world" (Verovatno najbolje pivo na svetu). Poznati konzumenti Carlsberg piva su između ostalih Vinston Čerčil i kraljica Elizabeta II, za koje su se pravile posebne serije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pametno iskoristi dan na PMF-u

Nova akcija za nova saznanjaNakon kraće pauze za vreme praznika i školskih raspusta, Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, i u ovoj godini nastavlja sa zanimljivim aktivnostima.
Osim BESPLATNE PRIPREMNE NASTAVE, koja više od 10 godina okuplja zainteresovane srednjoškolce, ove zime Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, prvi put organizuje manifestaciju "Hemijski vikend - pametno iskoristi dan".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Eko Agrar unapređuje poljoprivredu Zlatiborskog okruga

Vladimir BojovićZlatiborski Eko Agrar DOO je u saradnji sa tradicionalnim proizvođačima pršute i suvomesnatih proizvoda, organizator Sajma suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, manifestacije koja je po XIV put za redom, održana sredinom januara u ovom zlatiborskom selu. Direktor Privrednog društva za razvoj poljoprivrede - Zlatiborski Eko Agrar u opštini Čajetina, Vladimir Bojović, rekao je da se ova manifestacija pozicionirala kao prepoznatljiv brend, i izrazio uverenje da će se dalje razvijati, a da će u tome imati punu podršku Eko Agrara. Polje njihovog delovanja obuhvata sve segmente poljoprivrede, a podrška proizvođačima suvomesnatih proizvoda samo je deo delatnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ambasador Gruzije David Bakradze posetio Fakultet tehničkih nauka

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu posetila je četvrtak, 16. januara delegacija iz Gruzije, koju je predvodio njegova ekselencija gospodin ambasador David Bakradze, zajedno sa potpredsednikom Udruženja za unapređene ekonomske i kulturne saradnje Srbije i Gruzije Draganom Kovačevićem i članom ekonomskog saveta udruženja Aleksandrom Stamenkovićem. Delagaciju iz Gruzije ugostili su prodekan za finansije i razvoj prof. dr Vladimir Katić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Dragan Šešlija, prodekan za nastavu prof. dr Dragiša Vilotić i stručna saradnica u Službi za međunarodnu saradnju Dragana Nikolić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Bojana Božanić: Lokalna zajednica u službi ravnomernog razvoja opštine Čajetina

Bojana Božanić u društvu nagrađenih pršutaraZavršena je XIV „Pršutijada“, zapravo Sajam suvomesnatih proizvoda, koji se u Mačkatu održava od 2001. godine. Na njemu je od 10. do 12.januara 2014. godine učestvovalo šesnaest pršutara iz Mačkata i Krive Reke, a gosti su, iako u nešto manjem broju nego prethodnih godina, došli sa raznih strana Srbije, ali i iz zemalja u okruženju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...