Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA

Privreda

AGROPRESS proslavio osmu godišnjicu uručenjem priznanja najzaslužnijima

Nagrađeni Novosađani Đorđe Simović (levo) i Stevan Davidović u društvu Vesne Jovanović sa RT VojvodinaUdruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, prigodnom svečanošću upriličenom u Privrednoj komori Srbije, uz prisustvo brojnih članova i prijatelja, obeležilo je osmu godišnjicu postojanja i aktivnog rada. Tom prilikom prisutni su mogli da se upoznaju sa dostignućima AGROPRESS-a u prethodnom periodu, da prisustvuju dodeli priznanja najzaslužnijima u proteklih godinu dana, kao i da uživaju u prijatnom programu i prigodnoj degustaciji rakija PREMIJER, vina Vinarije Bogunović i piva Valjevske pivare, koji su uz Japan Tobacco International bili sponzori ovog lepog događanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Japan Tobacco International lider Zapadnog Balkana

Vladimir Tipsarević sa Priznanjem Agropressa za dugogodišnju saradnju-Svi mi koji se tradicionalno okupljamo na događajima koje organizuju naši prijatelji iz Agropressa, svesni smo da njihov profesionalizam, entuzijazam i novinarska upornost trasiraju put za dolazak novih trenodova, znanja i energije u  agrar i novinarstvo u Srbiji. A da sam u pravu, govori 8. godišnjica koju ovom prilikom želim da im čestitam i poželim da budu još brojniji, aktivniji i uspešniji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Departman u Sremskim Karlovcima lider srpskog vinogradarstva i vinarstva

Prof. dr Zoran Keserović u razgovoru na jednoj od degustacija fakultetskih vina.Pre mesec dana, tačnije drugog novembra 2012. godine, svečano je otvoren renovirani vinski podrum Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu u Sremskim Karlovcima, koji je još davne 1947. godine osnovala Narodna skupština AP Vojvodine.  Šta će to i koliko značiti za dalji razvoj vojvođanskog i srpskog vinogradarstva i vinarstva, koje je tokom minulih godina imalo uspone, padove, a sada se čini da je ponovo na dobrom putu da nađe svoje pravo mesto u privrednom i kulturnom životu naše zemlje?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

FTN Novi Sad: Novi menadžment za nove uspehe

S leva na desno: Filip Kulić, Srđan Kolaković,Rade Doroslovački, Vladimir katić i Dragiša vilotićFakultet tehničkih nauka u Novom Sadu je u maju proslavio 52. godišnjicu postojanja, a 28. septembra dobio novo rukovodstvo, koje sačinjavaju: dekan prof. dr Rade Doroslovački, prodekan za nastavu prof. dr Dragiša Vilotić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Filip Kulić, prodekan za finansije i razvoj prof. dr Vladimir Katić i prodekan za investicije i saradnju sa privredom prof. dr Srđan Kolaković, i koje će ovu visokoškolsku ustanovu voditi naredne tri godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Održan Sajam zapošljavanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

Sajam edukacije, prakse i poslova „Moj prvi posao“ u organizaciji Saveza studenata Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu,održan je po prvi put, 21. i 22. novembra 2012. godine. Na svečanom otvaranju, prisutnim gostima obratili su se prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Filip Kulić, član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski, kao i Juvenal Bispo Monteiro, strani investitor, sa zajedničkom porukom da studenti moraju biti ti koji ne samo što svakodnevno uče, već svakodnevno treba da misle na budućnost i da sami traže posao.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mr Goran Sečujski: Sa idejom preduzetništva treba započeti još u osnovnoj školi

Mr Goran SečujskiMr Goran Sečujski, član Gradskog veća za privredu Novog Sada, imao je čast i zadovoljstvo da otvori Prvi sajam zapošljavanja na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2012/2013. godini, a mi priliku da sa njim porazgovaramo o ovom događaju i drugim temama vezanim za rad i zapošljavanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Filip Kulić: Sa FTN lakše do posla

Prof. dr Filip KulićProf. dr Filip Kulić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, trogodišnji mandat počeo je radno i žestoko, ne zbog toga što prethodna uprava nije dobro radila, već zato što je u pitanju veliki fakultet (11.ooo studenata, 1.223 zaposlena, 73 akreditovana studijska programa. 13 departmana, 47 katedri, 75 malih i srednjih preduzeća...). Zatekli smo ga na otvaranju Sajma edukacije, prakse i poslova "Moj prvi posao" u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka i zamolili za kratak razgovor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Marketing tim za rekordan upis brucoša na FTN

FTN tim na Sajmu knjiga u Novom Sadu 2012.Za postignute uspehe u prethodnoj školskoj godini, Univerzitet u Novom Sadu nagradio je ukupno 917 akademaca, među kojima je gotovo svaki peti bio sa Fakulteta tehničkih nauka sa prosečnim ocenama od 9,5 do 10. Činjenica da su studenti FTN-a među najuspešnijima na Univerzitetu, samo je jedan od razloga što je čak 2000 devojaka i mladića poželelo da budu brucoši 53. generacije, tj. školske 2012/2013. godine, ove izuzetno cenjene visokoškolske i naučne ustanove.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Razvijeno zadrugarstvo je spas za selo i poljoprivredu

Uvodno izlaganje podneo je akademik prof. dr Dragan ŠkorićRešenje za opstanak malih gazdinstava u Srbiji, kojih je i najveći broj, nalazi se u udruživanju u zadruge. Samo udruženi seljaci mogu imati racionalno poslovanje, koje podrazumeva smanjenje troškova uz povećanje prinosa i poboljšanje konkurentnosti
Godinama se u Srbiji smanjuje proizvodnja žitarica, prazne se obori, zemljoradnici nemaju kome da ponude i ono malo viškova robe, nemaju novca da kupe đubrivo, seme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zemljoradnička zadruga u Azanji, najstarija u Srbiji, očekuje bolje dane

Rodoljub StanimirovićO potrebi i neophodnosti udruživanja, zadrugarstvu, u poslednje vreme se sve više govori, a Okrugli stolo na temu "Zadruga – faktor održivog razvoja poljoprivrede i sela u Srbiji", održan nedavno u Kragujevcu u organizaciji Odbora za selo Srpske akademije nauka,  uz podršku Privredne komore Srbije i grada Kragujevca, privukao je ne 40 koliko se očekivalo, već više od 120 zainteresovanih učesnika, pa je konferencijska sala Šumadija sajma bila tesna da primi sve posetioce, što je još jedan dokaz da je porasla svest o neophodnosti međusobne saradnje među malim poljoprivrednim proizvođačima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Snežana Živanović-Katić: Agrarni budžet Kragujevca oko milion evra

Dr Snežana Živanović-KatićSa dolaskom italijanskog (srpskog) Fiata, pratećih automobilskih, ali i drugih firmi, Kragujevac je ponovo vratio epitet industrijskog grada. Malo se zna da su Kragujevcu izuzetno mnogo vodi računa o poljoprivredi i selima, kojih u ovoj opštini ima 56. O tome šta se, kako i koliko radi u sektoru poljoprivrede, razgovarali smo sa dr Snežanom Živanović-Katić, pomoćnikom gradonačelnika grada Kragujevca za oblast poljoprivrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Branislav Gulan: Sela odumiru sa nestajenjem zadruga

Branislav GulanBranislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti, dugodišnji novinar, čovek koji je sprema da objavi knjigu na temu o sudbini oduzete imovine i zadrugarstvu, je idealan sagovornik za razgovor na ovu temu. Na skupu o zadrugarstvu u Kragujevcu, zamolili smo ga da da intervju za TOPSRBIJU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...