Wed10202021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Prof. dr Zoran Keserović: Isplativost investiranja u intenzivnu proizvodnju voća

Prof. dr Zoran Keserović            Afirmativan pristup i angažovanje vrhunskih autoriteta iz oblasti poljoprivrede u periodu 2017 - 2020. godine, u sklopu projekta „500 zadruga u 500 sela“, u saradnji Ministarstva za brigu o selu (Ministarstva za regionalni razvoj) i Akademskog odbora za selo SANU, za rezultat je imao osnivanje 800 novih zadruga, a podsticajnim sredstvima pomognut je rad 152. postojeće.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U poseti opštini Bač, ZZ Zadrugar i naselju Selenči

Sa sastanka u opštini Bač            Dana 23.2.2021. godine ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i sekretar mr Jelena Nestorov Bizonj posetili su opštinu Bač, zatim uspešnu zemljoradničku zadrugu „Zadrugar“, kao i selo Selenča.     Početak posete obeležen je prijemom kod predsednika opštine Bač, dr Steve Panića. Nakon toga je u velikoj sali zgrade Narodne biblioteke održana prezentacija nedavno usvojenog „Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Privreda iznela posledice Kovida 19

Sa KZN u Privrednoj komori Vojvodine            U Privrednoj komori Vojvodine održan je sastanak predsednika Privredne komore Vojvodine Boška Vučurevića i predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Održana onlajn konferencija Privredna komora Vojvodine - Privredna komora Kazablanke

Zajednički snimak učesnika konferencije u Privrednoj komori Vojvodine            U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija“ Privredna komora Vojvodine - Privredna komora Kazablanke“. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević  istakao je tom prilikom da je onlajn konferencija potvrda  više nego dobre saradnje sa Ambasadom Kraljevine Maroko u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aleksandar Bogdanović: Kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede

Aleksandar Bogdanović            Specifična situacija izazvana pandemijom odredila je nove načine rada i komunikacije. Tako je u 19. februara, u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), ujedno i organizatora skupa, održana online konferencija o „Finansiranju poljoprivrede u 2021. godini“. Ozbiljnosti skupa, uz medijsku podršku lista „Dnevnik - Poljoprivrednik“ AD iz Novog Sada, doprineli su i učesnici: Boško Vučurević, direktor PKV, Biljana Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja, Mladen Petreš, v.d. pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Vojvodine i dr.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jelena Trenkić: Dvanaest novih kreditnih linije Razvojnog fonda Vojvodine

Jelena Trenkić            Jelena Trenkić, šef odeljenja za analizu tržišta, razvoj kreditnih linija i marketing, Sektor za kredite, ispred Razvojnog fonda AP Vojvodine, na online konferenciji u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), 19. februara, gde je na dnevnom redu bila rasprava o „Finansiranju poljoprivrede u 2021. godini“ obavestila je o dvanaest novih kreditnih linija Razvojnog fonda namenjenih kako registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, tako i pravnim licima i preduzetnicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Đorđe Raković: Podrška Garancijskog fonda razvoju poljoprivrede u 2021. godini

Đorđe Raković            Privredna komora Vojvodine (PKV) uz medijsku podšku lista „Dnevnik - Poljoprivrednik“ AD iz Novog Sada, u petak 19. februara bila je domaćin webinar-a pod nazivom „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“. Aktuelna tema i eminentni učesnici na ovaj način okupila je poljoprivrednike i omogućila im neposredno informisanje o konkursima i kreditnim linijama u tekućoj godini, za šta su organizatori dobili pohvale, kako od učesnika tako i budućih korisnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vojvodina Metal Klaster prezentovala projekat SoK u Trsteniku

Sa prrezentacije projekta u Trsteniku

            Vojvodina Metal Klaster održao je u Trsteniku prezentaciju projekta „SoK - sinergija znanja i novo zapošljavanje u konkurentnim MSP". Na Narodnom univerzitetu Trstenik u četvrtak 18. februara 2021. godine od 13 sati predstavljen je ovaj projekat od izuzetnog značaja za metalsku industriju i njenu budućnost. Tom prilikom preduzeća  iz metalskog sektora Trstenika upoznata su sa mogućnostima udruživanja i brojnim podrškama koje projekat pruža.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Konkretni koraci u podsticanju razvoja vojvođanskih poljoprivrednika

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine            O rezultatima poljoprivrede APV tokom prošle 2020. godine, te osnovanosti ulaganja u ovaj sektor, bilo je reči na četvrtoj po redu konferenciji, održanoj u petak, 19. februara, u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV), uz medijsku podršku lista „Dnevnik-Poljoprivrednik AD“ na temu: „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“. O ekonomskoj opravdanosti i dinamici finansiranja razvoja agrara u Vojvodini govorio je Boško Vučurević, predsednik PKV istakavši da je ovo značajan dan kojim je označen početak poljoprivredne sezone 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

KURSEVI IZ JAVNE POLITIKE NA NOVOSADSKOM PMF-u

Prof. dr Jasna Atanasijević                Svedoci smo da se svakodnevno, na različitim nivoima vlasti, postavlja mnoštvo složenih pitanja i donose teške i odgovorne odluke koje se tiču boljitka celog društva, a koje nazivamo javnim politikama (Public policy).
            Iskustvo s epidemijom COVID19 je u fokus pažnje stavilo svu složenost odlučivanja o problemu kao što je zaštita javnog zdravlja. Odluke koje se donose moraju se zasnivati na podacima i naučnim saznanjima. Istovremeno, usredsređivanje samo na zdravstveni cilj i uvođenje mera potpune izolacije i ograničavanja okupljanja, preti da ugrozi neke druge važne ciljeve. Jedna od mogućih posledica smanjene privredne aktivnosti je rast siromaštva, socijalna ugroženost, a na makroekonomskom nivou - smanjenje prihoda u državnom budžetu kao osnovnog resursa za različite javne politike, a pre svega za borbu protiv epidemije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Visoko priznanje Republike Koreje profesorki Ivani Živančević Sekeruš, dekanici Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Sa svečanosti dodele priznanja            Ambasador Republike Koreje u Srbiji, Njegova Ekselencija Hjong-ćan Če posetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu u petak, 12. februara 2021. godine i tom prilikom dekanici Fakulteta, prof. dr Ivani Živančević Sekeruš uručio posebno prizanje za zasluge za razvoj odnosa dveju zemalja i doprinos u širenju korejske kulture. Priznanje je dodelilo Ministarstvo inostranih poslova Republike Koreje. Prema rečima ambasadora, ovo priznanje se retko dodeljuje strancima, te mu je utoliko bilo veće zadovoljstvo da ga on lično uruči profesorki Živančević Sekeruš. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Đorđe Raković: Uz Garancijski fond Vojvodine lakši pristup poslovnim bankama

Đorđe Raković            Direktor Garancijskogh fonda Vojvodine (www.garfond.rs), gospodin Đorđe Raković, govorio je za naš portal o ulozi fonda u razvoju vojvđanske i srpske privrede, novim kreditnim linijama i planovima za naredni period.   

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...