Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Kuća Mirne Duše sa korpom dobrodošlice

  • PDF

Ružica Jokić Žujević             Ponuditi nešto novo je teško, nešto drugačije realno je i moguće. Za unikatni turističkii proizvod ruralnog turizma, namenjen turistima koji maštaju o odmor u svom ritmu, Srbija je pravi izbor, jer pripada zemljama s najmanjim stepenom urbanizacije u Evropi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Turistički vodič - zanimanje iz čiste ljubavi

  • PDF

Đina Dostanić (levo) i Tanja Dragojević             Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS) predstavlja važnu sponu između turista i Srbije, koju predstavljaju. Od 1966. okuplja licencirane turističke vodiče koji su pod motom „KVALITET PRE SVEGA“ osposobljeni da rade u svim zemljama sveta, specijalizovani za prostor naše zemlje i regiona. Skup stručnih kadrova najrazličitijih profila, uz znanje 21 stranog jezika (engleski, ruski, španski, francuski, italijanski, nemački, kineski, japanski, arpaski, grčki, mađarski, poljski, portugalski, rumunski, bugarski, slovenački, makedonski, hebrejski, švedski, danski, norveški, čak i esperanto) kvalifikuje ih za ambasadore naše zemlje, one koji će u skladu sa profesijom koju reprezentuju, na najbolji način predstaviti njene turističke izvrsnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jasna Šproh: Petrovački kulen ruši granice i povezuje ljude

  • PDF

Jasna Šproh            Devetu godinu za redom organizatori Festivala kobasica „Klobásafest“ Bački Petrovac, prinuđeni su da povećavaju dimenzije šatora (ove godine na 1.350m2), jer su lokalnu feštu preinačili u međunarodnu, a ove godine i zvanično od jednodnevne proširili je sa novim sadržajima u dvodnevni događaj. Postioce nisu brojali, ali bi ih teško bilo i izbrojati od silne gužve

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Udruženje DAUN Novi Sad: Sa osmehom smo svi isti

  • PDF

Violeta Popović, predsednica Udruženja „Daun“ iz Novog Sada    Da li ih (ne)primećujemo i koliko im (ne)pomažemo? Šta znači biti drugačiji, i kakav je njihov život? Pitanja su iza kojih sledi paušalan odgovor, koji ne obavezuje.
    Studenti 3. godine hotelijestva Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu ta pitanja ne postavljaju, već 18 godina, organizuju tematske veči sa humanitarnim karakterom, i sav prihod od ulaznica i donacija prosleđuju na račun onih koje stavljaju u prvi plan. U okviru praktičnog dela predmeta: Animacija i logistika u turizmu, koji vode prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski i van. prof. dr Igor Stamenković, na zabavan način, uz večeru, u čemu im pomažu kolege sa gastronomije, studenti učestvuju u ovoj lepoj humanitarnoj akciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Belobatska kobasica: Svi su pobednici, pobeđenih nema

  • PDF

Nikad jači žiri na manifestaciji posvećenoj kobasici            Krajnji ishod takmičenja u nadevanju sveže domaće kobasice na X „Beloblatskoj kobasicijadi“ oduševio je i arbitre, i učesnike, ponajviše publiku, utopivši se potpuno prirodno u celokupan ambijent prepun šarenih događaja i dobrih vibracija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Beloblatska kobasicijada za čistu desetku

  • PDF

Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato    „Selo na kraj sveta“ - kako su ga nekada zvali, zbog toga što je sa svih strana okruženo vodama: Begeja, Carske bare, jezerima i ribnjacima..., više to nije. Iako ga sa ostatkom kopna veže jedan most, zbog svojih lepota i osobenosti, zanimljive istorije, zbog zvanične potvrde da je selo sa najčistijim vazduhom, koje pripada prvoj ekološkoj zaštitnoj zoni, postalo je turistička atrakcija. Međutim, svake godine, dva dana prvog vikenda u februaru, zbog manifestacije posvećene kobasici, ono postaje centar interesovanja publike i iz udaljenijih mesta.
    Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato, opisujući osobenosti i kvalitete beloblatske kobasice naglašava da to nije kobasica za meze, već da se sedne i dobro najede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Beloblatska kobasicijada - U znaku kobasice i dobrog druženja

  • PDF

 Jubilarnu manifestaciju otvorio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina    Prvog vikenda februara, deset godina unazad, u malom vodom okruženom Belom Blatu, održana se gastronomsko-privredna manifestacija „Beloblatska kobasicijada“. Ove godine 3. i 4. februara obeležena je decenija ove sve popularnije i masovnije fešte na koju se dolazi spontano, prijateljski i sa velikim očekivanjima u smislu lepo provedenog dana - dva uz sveže, ukusne, domaće beloblatske kobasice i druženje sa prijatnim, miroljubivim svetom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zadružni savez Vojvodine: Okrugli sto “Podsticaji u zemljoradničkom zadrugarstvu APV”

  • PDF

Sa Okruglog stola ZSV održanom na Zlatiboru            Dana 31.1.2024. godine u okviru 50. Simpozijuma Agro - tehnika - precizna - poljoprivreda na Zlatiboru, održan je okrugli sto pod nazivom “Podstiacaji u zemljoradničkom zadrugarstvu AP Vojvodine” u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, na kojem su predstavljeni zaključci i predlozi Saveza proistekli iz detaljne analize prikazane u Elaboratu Zadružnog saveza Vojvodine o efektima sprovođenja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na zemljoradničke zadruge u A.P. Vojvodini u periodu 2018-2023 godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Predstojeći vikend miriše na Beloblatsku kobasicu

  • PDF

Spektakl u najavi            Prvog vikenda februara, gastro manifestacija “Beloblatska kobasica” održaće se po 10. jubilarni put u selu kraj Zrenjanina.
            Prvog dana festivala u Belom Blatu, u SUBOTU 3. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Sela koja se takmiče u svinjokolju su: Belo Blato, Perlez, Ečka, Mužlja i Martinis (Rumunija).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Utisci sa spektakularne animacije DANCE WITH SOMEBODY studenata novosadskog PMF-a

  • PDF

Animacija za 10-tku    Još jednu u nizu spektakularnih animacija brojnim posetiocima SKCNS „Fabrika“ u Novom Sadu, u utorak, 30. januara, priredili su studenti treće godine hotelijerstva Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Za nešto više od dva sata programa proveli su nas plesom kroz ceo svet. Potrudili su se da prisutnima približe i različite kulture i države, kroz različite plesove i pesme. Amaterizam ih nije sprečio da probaju, otkriju nešto novo i pokušaju da prenesu svoje stečeno znanje, ali i veštine. Pored zabavnog programa i mnogo razonode koja je krasila ovo veče, ovim događajem su finansijski pomogli onima, kojima njihovo malo (prihod od prodatih karata), mnogo znači u svakom smislu - Udruženju „Deca sa ahondroplazijom“, uz poruku „Zajedno smo jači“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Hajde da zajedno širimo krug podrške deci izuzetno niskog rasta

  • PDF

 Jelena Hađasija (levo) i Danijela Stojanovič            Poziv na druženje i uživanje u lepom provodu koji su uputili studenti 3. godine turizma (predmet Animacija i logistika u turizmu) i hotelijerstva, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF-a Univerzitet Novi Sad. pod nazivom „Dance With Somebody”, održanom u prostoru SKCNS „Fabrika“ krajem januara 2024., i ovoga puta bio je poziv da iskažu svoju humanost direktno se uključujući u BUĐENJE SVESTI o postojanju retkih bolesti sa kojim se suočavaju deca i njihovi roditelji, a koji se nalaze svuda oko nas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prilagodite život drugima - Deca sa ahondroplazijom

  • PDF

Jelena Hađasija, Danijela Stojanović, dr Zvezdana Bjeletić, Danijel Stojanović i Veljko Hađasija            Neka svako poraste na svoj način - moto je Udruženja „Deca sa ahondroplazijom Srbije“ koje okuplja desetak porodica sa ciljem da budu podrška i oslonac jedni drugima, da razmenjuju iskustva, preporuke, jedni drugima daju savete do kojih se, o ovoj retkoj bolesti, teško dolazi. Reč je o retkoj bolesti, jednoj od najučestalijih koštanih displazija koja za posledicu ima izuzetno nizak rast. Stanje je nasledne prirode i u skoro 80% slučajeva, osobe izuzetno niskog rasta potomci su roditelja uobičajene visine. Prosečana visina odraslog muškarca sa ahondroplazijom je oko 131, a žene oko 124 centimetra. Ali, po prvi put u istoriji deca obolela od ahondroplazije imaju mogućnost da se adekvatno leče.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...