Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA

Privreda

TOURCOMSERBIA

Turizam može biti jedan od ključnih sektora koji doprinosi sveukupnom ekonomskom i društvenom rastu i razvoju            Fond za nauku Republike Srbije krajem 2021. godine je odobrio projekt TOURCOMSERBIA (Tourism destination competitiveness - evaluation model for Serbia), a realizacija je otpočela u januaru 2022. godine. Predviđeno trajanje projekta je tri godine.Projekat je dobio podršku ključnih zainteresovanih strana u razvoju turizma Srbije među kojima se izdvajaju Turistička organizacija Srbije, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije - YUTA, kao i Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - HORES.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Rezime XIII Dana vrganja na Kopaoniku

Gljivare ni kiša nije sprečila da odu u gljivarenje            Tradicionalna manifestacija - XIII „Dani vrganja“, održana je u intervalu od 02. do 04. septembra na našoj, prirodnim darovima najuzbudljivijoj planini - Kopaoniku. Na ovaj način organizatori MK Mountain Resort, Nacionalni park „Kopaonik“ i Turističke organizacije „Raška" i „Brus" sadržajnim i atraktivnim programom, uspevaju da zadrže goste nekoliko dana duže, boravak učine dinamičnijim, a zvaničnu letnju sezonu produže. Iako ove godine vreme nije bilo posebno naklonjeno, to nije smetalo turistima, niti omelo gljivare da gljivare po kiši.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

LIFEdu za bolje terensko obrazovanje i učenje van učionice

Zajednički snimak učesnika na projektu u Novom Sadu            U periodu od 01.09.2019. do 31.08.2022. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, bio je partner na realizaciji projekta “Learning through Interdisciplinary Field Education” (LIFEdu); br. 2019-1-CZ01-KA203-061379. Partneri koji su učestvovali na projektu su Univerzitet Palacky iz Olomouca (kao koordinator) i  Univerzitet u Mariboru (partnerska institucija).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PanSpa za razvoj banja Vojvodine

Novi projekat istraživača sa novosadskog PMF-a            Među velikim brojem značajnih projekata čiji je nosilac Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu 2022. godine se može izdvojiti projekat „Istraživanje preduzetničkih potencijala lokalnog stanovništva u korišćenju resursa termomineralnih voda Vojvodine“ (PanSpa). Partnerska institucija na ovom projektu je Ekonomski fakultet u Subotici (Univerzitet u Novom Sadu).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Šangajska lista: PMF među 300 najboljih svetskih fakulteta, Univerzitet u Novom Sadu među 1000

Novosadski PMF - fabrika elitnih naučnika i stručnjaka            Univerzitet u Novom Sadu rangiran je između 901. i 1000. mesta na najnovijoj globalnoj rang listi najboljih svetskih univerziteta The Academic Ranking of World Universities (ARWU) koju objavljuje Univerzitet Šangaj Đao Tong (Shanghai Jiao Tong) u NR Kini, a odnosi se na 2022. godinu. Svake godine se za potrebe rangiranja ocenjuje više od 1800 univerziteta, a u okviru rang liste objavljuju se rezultati za najboljih 1000 među njima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novosadski sajam na korak do veka

Plakat za Prvi Poljoprivredni sajam, 1931            Novosadski sajam će u 2023. godini obeležiti 100 godina postojanja, organizovaće i devedeseti Međunarodni poljoprivredni sajam, a pažnju će posvetiti i ocenjivanju kvaliteta.
            Posle 1918. godine, kad su Bačka, Banat, Srem i Baranja ušli u okvire zajedničke države, grupa bogatih novosadskih preduzetnika, veleposednika i industrijalaca, na inicijativu Đule Hajoša, direktora jednog pogona za proizvodnju užadi, pokrenula je akciju za održavanje izložbi i sajmova zanatskih i industrijskih uzoraka i poljoprivrednih proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

INNOKEP-FEED

Ostvareni ciljevi međunarodnog projekta INNOKEP-FEED            Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) u Univerzitetu u Novom Sadu (UNS) i Departman za zdravlje, nauku o životinjama i bezbednost hrane (VESPA) u Univerzitetu u Milanu (UNIMI) udružili su znanje i ekspertizu u okviru projekta Innovative Know-How Exchange Programme (KEP) in Animal Nutrition and Feed Technology (INNOKEP-FEED).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Povezivanje je snaga razvoja

Martin Candir, naslovna strana revije TopSrbija-Najbolje iz Srbije br. 33            Nephodnost poslovne saradnje u smislu povezivanja, udruživanja, umrežavanja, radi ostvarenja zajedničkih ciljeva i interesa, prisutniji je nego ikada. Potreba za razvojem poslovnih odnosa, kako na horizontalnom, tako i vetrikalnom nivou, kako bi se unapredila konkurentnost, obezbedio rast jedne ideje u okviru poslovne jedinice, kompleksan je izazov koji polazi od činjenice da je danas, više nego ikada ranije, pojedinac, grupa, zajednica zavisna od drugih, manje ili više kompatibilnih subjekata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nauka i privreda u sinergiji za bolje sutra

Prof Nebojša Gvozdenović, Frančesko Maši, prof. Milica Pavkov-Hrvojević, prof. Srđan Kolaković            Našoj privredi su potrebni mladi stručnjaci, spremni da se dalje razvijaju i stiču kvalitetno iskustvo, a upravo je to jedan od razloga potpisivanja sporazuma o saradnji između DDOR osiguranja i tri eminentna fakulteta Novosadskog univerziteta: Prirodno-matematičkog i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Ekonomskog fakulteta iz Subotice.   Ugovor su potpisali predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, Frančesko Maši, prof. dr Nebojša Gvozdenović, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, koja je tom prilikom rekla:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

GOURMET centar VRDNIK - nova ponuda, novi izazov

GOURMET edukativni centar Univerziteta EDUCONS u Vrdniku            Turistička prestonica Srema - Vrdnik, opština Irig, smeštena u srcu Fruške gore, oivičena najstarijim nacionalnim parkom u zemlji, mesto gde je još uvek vazduh čist, a voda termalna, lekovita..., priča priču o prirodnim, kulturnim, istorijskim vrednostima ovog podneblja, a od skora i tradicionalnoj gastronomiji. Nekada rudarsko mesto danas sa hotelsko-rekreativno-lečilišnim kapacitetima: „Termal“, „Premier Aqua“ i „Fruškim termama“, Banja Vrdnik postaje prestižna destinacija koja godinama unazad svoj razvoj gradi u pravcu turizma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

KITE d.o.o. - Reč partnera

Mr Đorđe Mišković            KITE d.o.o. i ove godine je bila partner manifestacije „Žetveni dan“, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), uz pomoć OZZ „Nizina“ iz Plavne i OZZ „Lovrenac“ iz Mladenova. Delatnost ove kompanije vezana je za prodaju i servis poljoprivredne mehanizacije, prodaju motornih ulja i maziva, semena, mineralnih hraniva, sredstava za zaštitu bilja, snadbevanje originalnim rezervnim delovima. Posebno atraktivan prodajni program čine lideri kvaliteta na svetskom tržištu, pre svega John Deere, jedan od najvećih i najpopularnijih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

XV Žetveni dan na vojvođanskim poljima

Obraćanje zvaničnika na otvaranju Žetvenog dana ZSV u Mladenovu            Zadružni savez Vojvodine (ZSV), uz pomoć OZZ „Nizine“ iz Plavne i ZZ „Lovrenac“ iz Mledenova, organzovao je prvog julskog dana na potesu Plavna - Mladenovo tradicionalnu manifestaciju kojom se i oficijelno proglašava početak žetve pšenice u Vojvodini. Partnersku podršku i ovog puta pružili su Privredna komora Vojvodine (PKV), Garancijski fond AP Vojvodine i Kompanija KITE d.o.o., uz prisustvo poljoprivrednika, predstavnika zemljoradničkih zadruga, agrarnih stručnjaka, partnerskih kuća DDOR i NLB banka, medija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...