Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Novosadski sajam uručio priznanja za kvalitet mleka i mesa

mleko i meso nagradjeni„Srbija ne treba da se boji za sebe. Srbija ima hranu. Srbija mora da shvati da je poljoprivreda, proizvodnja hrane, ono što treba da prikaže evropskom tržištu. Kazaću vam jedan primer. Ne tako davno MK Group je preuzela Kompaniju Carnex i na jednom skupu, obratio mi se jedan kolega i rekao: „Da se upoznamo, mi smo sada konkurencija“. Ja sam mu odvratio: „Ne, mi nismo konkurencija. Pitanje da li će neko od nas biti sa 1% ili 2% učešće u nekom proizvodu na srpskom tržištu ne znači ništa.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PMF: Realizacija projekta SY_CULTour u opštinama Sombor i Apatin

apatinNa osnovu bilateralne saradnje Naučno-istraživačkog centra pri Geografskom institutu Anton Melik, Slovenačke akademije nauka i umetnosti iz Ljubljane i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, još tokom 2009. javila se ideja za ovim projektom. Od tada skoro punih godinu dana pripremana je aplikacija za projekat u okviru 2. poziva Transnacionalnog programa saradnje za Jugoistočnu Evropu (South East Europe – Transnational Cooperation Programme). Projekat SY_CULTour je počeo 01.03.2011. a završava se 28.02.2014. godine velikom Međunarodnom konferencijom u gradu Heraklionu na Grčkom ostrvu Krit, gde će biti predstavljeni krajnji rezultati i završni dokument projekta. U Srbiji pored PMF-a na projektu učestvuje kao partner Privredna komora Vojvodine, koja pomaže u identifikaciji lokalnih zainteresovanih strana i izradi gastronomskog vodiča.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gimnazijalci iz Bečeja: Verovali smo u sebe, i, pobedili

Ekipa Gimnazije iz Bečeja nije krila svoje oduševljenje pobedom na takmičenju maturanata Vojvodine „FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE“ tradicionalno. Prvo su radost podelili njih troje, a potom i sa dvadesetak svojih drugarica, drugova i nastavnika u publici. Zanimljivo je da su trijumfovali više nego ubedljivo u prvom od tri polufinala, a i u finalnom nadmetanju sa ekipama iz Inđije i Sombora. U tom opštem metežu, sa brdom dobijenih nagrada i pregrštom emocija, bilo je teško doći do njih po intervju. Ipak, uz mnogo strpljenja, uspeli smo da dobijemo i izjavu za TopSrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE tradicionalno: Gimnazija iz Bečeja pobednik

Ekipa Gimnazije iz Bečeja, pobednik je ovogodišnjeg jedinstvenog takmičenja za maturante Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno, koje je održano na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski mendžment u Novom Sadu. Veliko finale održano u utorak, 24. aprila 2012. godine, proteklo je u izuzetnoj borbi maturanata iz Bečeja, članova ekipe Gimnazije iz Inđije i Srednje ekonomska škola iz Sombora. Maturanti su tokom finalnog takmičenja odgovarali na 30 pitanja iz oblasti opšte kulture i informisanosti, koje je proteklo u znaku Bečejaca. Oni su takođe, za neverovatnih 90 sekundi, rešili mozgalicu „Doris”, čiji je kreator mr Zdravko Živković, pomoćnik predsednika Vlade AP Vojvodine, 2009. godine od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, dobio nagradu za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušao u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Finale takmičenja FIMEK nagrađuje znanje 24. aprila

Veliko finale takmičenja za sve maturante Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno na Fakultetu za ekonomiju i ineženjerski menadžment u Novom Sadu, održaće se u utorak, 24.04.2012. godine. Od 55 prijavljenih škola iz 26 gradova Vojvodine do finala su stigle samo tri koje su pokazale najbolje znanje. To su ekipe Gimnazije iz Bečeja, Gimnazije iz Inđije i Ekonomske škole iz Sombora. U finalu takmičari će, pored pitanja iz opšte kulture i informisanosti, pokazati i svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem zadatog poslovnog problema, koji će im zadati predstavnik iz privrede. Pored toga, mr Zdravko Živković će takmičarima zadati dodatni zadatak, da reše slagalicu „Doris” koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušla u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Donete Uredbe za podsticanje poljoprivredne proizvodnje

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila uredbe o korišćenju podsticajnih sredstava za investicije u proizvodnji i plasmanu voća, grožđa, povrća, pečuraka i cveća, za regresiranje osiguranja životinja, useva, plodova, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada i za podizanje proizvodnih zasada voćaka, vinove loze, hmelja i lincure za 2012. godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE tradicionalno: Bečejska Gimnazija prvi finalista

becejska gimnazijaPrvo od tri polufinalna takmičenja u okviru manifestacije „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno, u organizaciji Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, održsno 19. aprila, donelo je radost članovima ekipe Gimnazije iz Bečeja, koja je pokazala više znanja i spretnosti od svojih vršnjaka iz Ekonomske škole “9. maj” iz Sremske Mitrovice, Hemijsko - tehnološke škole iz Subotice i Srednje stručne škole “Branko Radičević” iz Rume.
Drugo je na programu 20.04. (4 škole), a treće 23.04 (3 škole). U finale, koje će se održati 24.04.2012. godine, od jedanaest polufinalista, plasiraće se samo tri škole, koje će predstavljati najbolje od najboljih i dobiti vredne nagrade za pokazano znanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

FTN: Indeks za visoko mesto u društvu najboljih

marketing tim ftn-aMaturanti će se uskoro naći pred jednom od najvažnijih odluka u životu, koja će u velikoj meri uticati na njihovu budućnost. Opredeljenje za jedno od zanimanja i fakultet, nije samo izbor onoga što će se raditi i što će se dešavati sledećih nekoliko godina, već se izborom zanimanja i fakulteta bira ono čime će se većina baviti čitavog svog života.
U želji da svršenim srednjoškolcima “otvore oči”, pruže im sve informacije važne za izbor fakulteta, i upoznaju ih sa mogućnostima studiranja na ovoj visokoškolskoj ustanovi, novosadski Fakultet tehničkih nauka je i ove godine organizovao seriju promocija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novi Bečej, kadgod, bio centar rečnog brodarstva

pristaniste novi becejKrajem marta ove godine, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja zadužen za NIP Milan Đokić, potpisao je u Novom Bečeju sa direktorima regionalnih razvojnih agencija Srema, Banata, Šumadije i Pomoravlja protokole o saradnji na izradi projektno-tehničke dokumentacije za pet regionalnih projekata i najavio da će za ovu namenu biti izdvojeno 38 miliona dinara. Jedan od projekata je i pristanište u Novom Bečeju na reci Tisi, koje ima veliki turistički potencijal i treba da bude centralna (jedina) marina za prijem turističkih brodova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

DGTH uspostavio međunarodnu profesionalnu saradnju

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo pri Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom sadu je u periodu od 25.03 - 07.04. 2012. godine, imao čast da ugosti dva profesora sa Fakulteta za dizajn, medije i menadžment, Buckinghamshire New University, UK- profesora Eugeniu Wickens i Ali Bakiri. Tokom dve nedelje, profesori Bakir i Wickens držali su predavanja na temu metodologija istraživačkog rada (Kvalitativna i kvantitativna istraživanja, Grounded theory, Hermeneutics, pravilno pisanje naučnih radova i pregleda literature…)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE tradicionalno: Devet škola u polufinalu

Takmičenje za sve maturante iz Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno, u organizaciji Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, posle kraće pauze usled praznika, nastavlja se 17.04.2012. godine.
Takmičenje je počelo 26.03.2012. godine u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu i do sada je učestvovalo 45 od 55 prijavljenih škola iz 26 gradova Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Andreas Hajdentaler najavio najbolji poljoprivredni sajam do sada

Saznanje da će Austrija biti zemlja partner 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma privukla je veliku pažnju stručne javnosti i privrednika. Austrija, zemlja partner, najavila je da će prikazati svoja iskustva iz oblasti organske poljoprivrede, iz obnovljivih izvora energije, poljoprivrednih tehnologija i stočarske proizvodnje. O svemu ovome više je na Konferenciji za novinare u Master centru Novosadskog sajma govorio trgovinski savetnik u ambasadi Austrije u Srbiji, gospodin Andreas Hajdentaler.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...