Mon03012021

Poslednja izmena:10:31:40 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Uvažene brucoškinje i brucoši, nove koleginice i kolege

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević            Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, danas je prigodnom svečanošću organizovan prijem brucoša, a tinme je i zvanično počela nova školska godina.Kao dekanu, pripada mi dužnost i čast da vam poželim dobrodošlicu u akademsku zajednicu i u našu kuću znanja i nauke. Tom prilikom, brucošima je dobrodošlicu poželela, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF-a, i poručila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

OZZ „Srem“ Inđija: Da li je starijim zadrugama potreban drugačiji pristup

Dipl. agronom Ana Nebesni            Godine 1946. u Inđiji je osnovana Seljačka radna zadruga „Udarnik”. Nekoliko puta menja ime da bi 22. januara 2003. bila registrovana kao Opšta Zemljoradnička zadruga „Srem”. Novog imena, ali sa starim problemima. Godine 2005. bila je pred stečajem, kada na njeno čelo, sa mesta rukovodioca zaštite bilja ratarske proizvodnje, dolazi dipl. agronom Ana Nebesni, i pokušava da na zakonskim osnovama uredi pravni položaj, tada 150 zaposlenih, i stvori ekonomski okvir za nastavak delovanja zadruge. Od planiranih tri-četiri meseca na čelu zadruge, gospođa Nebesni je ostala tri mandata i punih 15 godina, i dalje stvarajući povoljniju klimu za njeno poslovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održana onlajn konferencija Privredna komora Vojvodine - Privredna komora regiona Samara

Boško Vučurević (desno) i Valeri Fomičev u razgovoru sa predstavnicima medija            U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija „Privredna komora Vojvodine- Privredna komora regiona Samara“. Tom  prilikompredsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik Privredne komore Samare Valeri Fomičev  potpisali su sporazum o saradnji koji otvara mogućnosti za saradnju privrednika naša dva regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prirodno-matematički fakultet osvojio prvi koordinatorski projekat iz EU Programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020

Visok nivo Dunava često zaustavi plovidbu            Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu će u naredne tri godine realizovati značajan naučnoistraživački projekat u vrednosti od oko million eura, a u vezi sa hidro-meteorološkim ekstremima, poplavama i sušama. Projekat kreće od 1. novembra 2020.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Konferencija - On-line B2B sastanci malih i srednjih preduzeća iz metalne industrije

Zoran Pekez, menadžer Vojvodina metal klastera            U okviru projekta ITC Mind - Inovativni  i tehnološki centar za metalsku  industriju,  u utorak, 22. septembra  2020, Vojvodina Metal Klaster sa partnerima SzSzC Deri Miksa iz Segedina i Edukativnim trening centrom iz Novog Sada organizuje On-line B2B sastanke između malih  i srednjih preduzeća iz metalne industrije. Podršku u realizaciji događaja je pružila Evropska mreža predzetništva Srbija, Kancelarija Poslovnog inkubatora Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe: Internacionalizacija kod kuće

Doc. dr Marijana Mladenov            Međunarodna saradnja predstavlja jedan od najvažnijih faktora razvoja Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Kao mesto istraživanja i obrazovanja, Fakultet je aktivan i vidljiv na međunarodnom nivou, a rezultati rada prepoznati u međunarodnom kontekstu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Marko Carić povodom ustanovljenja slave Sveti Sava Gornjokarlovački Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

Detalj sa svečanosti            Vredi li život za ono u šta veruješ? Ono zbog čega ne vredi umreti, nije dostojan ni života, ni vere, ni žrtvovanja. Sveti Sava Gornjokarlovački svojim životom i mučeničkim stradanjem u ustaškoj NDH to svedoči. Sa izuzetnom pravnom svešću, koja je svoj istočnik imala u Hristu, Suncu pravde, bez koje se ne može sačuvati i odbraniti ni porodica, ni poredak, ni imovina, ni vera, ni otadžbina, episkop Sava ne odstupa pred mračnim bezakonjem i nasiljem ustaštva, već za ono što je verovao žrtvuje život.
            Ideja Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu kao obrazovne institucije i civilizacijske vrednosti je bezuslovno traganje za istinom kroz nauku, prenošenje kulturnih normi i ideala i ovladavanje znanjima i veštinama. Da znanje i vera ne isključuju jedno drugo svedoči sveštenomučenik Sava, koji je služeći u Crkvi studirao i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, i položio sudijski ispit. Znanje i obrazovanje jesu vrednosti po sebi, ali se zna da nauka ne može da odgovori na pitanje ni o svom sopstvenom smislu, niti o smislu života, kao i da naučna znanja mogu biti zloupotrebljavana do neslućenih razmera. Zato vera pravoslavna ima neizmerni potencijal da da svrhu i smisao tom znanju i učenju. Episkom Sava (Trlaić) je govorio: „Vera u Boga, vera u savršenu pravdu Njegovu, vera u neizmenljiv, večni, nepogrešivi, pravilni zakon Božiji, vera u svete Božije zapovesti jedini je nepresušiv i obilan izvor moralnoj snazi čovekovoj“.
            Kao što je pravu potrebna pravda, a zakonima pravednost, tako je i čoveku, a naročito onome koji će polagati na časno znanje intelektualca, društvene elite, potreban viši, duhovni cilj, da ga vodi u njegovim mislima, stremljenjima i delima. Sveti Sava Gornjokarlovački, sin našeg naroda i pravnik po obrazovanju, svojim životom i mučeništvom svedoči da je znanje samo delić one žrtve koju neko mora biti spreman da položi u ostvarenju tog cilja. Ustanovljavanje slave našeg Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu izraz je, ne samo nastavljanja i negovanja duboke tradicije našeg naroda, već prevashodno svest i potreba za duhovnim pokroviteljstvom onih koji poučavaju i onih koji uče u ovoj instituciji. Opredeljenje da se slavi upravo Sveti sveštenomučenik Sava, episkop Gornjokarlovački i da Univerzitet bude pod njegovim okriljem ima brojne razloge, ali je vrlo važno da budemo svesni da nas to i posebno obavezuje.
            U današnjoj bujici „ništavne užurbanosti“ svi na Univerzitetu ćemo u našem zaštitniku Svetom Savi Gornjokarlovačkom imati primer vrlina za podražavanje, koje su pune nepobedive božanske sile, kao što su: trpljenje, milosrđe, pravdoljubivost, dobrota, poštenje, posvećenost, požrtvovanost, dobronamernost, odgovorno služenje i mnoge druge.
            Molimo se Svetom Savi Gornjokarlovačkom za posredovanje, zaštitu i podršku pred Gospodom da blagodat Božija nadomesti naš trud na Univerzitetu kako bi oblikovali autonomne kulture ličnosti i izvrsne stručnjake, sa razvijenim osećanjem predanosti, spremnosti i pozvanosti da na najbolji način ostvaruju ono što je najbolje i budu dobri ljudi.

Prof. dr Marko Carić,
rektor Univerziteta Privredna akademija
U Novom Sadu  17.07.2020.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kapija uspeha PKV kao podstrek i podsticaj za još veće domete u turizmu i ugostiteljstvu Vojvodine

Igor Mirović uručio je prestižno priznannje Julkici Mitrašinović iz hotela Villa Breg u Vršcu            Na svečanoj dodeli priznanja, sekretar Udruženja usluga PKV Branislav Mamić je čestitao dobitnicima i istakao da PKV „Kapiju uspeha“ dodeljuje u kontinuitetu 28 godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Privredna komora Vojvodine nagradila najbolje u ugostiteljskoj i turističkoj delatnosti

Zajednički snimak laureta za 2019.            Privredna komora Vojvodine (PKV), je u četvrak, 25.06.2020., u Galeriji „Matice srpske“ u Novom Sadu, po 28. put dodelila tradicionalna priznanja za kvalitet usluga u ugostiteljskoj i turističkoj delatnosti - „Kapija uspeha“ i Plaketa za kvalitet usluga u 2019. godini. Po prvi put ove godine, Privredna komora Vojvodine dodelila je priznanje „Zlatno pero privrede“ za lični doprinos afirmaciji turizma u Vojvodini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kiša odlažila početak žetve za nedelju dana

U očekivanju žetve 2020            Redovna sednica Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) održana je u ponedeljak, 22. juna, na kojoj su razmatrane kalkulacije cene pšenice. Svake godine pred početak žetve UO ZSV pred javnost iznosi informaciju o proizvodnoj ceni i koliko odstupa od potencijalne tržišne cene u žetvi, kao što je sada slučaj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Udruživanje je zakon opstanka

Mr Jelena Nestorov Bizonj            Mr Jelena Nestorov Bizonj, generalna sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), pored predsednika Radislava Jovanova, alfa i omega je svih aktivnosti Saveza, pa tako i upravo završenog projekta 1. Letnje škole zadrugarstva, održane 16 - 18 juna za 54 polaznika u ZZ „Mrkšićevi salaši“, Srpski Itebej, kao domaćinom. Osim uloge organizatora (ZSV), polaznicima je održala predavanje o primerima dobre prakse u svetu, koje je sa velikom pažnjom ispraćeno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nandor Vereš: Sjajni utisci o prvoj školi zadrugarstva

Nandor Verš            Nandor Vereš, direktor ZZ „Agrosoj“ iz Neuzine, bio je jedan od polaznika 1. Letnje škole zadrugarstva koju je od 16 - 18. juna organizovao Zadružni savez Vojvodine (ZSV) na „Mrkšićevim salašima“ u Srpskom Itebeju. Na kraju projekta, u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), umesto svedočarstva, polaznicima su dodeljeni sertifikati o uspešno završenoj Letnjoj školi zadrugarstva - Srpski Itebej 2020. Gospodinu Verešu je pripala čast da se u svoje lično ime i ime svojih kolega, 54 mladih zadrugara polaznika škole, obrati prisutnima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com