Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Prof. dr Tatjana Pivac: Podrška profesora aktivistima, članovima studentskih organizacija

Prof. dr Tatjana Pivac            Prof. dr Tatjana Pivac, redovni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematčkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i prodekan za nastavu, iskoristila je priliku da se obrati studentima, učesnicima Godišnje skupštine Udruženja EGEA PMF Novi Sad, uz prisustvo članova Udruženja sa istog fakulteta Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo „Pavle Tomić“. Pozdravila je tom prilikom napore u zajedničkoj organizaciji Skupštine, i ispred Departmana pohvalila entuzijazam planiranja budućih događaja i želju prisutnih da pokažu da studije nisu samo učenje i znanja koja treba da se usvoje kroz predavanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PMF: Udruženje EGEA i Pavle Tomić ili način da oplemenite svoje studentske dane

Zajednički snimak studenata učesnika Godišnje skupštine udruženja studenata PMF-a    Studentsku scenu Srbije, u smislu udruživanja studenata u regulisanju njihovih prava, položaja, uslova studiranja, delovanja, vannastavnih i specifičnih aktivnosti i dr., karakteriše pluralizam. Otežavajuća činjenica je da ne postoji poseban zakon koji bi regulisao oblast studentskog organizovanja, niti njihov način delovanja i od krucijalnog značaja za studente je pitanje finansiranja, odnosno obezbeđivanje sredstava za sprovođenje akcija u okviru udruženja/organizacija/asocijacija, bilo da je reč o onim najvećim, ili sasvim malim. Tim pre je značaj udruživanja i organizovanja studenata veći.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Učenici u ulozi pokretača procesa racionalizacije korišćenja energije i zaštite životnog prostora

Organizatori sa predstavnicima nagrađenih škola iz Kule i Velike Grede    Učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Kule, u kategoriji srednjih škola, i učenici škole „Jovan Sterija Popović“ iz Velike Grede, opština Plandište, u kategoriji osnovnih, pokazali su zavidno visok nivo inovatvnosti inspirisan sagledavanjem problema efikasnosti energetske efikasnosti u sistemu održivog razvoja i zaštite životne sredine u okviru opšte prihvaćene manifestacije „Energija je svuda oko nas“. Ovaj projekat petnaestu godinu za redom, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike realizuje njegov predsednik, prof. dr Slobodan Popov, uz podršku Pokrajinske vlade i partnersku saradnju sa Fakultetom za ekomomoju i inženjerski menadžment (FIMEK),Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Dragan Soleša: Edukacija novih kadrova za novo doba

Prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu    Završna svečanost povodom projekta „Energija je svuda oko nas" na Fakultetu za ekonomiju i  inženjerski menadžment (FIMEK), Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, bila je prilika za uručenje nagrada najuspešnijim učenicima osnovnih i srednjihj škola sa teritorije AP Vojvodine.
    Prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, pohvalio je ovaj projekat koji 15 godina prof. dr Slobodan Popov iz Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike uspešno razvija, i dvanaest godina (od 2012) od kada je FIMEK uključen kao domaćin u zajednički rad i sa istim zadacima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Slobodan Popov: Energija je problem koji ostavljamo današnjim mladim generacijama

Prof. dr Slobodan Popov i Tamara Krastić, direktor marketinga Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu            Kao i prethodnih petnaest godina, tako i ovog januara 2024. godine, Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike (CNTI), uz podšku Pokrajinskog sekretarijata za popise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, a uz saradnju sa Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK Univerziteta Privredna akademija Novi Sad, u ulozi domaćina, okupio je učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Vojvodine povodom jedinstvenog projekta „Energija je svuda oko nas".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vesti sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

Najava tematskog događaja studenata hotelijerstva    Dve humanitarne animacije studenata
    Kao i prethodnih godina i u ovoj školskoj godini biće održani tematski događaji koje realizuju studenti hotelijerstva 3. godine u okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu Prirodno-matematičkog fakultata Univerziteta u Novom Sadu, uz pomoć svojih kolega sa Gastronomije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mladen Zec: Društvene vrednosti privrednog i kulturno-obrazovnog razvoja Opštine Temerin

Mladen Zec, predsednik opštine Temerin            Temerin se prvi put pominje u prvoj polovini XIV veka kao naselje sa 30 kuća. Godine 1734. podignuta je prva škola u kojoj se uči čitanje, pisanje, crkveno pojanje i molitve, a krajem XVIII Temerin slovi za bogato mesto na čijem čelu je mesni knez. O tome svedoči velika pravoslavna crkva posvećena Hristovom vaznesenju u raj, građena od cigle, koja se nalazila u današnjoj Bosanskoj ulici od broja 2-10, a među njenim đacima bio i Lukijan Mušicki, rođen u Temerinu 1777., pisac, teolog, poliglota, potonji vladika gornjokarlovački. Fragment iz bogate i zanimljive istorije ovog mesta je „pobuna“ srpskog stanovništva protiv tadašnjeg grofa Šandora Sečenja koja je završena 1800-te preseljenjem  210 porodica, ukupno 1.610 stanovnika Temerina, koji su srušili crkvu i svoje kuće i osnovali Đurđevo, nazvano po mesnoj slavi. Narednih 120 godina u Temerinu nema Srba, a koji danas čine većinsko stanovništvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novi pristupi za pokretanje svrsishodnih klimatskih akcija na novosadskom PMF-u

Zajednički snimak učesnika projekta ClearClimate na prvom sastanku            Projekat „Pristupi za pokretanje svrsishodnih  klimatskih akcija - JASNA KLIMA (ClearClimate)“ ima za cilj da razvija inovativne pristupe i usluge za naučnu komunikaciju o značajnim akcijama za borbu protiv klimatskih promena. Po prvi put, ovaj tip prestižnih Horizont Evropa projekata koordinira Prirodno-matematički fakultet, pod vođstvom dr Biljane Basarin, redovnog profesora Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Značaj ovog projekta leži u činjenici da će istraživači sa Prirodno-matematičkog fakulteta imati priliku da u naredne četiri godine provedu ukupno 50 meseci na usavršavanju kod svojih inostranih partnera, kako iz akademske sfere, tako i iz oblasti privrede. Iste mogućnosti će imati i ostali partneri na projektu, tako da će Prirodno-matematički fakultet istovremeno biti i domaćin za strane istraživače.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Katarina Obradović Jovanović dobitnica nagrade za poseban doprinos razvoju zadrugarstva - Radislav Jovanov

Katarini Obradović Jovanović najviše priznanje ZSV uručila je mr Jelena Nestorov

            Ovogodišnja nagrada Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) - „Radislav Jovanov“ dodeljena je Katarini Obradović Jovanović, pomoćniku ministra privrede iz Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, za istrajnost i zajednički rad sa Radicom Jovanovim na formiranju novog pravnog okvira za poslovanje zadruga i rešavanju pitanja zadružne imovine, odnosno društvene imovine koja nije bila uknjižena kao zadružna. Nagradu je predela mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mr Jelena Nestorov: Poljoprivredi potrebna dugoročna rešenja

Mr Jelena Nestorov

            Na kraju kalendarske, sumiraju se rezultati u godini na izmaku. Tom povodom, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), 28. decembra organizovana je na “Dedinom salašu” blizu Čeneja, tradicionalna svečanost za predstavnike vlasti, zadruga, medije, uz dodelu nagrada zaslužnima, neposredno ili posredno povezanim za oblast poljoprivrede i zadrugarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Laureati nagrade Poljoprivrednik nove generacije

Nagrađeni mladi poljoprivrednici generacije 2023.            Konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“, u organizaciji istoimenog Udruženja, ima za cilj afirmaciju mladih poljoprivrednika sa teritorije Srbije koji se agrarnom proizvodnjom bave na najsavremeniji način uz primenu moderne tehnologije. Dodela priznanja najboljima održana je 21.12.2023., u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, treću godinu za redom, pod sloganom: „Njihova snaga su znanje i inovacije, oni su budućnost agrara i ponos nacije, oni su poljoprivrednici nove generacije".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

FIMEK: OŠ Bratstvo jedinstvo, Kucura, najuspešnija na Danima informatike u školama Vojvodine 2023

Zajednički snimak nagrađenih i organizatora projekta    Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 20.12.2023. godine održana je završna svečanost projekta „Dani informatike u školama Vojvodine 2023“. Na završnoj svečanosti proglašene su najuspešnije škole i učenici koji su učestvovali na takmičenju. Plaketa "Prof. Stjepan Han" za postignut uspeh u okviru akcije "Dani informatike u školama Vojvodine" dodeljena je OŠ “Bratstvo jedinstvo” u Kucuri.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...