Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Privredna komora Vojodine obeležila 103. godišnjicu

Zajednički snimak laureata i domaćina svečanosti            Prvog dana februara Privredna komora Vojvodine (PKV) obeležila je 103. godišnjicu od osnivanja i tom prilikom po 59. put dodeljene su nagrade najuspešnijim privrednim društvima i pojedincima za postignute rezultate u 2021. godini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Produktna berza: Trgovanje ječmom, suncokretom i đubrivima u 2021. godini

Najviša cena suncokreta postignuta u oktobru            Ječmom se na Produktnoj berzi u Novom Sadu trgovalo tokom 2021. godine, 2,5 puta više nego u 2020. godini. Prometovano je ukupno 4.621 tona ječma, što je, a čini 2,35% ukupnog prometa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Produktna berza: Duplo veći obim trgovanja sojom u minuloj godini

Soja sve traženija            Iz godine u godinu, obim trgovanja sojom na Produktnoj berzi se povećava, te je u odnosu na prethodnu godinu prometovano za 49,9% više robe. Od početka godine, soja je imala uzlazni cenovni trend, da bi u maju dostigla istorijski cenovni maksimum od 85,50 din/kg. Interesantno je napomenuti da nije bilo terminskih ugovara za rod 2021. godine. Usled vremenskih prilika, koje nisu bile najpovoljnije za ovu uljaricu, prinosi novog roda su bili slabiji, pogotovo u Sremu i Južnoj Bačkoj. Pored vremenskih prilika u našoj zemlji, na cenovna kretanja imala su veliki uticaj i dešavanja na međunarodnom tržištu. Tokom godine, bila je izražena velika tražnja Kine za sojom, a kupljene su velike količine američke soje. S druge strane, kretanje cene na globalnom nivou određivale su i vremenske prilike na američkom kontinentu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Produktna berza: Pšenica imala najvišu cenu od 33 dinara

Žetveni dan u selu Neuzina            Tokom 2021. godine, ukupno je prometovano 60.375 tona pšenice. Pšenicom se najviše trgovalo u četvrtom kvartalu, kada je prometovano preko 24.500 tona robe, i to najviše u novembru, sa ukupnih 14.500 tona. U ovom periodu dostignuta je i najviša cena ove žitarice roda 2021. od 33,00 din/kg, dok je najniža zabeležena u julu, kada je trgovana po 20,00 din/kg. Statistički, cena je tokom godine porasla za 40,9%.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Produktna berza: Sumiranje trgovanja tokom 2021. godine

Kukuruz - žuto zlato Srbije            Tokom 2021. godine, ostvareni su značajni rezultati u radu Produktne berze, a u trgovanju su dostignuti rekordni nivoi. U proteklih 20 godina, ostvaren je najveći promet od ukupno 196.240 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 7.112.766.446,60 dinara. Najviše se trgovalo u aprilu kada je prometovano oko 25.600 tona robe. U odnosu na prethodnu godinu količinski promet je uvećan za 75,1%, a finansijski za 161,1%. U trgovanju najviše su bili zastupljeni kukuruz (47,4%), pšenica (30,8%) i soja (11,7%). Cene ovih kultura, dostigle su rekordno visoke nivoe u robno-berzanskom trgovanju tokom 2021. godine. Ukupno je zaključeno 1.060 ugovora, što je najveći broj ugovora u proteklih 10 godina, a za 80,9% više nego prethodne godine. U odnosu na 2020. godinu, Produktnoj berzi se pridružilo još 107 novih članova, te je broj članova povećan za 52,7%. Tokom godine, rastao je i broj izdatih potvrda o ceni do 191. izdate potvrde, što je 14,4% više u odnosu na raniju godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Za žene u nauci i hemičarku dr Snežana Papović sa PMF-a vredne stipendije

Snežana Popović            Kako da prirodni proizvodi postanu alternativa za dostupne lekove, kako će izgledati baterije buduće generacije i na koji način veštačka inteligencija može da pomogne lekarima u medicinskoj dijagnostici?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Završna manifestacija projekta Energija je svuda oko nas

Ovogodišnji dobitnici prve nagrade - OŠ Predrag Kožić iz Dubovca u društvu organizatora manifestacije            Završna manifestacija projekta ,,Energija je svuda oko nas 2021.’’, objava rezultata i dodela nagrada, ove godine održana je online, putem Zoom aplikacije 25.1.2022. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment. Ovogodišnji dobitnici prve nagrade u okviru projekta „Energija je svuda oko nas" su učenici Osnovne škole „Predrag Kožić" iz Dubovca i Srednje elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin" iz Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Projekt TOURCOMSERBIA

Sa online sastanka povodom novog projekta PMF-a            Fond za nauku Republike Srbije odobrio je projekt TOURCOMSERBIA (Tourism destination competitiveness - evaluation model for Serbia). Ovaj ambiciozni projekt je od velikog značaja za kontinuirano merenje i nadgledanje sveukupne konkurentnosti turizma Srbije što je posebno važno i za unapređenje turizma kao rastuće ekonomske aktivnosti naše zemlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Deset projekata za desetku novosadskom PMF-u

Prof. dr Daanijela Rajter Ćirić i prof. dr Lazar Lazić

            Povodom početka projekta TOURCOMSERBIA koji će trajati narednih 36 meseci, održan je online sastanak predstavnika novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, nosioca projekta sa 7 članova tima i Univerziteta Singidunum, učesnika u projektu sa 5 članova tima. Sastanku je između ostalih, prisustvovala i prodekanica za finansije i organizaciju PMF-a, prof. dr Danijela Rajter Ćirić, koja se obratila sledećim rečima:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Razvojni potencijali zadrugarstva u 2022. godini

Obraćanje mr Jelene Nestorov Bizonj            Konferencija „Razvojni potencijali zadrugarstva u 2022. godini“ održana je nedavno u Kalni, Etno selo Stara Planina, u organizaciji Zadružnog saveza Srbije, Zadružnog saveza južne Srbije i redakcije Agro Jug-a. Tokom konferencije, održane su dve panel diskusije vezane za aktuelnosti u zadrugarstvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Imperativi razvoja vojvođanskog zadrugarstva

Mr Jelena Nestorov Bizonj u radnoj poseti ZZ Agročoka            Nakon osamanaestogodišnjeg obavljanja funkcije sekretara Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), mr Jelena Nestorov Bizonj došla je na čelo ove asocijacije u toku 2021. godine. Upućena u sve sfere zadrugarstva Vojvodine i Srbije, nastavila je misiju svog prethodnika, Radislava Jovanova, trudeći se da opravda podršku zadrugara. To je podrazumevalo mnogo akcije na terenu prema nadležnim državnim organima, privrednim i neprivrednim institucijama, tamo gde je bilo potrebe da ZSV zastupa i zaštiti interese zadruga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Privreda ne sme da stane

Obraćanje Boška Vučurevića na Danu voćara 2021            Unapređenjem ekonomske saradnje sa inostranstvom, pruženjem informativno-analitičke podrške, podsticanjem izvoza, uključivanjem domaćih kompanija u međunarodne trgovinske tokove, kao i učešćem u kreiranju Zakona i propisa značajnih za privredu, Privredna komora Vojvodine (PKV) je u prethodne dve zahtevne godine, opravdala svoju ulogu zastupnika interesa svojih članova i podsticanja privrednih aktivnosti. U cilju pružanja mogućnosti privrednim subjektima da bolje, efikasnije i potpunije ostvaruju svoje interese i prava PKV je u prethodnom periodu nastavila povezivanje sa naučnim i obrazovnim institucijama, motivišući primenu novih tehnologija i znanja u savremenom poslovanju i proizvodnji. Tome je, po rečima Boška Vučurevića, predsednika PKV, doprinelo, pre svega, umrežavanje poslovnih, kvalitenih i razvoju sklonih institucija i pojedinaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...