Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Učešće predstavnika Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu na svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai

Prof. dr Marko Carić i doc. dr Marijana Mladenov            Rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, prof. dr Marko Carić, i rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta i prodekan za međunarodnu saradnju na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, doc. dr Marijana Mladenov, učestvovali su na 4. tematskoj nedelji „Znanje i učenje“ u okviru svetske izložbe „Ekspo 2020 Dubai“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Rezultati kreiraju budućnost

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević            Sa velikim ponosom se prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu osvrnula na rezultate postignute tokom neobične, ali izuzetno uspešne 2021. godine, u svim segmentima naučnog i obrazovnog rada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

O podršci kreativnih vrednosti u Privrednoj komori Vojvodine

Dragana Milošević i Boško Vučurević na KZN u PKV            Konferencije na temu „Podrži kreativne vrednosti“, održana u u četvrtak, 16.12. u Privrednoj komori Vojvodine.
            Pozdravljajući učesnike panel-diskusija, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević, obratila se u uvodnom delu i istakla da je sintagma kreativne industrije, koja je suština ovog skupa, sama po sebi kontradiktorna jer je čine dve naoko potpuno suprotne reči - prva podrazumeva imaginaciju, misaonost i inovativnost, a druga jednoličnost, nemaštovitost i hladnu racionalnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ko-kreacija: način za uključenje potrošača u razvoj prehrambenih proizvoda

Učesnici radionice Cirkularna ekonomija na Zapadnom Balkan            Koncept cirkularne ekonomije je prepoznat kao ključan za ekonomski post Covid oporavak, a potrošači sa svojim svakodnevnim izborima su prepoznati kao osnova cirkularne ekonomije. S tim u vezi, a uzimajući u obzir i potrebu za promovisanjem odgovorne potrošnje i poboljšanje upravljanja otpadom, kao i uzimajući u obzir trendove koji su uočeni tokom Covid pandemije u vezi sa naručivanjem hrane za poneti, Univerzitet u Varšavi je osmislio standardizovani koncept za generisanje ideja o novim konceptima pakovanja hrane za dostavu koji zadovoljavaju specifične zahteve potrošača.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA NA PMF-U

Uvek veliko interesovanje za pripremnu nastavu            Pripremna nastava je namenjena svim učenicima koji za prijemni ispit na fakultete u Srbiji polažu test iz biologije i obuhvata sadržaje koji su obrađeni u gimnazijskim udžbenicima biologije za prirodno-matematički smer.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ruralni turizam u funkciji razvoja ruralnih područja Republike Srbije

Prof. dr Drago Cvijanović sa koleginicom Jelenom P. Petrović i studentima na Sajmu turizma u Kragujevcu            U prelomnoj fazi razvoja turizma, u trenutku kada personalizacija, posebna interesovanja i specifični, nedovoljno eksploatisani turistički proizvodi dobijaju trku sa masovnim turizmom na poznatim destinacijama, pojavljuje se mogućnost za razvoj unikatne turističke ponude. Ruralni turizam nije novina i u velikom broju zemalja beleži konstantnu stopu rasta turističke tražnje čineći jednu od važnih komponenti razvoja turizma i ruralnih područja u celini. U Republici Srbiji on se još uvek ne odvija adekvatno mogućnostima kojima raspolaže. Stručnjaci smatraju, a praksa potvrđuje, da je u Srbiji afiramacija ruralnog područja realna razvojna šansa turističke privrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U januaru korisne radionice na projektu PRONACUL

Međunarodni projekat PRONACUL naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa            Međunarodni Interreg V-B, ADRION 2014-2020 projekat pod nazivom: “Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima” (akronim: PRONACUL) http://www.dgt.uns.ac.rs/pronacul-lat/ realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera i dva pridružena, iz šest država (Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Srbije). Vodeća institucija na projektu je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije a rukovodilac projekta je Andraž Malovrh.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vesti iz Zadružnog saveza Vojodine

Mr Jelena Nestorov Bizonj i Miloš Petrović            ZZ Agročoka sertifikat Farma dobre poljoprivredne prakse
            U sredu, 01.decembra 2021. godine na farmi zemljoradničke zadruge „Agročoka“
 iz Čoke upriličena je svečanost povodom uručenja sertifikata „Farma dobre poljoprivredne prakse“ zadruzi, u organizaciji nevladine organizacije za podsticanje poljoprivredne proizvodnje „Agroprofit“ i zemljoradničke zadruge „Agročoka“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Četvrti Regionalni poslovni forum održan u Privrednoj komori Vojvodine

Forum u PKV najprestižnija manifestacija organizovana od strane pokrajinskih institucija            U Privrednoj komori Vojvodine održan je Četvrti Regionalni poslovni forum. Na inicijativu Skupštine evropskih regija forum je pokrenut pre četiri godine, i ove godine organizovali su ga zajedno sa Skupštinom AP Vojvodine, Pokrajinskom  vladom, Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine, Evropskom preduzetničkom mrežom i Fondom Evropski poslovi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kvalitetan profesor, još bolji učenik

Sa predstavljanja projekta na novosadskom PMF-u            Svesni ključne uloge nastavnika praktičara (mentora) u procesu obuke i obrazovanja budućih nastavnika i potrebe za podrškom nastavnicima početnicima u njihovom zadržavanju u profesiji, stručnjaci sa Univerziteta Konstantin Filozofski u Nitri, Slovačka (nosilac projekta), Univerziteta Janoš Seli u Komarnu, Slovačka, Univerziteta u Ostravi, Češka, Univerziteta za ekonomiju i biznis u Pragu, Češka, Karoli Eszterhazi Univerziteta u Egeru, Mađarska i Univerziteta u Novom Sadu, tačnije Prirodno-matematičkog fakulteta, okupili su se oko projekta “MENTOR TRAINING” - “MenTra”. Projekat je predstavljen u amfiteatru „Mihajlo Pupin” Prirodno-matematičkog fakulteta, Deparmana za fiziku i Departmana za matematika u subotu, 20. novembra 2021. godine i traje do 2023. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Marija Šabić: Verna sebi i svom talentu

Marija Šabić i Svetlana Horvat            Potpisivanju Sporazuma o saradnji između Serbia Fashion Week-a (SFW) i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kojim je ova prestižna modna manifestacija ponela oznaku „Najbolje iz Vojvodine“, održana 28. oktobra u Tržnom centru ,,Promenada" u Novom Sadu, prisustvovala je i modna dizajnerka Marija Šabić, od prvog, nultog Fashion Week-a prisutna sa svojim kolekcijama na najvećoj Srpskoj nedelji mode.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

SFW i zvanično sa oznakom Najbolje iz Vojvodine

Dr Nenad Ivanišević i Svetlana Horvat            Svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Serbia Fashion Week-a (SFW) i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, povodom promocije oznake kvaliteta proizvoda i usluga „Najbolje iz Vojvodine“, upriličena je 28. oktobar 2021. u novosadskom tržnom centru ,,Promenada" i predstavlja svojevrsnu krunu rada najveće manifestacije posvećene modnoj industriji u Srbiji, koja se dva puta godišnje održava upravo u ovom gradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...