Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Primena digitalizacije u organizaciji poljoprivredne proizvodnje

Mr Jelena Nestorov    Jedan od najvećih problema čovečanstva je obezbediti dovoljno hrane za sve stanovnike planete, a „svet bez gladi“ je osnovni cilj čovečanstva. S toga je neophodnost dijaloga između korisnika tradicionalnog načina privređivanja i inovativne zajednice, zagovornika uvođenja novih tehnologija u poljoprivredu sa ciljem povećanja njene efikasnosti sve intenzivnija, a potreba optimiziranja korištenja svih resursa koji su neophodni za proizvodnju „nasušna potreba“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Da li znate šta su stećci?!

Novi projekat poveren Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu            Upravo tako se zove novi projekat u koji je uključen Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu (PMF), te se veruje da će priča pobuditi interesovanje i onima koji znaju šta su stećci, a svakako svima koji se prvi put upoznaju sa ovim vidom srednjovekovnih kamenih, nadgrobnih spomenika, jedinstvenog oblika i ornamentike, sa izuzetnom kultrunom i dokumentarnom vrednošću, koji su zapravo veoma opipljiv fenomen - s pravom uvršten na UNESKOVU listu svetske baštine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ustisci maturanata gimnazije "Borislav Petrov Braca" iz Vršca sa nagradnog putovanja koje im je omogućio FIMEK

Nezaboravno putovanje pobednika takmičenja "Fimek nagrađuje znanje"            Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu javili su se maturanti gimnazije "Borislav Petrov Braca" iz Vršca koji su u maju pobedili na takmičenju "FIMEK nagrađuje znanje" i osvojili nagradno putovanje na kojem su bili od 25. avgusta do 2. septembra 2023. godine, a ovo su njihovi utisci:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vojislav Malešev: Put napretka u poljoprivredi iz vizure poljoprivrednika

Vojislav Malešev            SPIT -Smotra poljoprivrede, industrije i trgovine, svoje punoletstvo obeležila je 23. jula 2023. godine na uobičajenom mestu, parceli крајputаNovi Sad-Zrenjanin prema „Salašu 84”, zbog vremenskih (ne)prilika dan kasnije od planiranog. Za organizatore - Klub 100P plus u ne idealnim uslovima, zbog vlažne zemlje, ali dovoljno dobrim da se sve planirano ispoštuje. Oluja je oduvala šatore, sa uobičajenim mestom osveženja i okrepe, ali to nije sprečilo preko 1.000 posetilaca da dođe i upozna se sa novinama u poljoprivredi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Obeležena krsna slava Univerziteta Privredna akademija - Sv. Sava Gornjokarlovački

Sa slave Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu            U svečanoj atmosferi povodom slave Sveti Sava Gornjokarlovački na Univerzitetu Privredna akademija, u utorak,18. Jula 2023. godine, domaćini i brojne zvanice još jednom su ukazale na prirodnu i neraskidivu vezu akademske i duhovne zajednice, njihovu neminovnost i trajanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Massagrar d.o.o. - u korak sa svetom

Farma svinja u Sečnju    Primarna delatnost „Massagrara“ d.o.o. Novi Sad, sa farmom svinja u Sečnju (osnovane 2011.) je uzgoj tovljenika i njihova prodaja. Farma je organizovana po najsavremenijim svetskim standardima kao zatvoren sistem proizvodnje i zaokružena tehnološka celina, sa svim kategorijama svinja na jednom mestu, od krmača i nerasta, do tovnih svinja i nazimica. Osim 1.500 krmača, Farma obrađuje 35 ha zemlje u svom posedu, i do 2.000 ha u zakupu, bavi se svim pratećim delatnostima vezanim za rataranje i proizvodnju stočne hrane, proizvodnju svinja i distribuciju na tržištu živih svinja. Farma poseduje i 15 ha borovnice u saksijama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

AD Žitopromet Mlin - preduzetnički način razmišljanja daje šansu za optimizam

Silosi Žitopromet Milina spremni za novu pšenicu    Na početku žetve pšenice svake godine postavljaju se ista pitanja visine prinosa i otkupne cene, koja podjednako muče i poljoprivredne proizvođače i prerađivače. Na osnovu iskustvu od 25 godina na čelu kompanije AD „Žitopromet-Mlin“, Predrag Đurović izlaz vidi u tome da svako radi najbolje, najkvalitetnije što ume uz iskorišćenje svih pozitivnih kretanja za napredak procesa rada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Žetveni dan ZSV jedna od najvažnijih manifestacija za naš agrar

Obraćanje mr Jelene Nestorov Bizonj            Mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica ZSV, pozdravila je sve zadrugare i drage goste, poželela dobrodošlicu na ovaj lep Žetveni dan 2023. Posebno je pozdravila Janka Nikolića, direktora ZZ „Graničar“ iz Šida, kao domaćina i zahvalila se njemu i zadrugarima na izuzetnom doprinosu u organizaciji ove manifestacije. Pozdravila je i državnog sekretara Ministarstva za brigu o selu, Snežanu Petrović, Ivana Popović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Petra Samulovca, pomoćnika pokrajisnkog sekretara za poljoprivredu, Boška Vučurevića, predsednika Privredne komore Vojvodine, uvažene partnere iz kompanije „KITE“ d.o.o. i Đorđa Miškovića, izvršnog direktora, Zorana Semjenovića, predsednika opštine Šid, i sve zadruge prisutne. Pozdravila je i predstavnike DDOR-a, Garancijskog fonda Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, i sve druge sa kojima ZSV intenzivno sarađuje i izrazila nadu da će saradnja biti nastavljena. Pozdravila je i brojne predstavnike akademske zajednice, posebno akademika prof. dr Dragana Škorića, prof. dr Zorana Keserovića, prof. dr Slobodana Sedlara, te predstavnike medija koji prate ovaj Dan, i sve aktivnosti Saveza, i prenose poruke u javnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ZZ Zrenjanin pustila u rad podno skladište

Mr Jelena Nestorov Bizonj i Darko Gavrilović            Veliki je događaj kada se nešto dugo planira, i treba, a ne može. I na kraju može. Upravo to se desilo 30. juna 2023. godine kada je ZZ „Zrenjanin", uz prisustvo Jelene Nestorov Bizonj, predsednice ZS Vojvodine, brojnih zvanica, direktora zadruga iz okruženja, kooperanata, medija, obeležila otvaranje i puštanje u rad podnog skladišta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Rimski put vina Fruške gore - putem vina, nasleđa i rimskih careva

Mr Jasna Čordaš na KZN u Privednoj komori Vojvodine            Vinski turizam pokazuje ogromnu vitalnost na globalnom turističkom tržištu, kao i sve značajnije mesto u turističkoj ponudi Srbije. Posmatran sa aspekta najbolje poveznice između lokalne trgovine, hrane i kulture, trend razvoja vinskog turizma podrazumeva neophodnost kontinuirane, aktivne uloge države, pokrajine, lokalnih zajednica, ali i prepoznavanje i razumevanje potreba vinskih turista u cilju zadovoljenja njihovih očekivanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Nenad Ivanišević otvorio Međunarodnu konferenciju Rimski putevi vina Fruške gore

Dr Nenad Ivanišević            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, otvorio je u ponedeljak, 26. juna, Međunarodnu konferenciju pod nazivom  ,,Rimski putevi vina Fruške gore“, u Privrednoj komori Vojvodine. Ova konferencija je rezultat projekta ,,Erasmus Heritaccess“, u kom pored Srbije, učestvuju Španija, Italija, Nemačka, Slovenija i Grčka. Organizator konferencije i projektni partner je Evropski klaster ,,Alpe Adria Pannonia“, uz pomoć i podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

KITE d.o.o. u najboljem svetlu

Zajednički snimak članova tima Kompanije KITE d.o.o. na 90 MPS u Novom Sadu            Kompanija KITE d.o.o. nastojala je da se prikaže u “najboljem svetlu” na jubilarnom  90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu (MPS). Ovoga puta nastupila na najvećoj površini do sada, prikazala najveći broj eksponata i angažovala najveći broj svojih predstavnika. Po prvi put u  Srbiji su prikazana čak dva modela John Deere teških traktora: 8RX410 i 9RX590  - model iz najveće serije traktora koju je John Deere ikad konstruisao.  Od 20. do 26. maja, na otvorenom sajamskom prostoru 1a7 i 1a8 , posetioce su svakodnevno čekale mašine i oruđa renomiranih svetskih i evropskih proizvođača iz prodajnog programa kompanije KITE d.o.o.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...