Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Jozef Haviar o poljoprivrednoj kulturi u opštini Kovačica

Jozef  HaviarOpština Kovačica je, pre svega, poljoprivredni kraj, iako je mnogo, mnogo poznatija kao rasadnik slikara naivaca, koji su je u umetničkim krugovima učinili poznatom širom sveta. Nalazi u Južnobanatskom okrugu, i u njoj živi oko 27.000 najviše Slovaka, zatim Srba, Mađara, Rumuna, Roma i Jugoslovena, u osam naselja: Debeljača, Idvor, Kovačica, Padina, Putnikovo, Samoš, Uzdin i Crepaja. Ima nešto manje od 40.000 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta, od čega 35.000 čine bašte, oranice I, II i III klase, pogodne za setvu svih vrsta poljoprivrednih kultura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

JP Vojvodinašume neguje najkvalitetnije hrastove šume u Evropi

Vreme sadnje  u ŠU MorovićProizvodnja kvalitetnih sadnica šumskog drveća je osnovni preduslov za uspešnu obnovu postojećih i podizanje novih šuma sadnjom sadnica. Primenom stečenog iskustva i usvajanjem savremenih tehnoloških dostignuća u rasadničkoj proizvodnji u JP „Vojvodinašume“ se svake godine proizvedu planirane količine kvalitetnih sadnica za sopstvene potrebe i potrebe tržišta. Ova proizvodnja se ostvaruje primenom savremene mehanizacije i zalivnih sistema za rasadničku proizvodnju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

JP Vojvodinašume štiti prirodu i čuva šumu

Đorđe ŠumunovačkiPovršina šuma i šumskog zemljišta u AP Vojvodini iznosi 198.000 ha, dok je pod šumama oko 154.000 ha što je približno 7,1% ukupne površine Vojvodine. Od toga JP „Vojvodinašume“ kao najveći korisnik šuma i šumskog zemljišta gazduje sa 129.516,14 ha šuma i šumskog zemljišta, gde su šume zastupljene sa 98.484,63 ha, na četiri šumska gazdinstva (ŠG Novi Sad, Banat-Pančevo, Sombor i Sremska Mitrovica), uglavnom koncentrisanih u priobalju Dunava, Save, Tise i Tamiša, kao i na području Deliblatske peščare, Subotičko-horgoške peščare i Vršačkih planina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Svečani prijem master studenata na Univerzitetu Privredna akademija

Prof. dr Dragan SolešaU amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment 02.11.2013. godine održan je svečani prijem studenata master akademskih studija. Na svečanom prijemu budućim master ekonomistima, master inženjerima menadžmenta i master ekolozima, toplu dobrodošlicu i mnogo uspeha u budućem školovanju poželeo je dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, nakon čega su im se predstavili i svi profesori koji će im držati nastavu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

UTP Morava a.d. Čačak, primer uspešnog poslovanja

Detalj sa konferencije za medijeNezaobilazno mesto turističkih novinara Srbije na dvodnevnom studijskom obilasku čačanske opštine, koje je 30. i 31. oktobra organizovala TO Čačak, bilo je Ugostiteljsko turističko preduzeće „Morava” a.d., Čačak, vodeća ugostiteljska kompanija u zapadnom delu Srbije, koja kvalitetnom ponudom zadovoljava potrebe svojih gostiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ekskluzivni Multiactiv proizvodi na bazi filtrata puževe sluzi

 Vesna JelenićNedavno je kozmetički brend Multiactiv, kompanije Yuco-hemija (Bački Jarak), promovisao novu liniju kozmetičkih preparata na bazi filtrata puževe sluzi, koja predstavlja pravi hit u svetu, a od skora se može naći i na našem tržištu.
Multiactiv kozmetika je brend sa dugogodišnjim iskustvom. Od samog osnivanja kompanija je dosledno sledila koncept proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda baziranih na vrhunskoj tehnologiji, kvalitetnim sirovinama poznatih svetskih dobavljača i pažljivo odabranim aktivnim komponentama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Obeležene tri godine FTN novina

Bojana Bokan (u sredini) u društvu koleginica iz Marketing timaU studentskom klubu "FTN klub M" , na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, 28. oktobra 2013. godine svečano je obeležena trogodišnjica studentskog lista “FTN novina”.
“FTN novine” su nastale pre tri godine na inicijativu bivšeg dekana ovog fakulteta, prof. dr Ilije Ćosića, koji je osnovao Društvo studenata “Mašinac” i svojevremeno bio glavni i odgovorni urednik studentskog lista “Mašinac” (1971).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nova lovačka kuća JP Vojvodinašume po svetskim standardima

Lovačka kuća "4 jelena" u Kaćkoj šumiLovačka kuća „4 jelena“ u Kaćkoj šumi (lovište Kaćka šuma), 17 lovačka kuća u sistemu ugostiteljsko-smeštajnih kapaciteta JP „Vojvodinašume“, svečano je otvorena u vreme ovogodišnjih jesenjih sajamskih manifestacija LORIST na Novosadskom sajmu. Ovaj objekat izgrađen tokom 2012/2013 godine je prva lovačka kuća na teritoriji Republike Srbije usaglašena sa novim pravilnikom o kategorizaciji objekata za smeštaj i ishranu lovaca-turista Ministarstva turizma Republike Srbije iz 2011. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Marta Takač: Deset godina poslovanja JP Vojvodinašume

Marta Takač„Očigledno je da je u proteklih 10 godina uloženo puno napora i truda u unapređenje proizvodnje i tehnologija rada, usavršavanja i podmalađivanja stručnjaka, modernizaciju mehanizacije i prateće opreme, uvođenje međunarodnih standarda u gazdovanje šumama, razvoj informacionog sistema, kao i unapređenje ukupnog poslovanja. Osnovni motiv za prikaz ostvarenih rezultata u prethodnih deset godina je želja da javnosti stavimo na uvid i nepristrasnu ocenu ukupnih ostvarenja, koja smatramo vrlo uspešnim i značajnim, imajući u vidu vreme i nepovoljne uslove u kojima su ostvarena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Održana svečana prezentacija monografije JP Vojvodinašume

Povodom deset godina poslavanja Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ u Skupštini AP Vojvodine u sredu, 23. oktobra 2013. godine održana je svečana prezentacija monografije pod istim nazivom. Prezentaciju su otvorili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i direktorica JP „Vojvodinašume“ Marta Takač. Povodom ove prezentacije, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da, kada se govori o „Vojvodinašumama“, mora se govoriti pre svega o izuzetnom resursu kojim „Vojvodinašume“ gazduju, a to je šumski, lovni, vazdušni, vodeni resurs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novosadski sajam automobila u znaku rekordnog broja premijera

Veliko interesovanje za naš Fiat 500LTrinaesti Sajam motornih vozila i opreme protiče u znaku premijernog predstavljanja novih modela. Čak 27 novih modela se mogu videti i kupiti uz različite sajamske popuste. Pogodnosti za kupovinu nude i banke, lizing kuće i osiguravajuća društva, a tu se može dobiti i informacija o uslovima za kupovinu polovnih automobila sa lizinga. Generalni sponzor 13. Sajma motornih vozila i opreme "Delta Generali osiguranje", pripremio je specijalne pogodnosti za osiguranje automobila.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Dragan Lukač o preporodu Novosadskog sajma

Dr Dragan LukačTek završeni jesenji sajmovi LORIST 2013. nastavljeni su jednom od najatraktivnijih sajamskih manifestacijija, XIII Sajmom motornih vozila i opreme koji se održava od 16. do 20. oktobra na Novosadskom sajmu. Prisustno je više od 80 automobilskih marki, 27 premijera, izloženih na 7.500 kvadratnih metara. Ovogodišnja manifestacija se može nazvati uspešnom pre svega zbog odlične ponude automobila, nikada nižih cena i povoljnijih uslova kupovine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...