Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Aronija hit u Crepaji

Jovan Vesin u razgovoru sa novinarimaMala i dosta uspešna firma ZZ „Dionis“, poljoprivrednika i privrednika Jovana Vesina,  prerasla je u kompaniju"J&M CORN"i od04.03.2009. godine postalajedna od boljih ratarskih i voćarskih proizvodnji u Crepaji i opštini Kovačica. Zemljoradnička zadruga “Dionis”, osnovana je 28.09.2004. godine i pretežna delatnost joj je je bila gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica. Za minulih 7 godina uspeli su da sazidaju silos kapaciteta 5.400 tona, zasade voćnjak aronije na 2,7 ha koji je kompletno urađen pod sistemom za navodnjavanje. Prošle 2012. godine  i pored suše, uspeli su da namontiraju i najmoderniju sušaru od 25 tona na sat. Samo ova investicija koštala je 250.000 evra. Rade sa 550 kooperanata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Savetovanje agronoma Srbije: Struka na Zlatiboru, rekordi na njivama u Iranu

Hotel Palisad, ZlatiborDržavni sekretar za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Danilo Golubović otvorio je u ponedeljak, 4. februara 2013. godine u Kongresnom centru "Srbija" na Zlatiboru, 47. savetovanje agronoma Srbije i 39. simpozijum poljoprivredna tehnika, manifestacije koje tradicionalno u ovo vreme organizuje novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Porodična firma Duška Milanovića iz Čuruga: Poverenje NS semenu

Duško MilanovićDuško Milanović je uvaženi poljoprivredni proizvođač iz Čuruga, koji pored sopstvene proizvodnje obavlja i poslove kooperacije u porodičnoj firmi ZZ „Žitna polja“. U firmi, koja funkcioniše od 2004. zaposleno je šest članova uže porodice Milanović. Duško je veoma ambiciozno ušao u ovaj posao, uspostavivši tesnu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i jedan je od onih koji je tokom protekle proizvodne sezone imao dosta zapaženih rezultata u proizvodnji kukuruza, pšenice i soje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milan Garašević: Suština proizvodnje je u dobrom kvalitetu

Milan GaraševićMilan Garašević iz Crepaje je primer mladog čovek koji je posle završene gimnazije napustio studije na Pravnom fakultetu da bi se, kako se to kaže, vratio na zemlju i bavi se poljopirvredom. U posedu ima 150 hektara zemlje, plodne banatske, najpogodnije za uzgoj ratarskih kultura i povrtarstvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zemljoradnička zadruga Crepaja u problemima, kao i mnoge

Milorad BrankovOd polovine XIX veka u Evropi nastaju prvi vidovi zadružnog udruživanja, pre svega zanatlija, a odmah potom i zemljoradnika. Prva kreditna zemljoradnička zadruga na tlu Srbije osnovana je 1894. godine u selu Vranovu kod Smedereva, a već naredne godina, osnovana je Asocijacija zemljoradničkih zadruga, da bi tri godine kasnije bio donet i Zakon o zanatskim i zemljoradničkim zadrugama, kojim je regulisana ova oblast.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ljubomir Šunić: Poljo-apoteka, mesto koje se ne zaobilazi

Ljubomir ŠunićKada je Ljubomir Šunić, agronom, rodom sa Kosova i Metohije, 1999. godine došao u Vojvodinu, odlučio je da započne posao za koji je kvalifikovan i stručan. STR Poljoprivrednu apoteku VITAMIX-KLAS, zvanično je pokrenuo 9. avgusta iste godine, a s bzirom da se vezao za izrazito poljoprivredni kraj, danas o stanju u poljopirvredi i odnosu seljaka prema repromateriajlu i đubrivima može da kaže mnogo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jozef Havjar: Kovačica obojena kukuruzom

Jozef HavjarOpština Kovačica je ponajviše poznata po slikarima naivcima, po slozi naroda koji ovde žive, a manje kao značajan poljoprivredni rejon u južnom Banatu, čije se stanovništvo, u stvari, najviše bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Po nekim statistikama, poljoprivredom u opštini Kovačica bavi se oko 60% ljudi, bilo kao primarnom ili kao sekundarnom delatnošću. Više o tome saznali smo od diplomiranog inženjera poljoprivredeJozefa Havjara,stručnog savetnika za poljoprivreduopštine Kovačica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Besparica uticala na promet na Produktnoj berzi

Cena pšenice na klackaliciNelikvidnost tražnje i jačanje kursa dinara bila su dva najuticajnija faktora na izgled tržišta roba iz primarnog agrara u Srbiji u protekloj nedelji. Oba ova faktora uticali su na stvaranje opšte slike o padu cena najznačajnijih roba na berzanskom tržištu u Novom Sadu. Promet od 875,36 tona robe više nego duplo je veći u odnosu na prethodnu nedelju, ali to je i dalje ispod prosečnih nedeljnih vrednosti. Finansijska vrednost prometa je u nedelji za nama iznosila 31.600.540 dinara, što je 2,45 puta više od upoređujućeg podatka iz prethodne nedelje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Marija Benka Hrješik: Poljoprivredna razglednica opštine Kovačica

Marija Benka Hrješik

Opština Kovačica se nalazi u južnom Banatu. To je mala opština od nekih 26.000 stanovnika, po ranijem popisu je bilo malo više. Prostire se na 419 km2. Ono što je posebno interesantno za sve u Vojvodini i Srbiji i Evropi je da je u Kovačici u službenoj upotrebi četiri jezika: slovački, srpski, rumunski i mađarski jezik, i zato se na zgradi opštine nalaze natpisi na svim ovim jezicima, a isto tako i u holu, ispred skupštinske sale, svakoj kancelariji, a i svi štampani materijali poštuju princip četvorojezičnosti. Jednom rečju, Kovačica je mesto u kome ljudi žive u potpunoj toleranciji i sredina u kojoj apsolutno nije bitno na kojem se jeziku priča. Kompletiranju slike o opštini Kovačica dala je načelnica za privredu, malu privredu i razvojMarija Benka Hrješik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zemljoradnička zadruga Plugarul u Uzdinu za primer

Todor GertenišanZemljoradnjička radruga“Plugarul”u Uzdinu je novijeg datuma (2008. godine), nastala kao pravno lice spajanjem dve bivše zadruge, „Uzdin“, i „Plugarul“ u novo pravno lice sa imenom „Plugarul“. Ima 14 radnika, svi organi upravljanja odlično funkcionišu, počevši od Skupštine zadrugara, Upravnog odbora, nadzora i direktora. Više o radu ove zemljoradničke zadruge, saznalui smo od direktora Todora Gertenišana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Božidar Drinić: Agrarni novinari u poseti južnom Banatu

Božidar DrinićBožidar Drinić, glavni odgovorni urednik časopisa „Agrar“, bio je i glavni organizator putovanja članova Udruženja agrarnih novinara mestima u južnom Banatu u sredu, 30. januara 2013. godine.
Obišli smo opštinu Kovačica, gde nas je u Skupštini opštine primala rukovodilac Odeljenja za privredu i razvojMarija Benka Hrješik, Zemljoradničku zadrugu “Plugarul“ iz Uzdina, ZZ „Crepaja“, ZZ „Kooperacija“ , „Fotos Almeks“, ZZ“Dionis“, Poljoprivrednu apoteku „Vitamix-Klas“ u Crepaji, te„Uvitu“, proizvodnju hladnoceđenih ulja Ištvana Mohačija u Debeljači. Lepo organizovanu i korisnu agrarnu priču smo završili u restoranu na jezerima u Debeljači.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novosadski univerzitet među 750 najistaknutijih svetskih univerziteta

Na mladima nauka ostaje„U ovom trenutku Univerzitet u Novom Sadu je uspeo da u okviru svetske baštine najeksluzivnijeg znanja, poveća svoj rejting za faktor 4, čime je ušao u grupu od 750 najistaknutijih svetskih univerziteta. Ako se uzme u obzir da se radi o 20.000 renomiranih naučnih i obrazovnih ustanova, to govori o tome da on može predstavljati vrlo značajan činilac afirmacije ne samo Vojvodine nego i naše države.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...