Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Andreas Hajdentaler najavio najbolji poljoprivredni sajam do sada

Saznanje da će Austrija biti zemlja partner 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma privukla je veliku pažnju stručne javnosti i privrednika. Austrija, zemlja partner, najavila je da će prikazati svoja iskustva iz oblasti organske poljoprivrede, iz obnovljivih izvora energije, poljoprivrednih tehnologija i stočarske proizvodnje. O svemu ovome više je na Konferenciji za novinare u Master centru Novosadskog sajma govorio trgovinski savetnik u ambasadi Austrije u Srbiji, gospodin Andreas Hajdentaler.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Slavko Filipović: Spaljujemo pare na njivama, umesto da ih stvaramo

Dr Slavko FilipovićDr Slavko Filipović, naučni savetnik u Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, punih 39 godina druguje sa poljoprivredom, prehrambenom industrijom i valorizuje proizvode primarne i sekundarne poljoprivredne i prehrambene industrije. Jedan je od najcenjenijih stručnjaka u ovoj oblasti u Srbiji, ali i u bivšoj Jugoslaviji. U svojoj bogatoj radnoj biografiji, pošto je takođe i glavni i odgovorni projektant, ima ubeleženih više od 150 projektovanih proizvodnih objekata, fabrika stočne hrane, silosa i drugih postrojenja u valorizaciji hrane za životinje, ali i u humanoj hrani.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milivoj Vrebalov: Do vodovoda i pristaništa na Tisi preko Evropske unije

Delegacija Novog Bečeja u BriseluOpština Novi Bečej, predstavila je od 2-7. aprila u Vojvođanskoj kancelariji u Briselu, u organizaciji Regionalnog centra za društveni razvoj Banata, dva vrlo važna projekta: regionalni vodovod u sradnji Novog Bečeja i Bečeja i pristanište na Tisi u Novom Bečeju. U ovoj kancelariji koja predstavlja region Vojvodine sa 26 naroda pa je u neku reuku ” reprezent Evrope u malom”, Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej i ostali članovi delegacije, Dejan Avdalović-savetnik predsednika Vlade AP Vojvodine, Irena Živković - direktorka RCR Banat, Branko Ljuboja- načelnik opštinske uprave Kikinda, dogovarali su se na koji način se najefikasnije može stići do sredstava iz evropskih fondova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Regionalni sistem vodosnabdevanja rešenje za dva Bečeja

Bečej ima dobru vodu i lošu infrastrukturu, a Novi Bečej dobru vodovodnu mrežu i izuzetno lošu vodu. Ova dva grada, sa potpuno različitim problemima, koje deli samo reka Tisa, praktično nekoliko stotina metara, uskoro bi mogla da reše ovaj veliki problem, ukoliko delegacija opštine Novi Bečej uspe da dobije sredstva iz fondova EU, a za to ima velike šanse. O čemu se zapravo radi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Najavljene mere agrarne politike u 2012. godini

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije izdalo je saopštenje u kome kaže da je minisatr Dušan Petrović prisustvovao dana 10. aprila 2012. godine radnom sastanku Stručnih poljoprivrednih i savetodavnih službi Srbije na kome je učestvovalo oko 1600 savetodavaca i stručnjaka u oblasti poljoprivrede i da je tom prilikom izjavio da je prošle godine ukupno 82.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koristilo državne subvencije namenjene agraru, a da se ove godine samo za regresirano gorivo prijavilo 250.000 registrovanih gazdinstava, odnosno tri puta više nego prošle godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Čuvajmo SPENS da nam večno traje

Boris BarjaktarovićSportski i poslovni centar „Vojvodina“u Novom Sadu, popularniji kao SPENS, izgrađen je na prostoru stare fabrike kablova „Novkabel“, za potrebe 36. Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Svečano otvaranje Centra upriličeno je 14. aprila 1981. godine, na dan početka svetskog prvenstva, i od tada pa do danas ovaj multufukcionalan prostor ostao je najpopularnije stecište Novosađana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Šest godina rada Agencije za energetiku Grada Novog Sada

Dejan KovačAgencija za energetiku Grada Novog Sada osnovana je pre 7 godina, a u maju 2012. biće tačno šest godina kako funkcioniše. Koje su sve poslove obavljali za tih 6 godina i šta se u međuvremenu zahvaljujući njihovom delovanju promenilo? Na ova i druga pitanja, odgovor smo potražili od direktora Agencije Dejana Kovača, koga smo sreli na Sajmu obnovljivih izvora energije SOLAR&THERM u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Toni Laznik: Sunce vam niko neće uzeti

Toni LaznikMeđunarodni B2B sajam za solarnu i obnovljive izvore energije Solar i Therm Srbija, održan je na Novosadskom sajmu od 4. do 6. aprila, 2012. godine uz podršku grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku Vojvodine, Delegacije Nemačke privrede u Srbiji, Agencije za energetsku efikasnost Srbije i Ambasade Slovenije u Beogradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Produktna berza u martu imala rekordno trgovanje

produktna berzaTržište hrane ponovo je u fokusu najšire svetske javnosti. Podatak koji su objavile UN o istorijski rekordnom uvozu žitarica najsiromašnijih zemalja sveta, pa zatim podatak američkog ministarstva poljoprivrede o najmanjim zalihama kukuruza u poslednjih 8 godina i konačno procene FAO organizacije o novom talasu poskupljenja hrane u prvoj polovini godine, samo su još više podgrejale atmosferu opšteg interesa za tržišna dešavanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Franc But, ambasador Slovenije: Solarna energija je energija budućnosti

Franc But, ambasador Slovenije u SrbijiNovosadski sajam je od 4-6. aprila bio domaćin prvog Međunarodnog sajma solarne i obnovljive energije "B2B sajam solar i therm Srbija 2012.”, na kome su svoj proizvodni program predstavili proizvođači opreme za proizvodnju solarne energije, fotovoltaže, merenje i kontrolu tehnologije. Posetioci su mogli da se upoznaju sa potencijalom primene sunčeve energije i metodama ekonomične potrošnje energije uz primenu termoizolacije, kao i sa modernim sistemima grejanja i klimatizacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dugogodišnja tradicija kvaliteta garant za uspeh

“Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo razvio se iz Katedre za geografiju koja je osnovana 1962. godine pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Pedeset godina rada na usmerenju geografija i 20 godina na usmerenju turizam, ukazuju na bogato iskustvo, a to potvrđuju i brojna dostignuća. Do sada je na Departmanu diplomiralo 3.675 studenata, a od toga je 1.658 diplomskih radova iz turizma. Na Departmanu je do sada odbranjeno 40 specijalističkih radova, 127 master radova, 106 magistarskih teza i 100 doktorskih disertacija. Departman ima 78 stalno zaposlenih, 17 honorarnih profesora i predavača i 7 angažovanih poslediplomaca.”

Uvodne reči o Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu dobra su polazna osnova za pravac razmišljanja kada dođe do odabira fakulteta, odnosno zanimanja kojim će se neko baviti u životu. Studenti koji završe jedan od studijskih programa ovog Departmana, imaju brojne mogućnosti za zapošljavanje, što je, naročito u današnje vreme, samo još jedan plus u odabiru studija.

Nastavni i obrazovni proces se na Departmanu obavlja na osnovnim, master i doktorskim studijama. Nastavni program omogućava sticanje različitih specijalizovanih znanja, a učionice su opremljene sa savremenom nastavnom opremom i nastavnim sredstvima. Pored nastave u učionicama, studenti učestvuju i na terenskoj nastavi koja je obavezna za studente svih godina, a koja se, u zavisnosti od studijskog programa, realizuje u Vojvodini, Zapadnoj, Istočnoj Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.

Za buduće studente je značajno istaći i mogućnost onlajn prijave ispita, pretraživanja kataloga biblioteke ili dobijanja neophodnih informacija o predavanjima i vežbama. U okviru Univerziteta postoji i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, koji je pokrenula i podržala Fondacija prestolonaslednika Aleksandra za obrazovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Srpska poljoprivreda ima ogroman potencijal za razvoj

kukuruziRazmena informacija i stavova zainteresovanih strana kao i upoznavanje javnosti o planovima u poljoprivrednoj proizvodnji i plasmanu, osnovni su ciljevi  konferencije „Srpska poljoprivreda“ – Izvozne mogućnosti i snabdevanje domaćeg tržišta, koju je u četvrtak 5. aprila 2012. godine u Beogradu otvorio ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...