Fri07032020

Poslednja izmena:10:28:15 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Fedor Pušić: Irig - od fruškogorskog do vinskog prestonog grada

Fedor Pušić            U Irigu i njegovoj okolini nalazi se polovina srednjovekovnih fruškogorskih manastira, podignutih u intervalu između XV i XVI veka, koji su jedan od njegovih najvećih dragulja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragica Ristić: Poljoprivredna škola u Futogu, škola zdravog života

Dragica Ristić sa učenicima škole            Poljoprivrdna škola sa domom učenika u Futogu, siturana u dvorcu koji je podigao grof  Andreas Hadik 1777., je srednja stručna škola koja regrutuje mlade stručnjake iz oblasti poljoprivrede. Ova škola nalazila se među organizatorima Futoške kupusijade, 2019. godine održane XX put, manifestacije posvećene posebnoj vrsti brendiranog kupusa sa nazivom Futoški kupus, čija je tradicija proizvodnje na ovom prostoru duga dva i po veka (prema pisanim dokumentima od 1760).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Mirko Kulić: Mladi besednici, jedni od heroja sadašnjice

Prof. dr Mirko Kulić            U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe  Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, u utorak 19. novembra, održano je deseto, jubilarno takmičenje u „Besedništvu“, na kojem su pored beseda studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu svoje besede govorili maturanti novosadskih gimnazija: „Isidora Sekulić“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Laza Kostić“ , Karlovačke gimnazije i Računarske gimnazije „Smart“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Primena genetike u zaštiti biodiverziteta

Fruške Terme u Vrdniku            U Srbiji će naredna tri dana boraviti naučnici iz 20 evropskih zemalja, ali i genetičari iz Turske, Izraela i Jordana. Članovi tima Laboratorije za genetiku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, doc. dr Nevena Veličković i asistent Milomir Stefanović, u okviru Evropskog projekta G-BiKE organizuju sastanak eminentnih stručnjaka sa temom: Primena genetike u zaštiti biodiverziteta. Sastanak će se održati 21 - 22. novembra 2019. u novootvorenom kompleksu „Fruške Terme” u Vrdniku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

JUBILARNO TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU NA PRAVNOM FAKULTETU ZA PRIVREDU I PRAVOSUĐE U NOVOM SADU

Zajednički snimak organizatora i učesnika Besedništva            Deseto, jubilarno takmičenje u besedništvu, pod nazivom „Govori da te vidim ko si“ (Sokrat), održano je u utorak, 19. novembra 2019. godine, u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. I ove godine publika je pored beseda studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu imala priliku da čuje i besede učenika koji dolaze iz novosadskih gimnazija: „Isidora Sekulić“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Laza Kostić“ , Karlovačke gimnazije i Računarske gimnazije „Smart“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvarena Informaciona Kancelarija Trgovinske i industrijske komore Budimpešte u Novom Bečeju

Sa otvaranja kancelarije u Novom Bečeju            Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i Bornemisa Mikloš (Bornemissza Miklós), potpredsednik Međunarodnog Kolegijuma i potpredsednik Trgovinskog sektora kao i poverenik Komore za saradnju sa zapadnim Balkanom Trgovinske i industrijske komore Budimpešte, u ponedeljak, 19. novembra 2019. godine, su uz prisustvo velikog broja gostiju iz AP Vojvodine i Mađarske i medija, zvanično proglasili početak rada Informacione Kancelarije budimimpeštanske trgovinske i industrijske komore u Novom Bečeju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Delegacija Privredne komore Vojvodine u poseti Kraljevini Maroko

Sa potpisivanja sporazuma o saradnji komora Vojvodine i Kazablanke            Delegacija Privredne komore Vojvodine (PKV), koju su predvodili predsednik PKV Boško Vučurević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, boravila je u radnoj poseti Kraljevini Maroko od 10. do 14. novembra 2019. godine. Privrednu delegaciju činili su predstavnici kompanija iz poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije, metalskog kompleksa i turističkog sektora. Poseta je organizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Maroko u Republici Srbiji i Ambasade Republike Srbije u Kraljevini Maroko i rezultat je višemesečnih priprema PKV i partnera u Maroku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe na seminaru o Međunarodnom humanitarnom pravu

Studenti su se teorijski i praktično upoznali sa aktivnostima Crvenog krsta Srbija            Studenti četvrte godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu - Aleksander Jurkovnik, Milan Cvejanov i Đorđe Milić, učestvovali su na seminaru i radionici o Međunarodnom humanitarnom pravu koja je održana 13. i 14. novembra 2019. godine u organizaciji Crvenog krsta Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PRIJEM U REKTORATU U ČAST DR ALEKSANDRE CVETANOVIĆ

Sa prijema u Rektoratu Novosadskog univerziteta            Rektorski tim Univerziteta u Novom Sadu 14. novembra 2019. godine organizovao je prijem dobitnice nagrade Danubius Young Scientist Award dr Aleksandre Cvetanović, naučne saradnice na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Slobodan Morača: PAMETNE FABRIKE i 4.0 revolucija

Prof. dr Slobodan Morača            Savremenici smo preokreta koji se dešava u industriji, obeleženog razvojem u oblasti digitalnih tehnologija, fizici i biologiji, nazvanim 4.0 revolucijom. Predstojeće radikalne promene i potpuna automatizacija proizvodnje, predviđa se da će promeniti svet kakav poznajemo. Rezultat tih promena biće PAMETNE FABRIKE koje će raditi na principu stvaranja sopstvene mreže koje će moći same sebe da kontroliše.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Osnivanjem Udruženja kozara Srbije najavljeni bolji dani za kozarstvo

Domaće tržište željno kozjih proizvoda            Peti susret kozara Srbije održan je u Kumanama u subotu, 09. novembra 2019. godine u organizaciji PG„Dobra farma" Dobričevo, Rajka Varadinca iz Kumana i Zorana Gagića iz Novog Miloševa, a uz podršku opštine Novi Bečej.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uspešni poslovni susreti vojvođanskih i grčkih privrednika na Drugom turističkom forumu u Solunu

Na sajmu Filoksenia potvrđena dobra saradnja Grčke i Srbije            Drugi Turistički forum Grčka-Srbija-Republika Srpska pod nazivom „Otkrijte nove turističke destinacije“ održan je u subotu, 9. novembra 2019. godine u Kongresnom centru „Ioanis Velidis“,  u okviru  Međunarodnog sajma turizma „Filoksenia“ u Solunu,  Republici Grčkoj, a u organizaciji Grčko-srpske privredne komore za industriju, turizam i mala i srednja preduzeća Severne Grčke, uz podršku Privredne komore Vojvodine (PKV),  Privredne komore Republike Srpske i Opštine Preveza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com