Wed10202021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Radiša Radisavljević, rekorder u proizvodnji kukuruza

Naselje Medveđa kod Despotovca u Pomoravskom okrugu je prirodna granica između Donje i Gornje Resave, poznato još iz vremena Rimljana. Kroz selo Medveđa (ili Idimum), prolazio je glavni put (via publica), koji je povezivao Dunav sa Bosforom i imao je status “mansia”, stanice za prenoćište sa stalnom posadom. U V veku razorili su ga i opljačkali Huni. Do danas su vidljivi ostaci temelja rimskog kastela.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Otvoren BSC Informativni centar u Novom Sadu

U želji da pomogne malim i srednjim preduzećima u uvođenju međunarodnih standarda, povećanju konkurentnosti, obezbedi bolju kontrolu proizvoda na tržištu i pomogne izvoznicima i uvoznicima, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine je prema smernicama iz Studije izvodljivosti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na sednici održanoj 7. oktobra 2009. godine, donela odluku o osnivanju BSC Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kurs za obuku ljubitelja vina

Da bi nekog zavoleo, moraš ga upoznati. A da bi ga upoznao, moraš otkriti njegove tajne. Vekovima, najveću tajnu nosi vino. Svaka sorta grožđa je drugačija, svaka boca vina, svaki region, svako podneblje, svaka godina, svaka berba ...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prvi Festival kukuruza u Velikoj Plani NAJVEĆE REZERVE U NEZNANJU

Kukuruz je biljka broj jedan u Srbiji i najznačajniji izvozni artikal, ali se uglavnom izvozi kao sirovina, što je velika greška, jer je ekonomski efekat značajno manji. Ovom konstatacijom brojnim zemljoradnicima, naučnim saradnicima, univerzitetskim profesorima, proizvođačima semena kukuruza i novinarima, učesnicima Prvog festivala kukuruza održanog u hotelu “Plana” u Velikoj Plani, koji su organizovali Udruženje sela Srbije “Zavičaj” iz Sremske Mitrovice i Savez inženjera i tehničara Srbije, obratio se prof.dr. Miladin M. Ševarlić, predsednik SPITS – Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije Po uverenju profesora Ševarlića, najveća rezerva srpske ekonomije je u savladavanju neznanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

EU Master program Privredne akademije u Novom Sadu

Privredna akademija u Novom Sadu se ponosi svojim aktivnostima i rezultatima tokom minulog desetogodišnjeg rada. Ova visokonaučna ustanova je privredi Srbije podarila više od 3000 diplomiranih studenata, a sva četiri fakulteta u okviru Akademije su i ove školske godine akreditovana i u struci i u nauci.
Jedan od prvih zactanih ciljeva ovog univerziteta je uključivanje u studijske programe evropskih obrazovnih institucija. U tom smislu je u periodu od 2005.-2010. godine potpisano189 ugovora sa sličnim obrazovnim institucijama evropskih zemljama, a saradnja se ostvaruje na korist i zadovoljstvo, kako studenata, tako i profesora. „Dobri susedi zajedno stvaraju budućnost“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kreditne linije Garancijskog fonda Vojvodine

Garancijski fond je u 2011. godinu ušao sa tri kreditne linije koje su, prema rečima direktorke Teodore Vlahović, otvorene u prethodnoj godini. Jedna kreditna linija namenjena pravnim licima se realizuje zahvaljujući Vladi Republike Italije. U toj kreditnoj liniji, koju Garancijski fond sporazumno radi sa Bankom Inteza, tačnije Banka inteza daje kredit, a Garancijski fond na te kredite daje garancije, mogu da konkurišu pravna lica, zadruge, poljoprivredni kombinati i svi oni koji se bave i poljoprivredom, ali ne samo poljoprivredom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...