Tue12062022

Poslednja izmena:12:34:26 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Back to the Golden 80s

Otvaranje programa uz prigodan skeč            Tematsko veče, pod nazivom „Back to the Golden 80s", 53-će po redu, održano je nedavno u Studentskom kulturnom centru „Fabrika". Grupa od 8 studentkinja treće godine modula  hotelijerstva i turizma, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu realizovala je praktičan deo ispita iz predmeta „Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu" pod rukovodstvom predmetnog profesora prof. dr Anđelije Ivkov Džigurski i asistenta prof. dr Igora Stamenkovića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gourment sajam i zatvarajuća konferencija projekta Pannonia Gourmet

Izlaganje Vladice Vojinović, konsultanta i projektnog menadžera            U četvrtak 12.05. održana je zatvarajuća konferencija projekta u Gourmet centru u Vrdniku, a istog dana je otvoren Gourmet sajam koji je održan 12. i 13. maja. Na događaju su govorili pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, rektor Educons Univerziteta prof.dr Aleksandar Andrejević, menadžer na projektu Vladica Vojinović, u prisustvu brojnih gostiju iz relevantnih  institucija, organizacija i ključnih aktera u sektoru turizma. Nakon svečanog dela konferencije, organizovana je degustacija Eat Pannonija proizvoda koji su bili izloženi u okviru Gourmet sajma, nakon čega je događaj zaključen sa organizovanim koktelom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Trebinje u znaku vojvođanske tradicije i gastronomije

Vojvođanska delegacija u Trebinju            Minulog vikenda u Trebinju je održana manifestacija „Dani Vojvodine", u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Turističke organizacije Vojvodine. Ova turističko - ekonomska manifestacija najbolje objedinjuje i predstavlja turističku ponudu AP Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mr Jelena Nestorov: ZZ „Mrkšićevi salaši“ ponos vojvođanskog zadrugarstva

Obraćanje mr Jelene Nestorov predstavnicima medija

            Zemljoradnička zadruge „Mrkšićevi salaši“ u Srpskom Itebeju odnedavno je bogatija za savremeni pogon za preradu mesa. Povodom završetka izgradnje objekta, koji će zvanično biti pušten u rad ovih dana, 31. marta je upriličena poseta Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) i medija. Među gostima bila je i mr Jelena Nestorov, predsednica ZSV, koja je tom prilikom izjavila da je ZZ „Mrkšićevi salaši“ ponos vojvođanskog zadrugarstva i ZSV.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Garancijski fond nastavlja rad u punom kapacitetu

Đorđe Raković            Garancijski fond AP Vojvodine, saglasno svojoj osnovnoj ulozi, izdaje garancije poslovnim bankama za kredite odobrene preduzetnicima i privrednim subjektima koji obavljaju delatnost u svim granama privrede, a u skladu sa važećim Konkursima. Pored toga, Fond daje finansijsku podršku subjektima koji započinju obavljanje privredne delatnosti „start up“ poslovne aktivnosti, zemljoradničkim zadrugama, kao i nosiocima registrovaniih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koju svoju poslovnu aktivnost obavljaju na teritoriji AP Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Nenad Ivanišević: Problemi u privredi su i problemi Sekretarijata

Dr Nenad Ivanišević u razgovoru sa prestavnicima medija            Prvi sajam preduzetništva i starih zanata 21. i 22. marta 2022. u Kongresnom centru „Master" Novosadskog sajma govori u prilog posvećenosti ovoj temi značajnoj za razvoj društva, ne samo sa ekonomskog, već i socijalno-kulturnog aspekta, aspekta održivog turizma, i da se nalaze u fokusu interesovanja Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma, organizatora ove manifestacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jasmina Đorđević: Razvoj turizma u zaštićenom području NP Fruška gora

Prof. dr  Jasmina Đorđević (levo) sa timom saradnika sa PMF-a na projektu PRONACUL            Zaštićena područja su geografski jasno određeni prostori namenjeni zaštiti prirode kojima se upravlja radi njihovog dugoročnog očuvanja i pratećih usluga ekološkog sistema. Površina zaštićenih područja u Srbiji trenutno iznosi 678.237 ha, odnosno 7,66% teritorije Srbije: 471 zaštićenih područja od čega 5 nacionalnih parkova (za područje Stare planine i planina Kučaj-Beljanice pokrenut je postupak njihove zaštite), 18 parkova prirode, 21 predeo izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode, 6 zaštićenih staništa, 315 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja. Prvi propisi kojima se štiti priroda i čuvaju prirodni resursi datiraju iz XIV veka (Dušanov zakonik), a prvo zaštićeno područje na teritoriji današnje Srbije bila je Obedska bara, stavljena pod zaštitu 1874. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Đorđe Mišković: Kompanija KITE lider u uvozu traktora zapadnih proizvođača

Đorđe Mišković            Osnovna delatnost Kompanije KITE d.o.o. je prodaja i servis poljoprivredne mehanizacije, snabdevanje originalnim rezervnim delovima i prodaja repromaterijala. Bazni program preduzeća predstavljaju brendovi John Deere i JCB Agri, kao i Kuhn, Rabe, Alpego, SIPTEC, ZAGO, JOSKIN, LKT Martimex Alfa, Degenhart, Grasdorf, Geringhoff.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Radovan Bokić: Problemi u ratarstvu su ozbiljni, u stočarstvu tri puta veći

Radovan Bokić            Fokus izlaganja Radovana Bokića, člana UO ZSV, direktora ZZ „AgroKlek“ iz Kleka, na Konferenciji za medije u prostorijama ZSV, 17. marta ove godine, a povodom privremenih mera zabrane izvoza donešenih Uredbom 11. marta 2022. godine, bio je na stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mleka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vojislav Mrkšić: Zakonske anomalije na štetu poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača

Vojislav Mrkšić            Na Konferenciji za medije održanoj 17. marta u prostorijama Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), Vojislav Mrkšić, član UO ZSV, direktor ZZ „Mrkšićevi salaši“ Srpski Itebej, dotakao se šire slike izazvane posledicom privremenih mera zabrane izvoza prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda Vlade Rapublike Srbije, donešenim nedelju dana ranije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miloš Vuković: Direktne posledice mera zabrane izvoza iz ugla poljoprivrednog proizvođača

Miloš Vuković            O situacji na terenu, na Konferenciji za medije povodom privremene zabrane izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, govorio je Miloš Vuković, predsednik UO Zadružnog saveza Vojvodine i direktor Zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ u Baču, ističući da su razlozi organizovanja ovog skupa egzistencijalni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Reakcija Zadružnog saveza Vojvodine na mere Vlade Republike Srbije za privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Sa KZN u Zadružnom savezu Vojvodine            Nezavidnom položaju poljoprivrednika i sve težim uslovma poljoprivredne proizvodnje doprinele su mere Vlade Republike Srbije usvojene pre nedelju dana, koje se odnose na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: pšenice, pšeničnog brašna, zrna kukuruza i prekrupe, kao i sirovog suncokretovog ulja, te smanjenja akciza za derivate nafte, gasna ulja, olovni i bezolovni benzin. Uredbom Vlade Srbije ograničavaju se maloprodajne cene goriva i zabrananjuje točenje istog, mimo rezervoara. U međuvremenu su navedene odluke donekle izmenjene, ali je zabrana izvoza pšenice i kukuruza praktično i dalje na snazi. Donete odluke sa stanovišta države imaju za cilj sprečavanje poremećaja na tržištu i rast inostrane tražnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...