Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Dve države u jednom srcu

  • PDF

Javor Radovanković            Javor Radovanković, koji ističe svoje srpsko poreklo, podjednako i lojalnost građanina Rumunije, slovi za uspešnog biznismena iz Temišvara, uvek prisutnog u komunikaciji između srpskih i rumunskih privrednika, poslovnih ljudi i „običnih“ posetilaca Temišvara. Nazivaju ga najuspešnijim Srbinom u Rumuniji, ambasadorom dobrih odnosa dve zemlje... U Srbiju, na Kopaonik je doveo više turista iz Rumunije nego iko pre njega, pa su poslednjih godina najbrojniji gosti ovog planinskog centra iz ove zemlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dani vina generator razvoja Rivice

  • PDF

Sa svečanosti otvaranja manifestacije            U Domu kulture u Rivici, opština Irig, od 03. do 05. marta po 22. put održani su ,,Dani vina“, koju je svečano otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, u prisustvu brojnih učesnika i gostiju iz čitave zemlje, kao i gostiju iz regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dani Erne lider u dovođenju mađarskih turista

  • PDF

Dani Erne sa suprugom Valerijom, ćerkom Elizabetom i zetom Kristijanom            Skorenovac (mađ. Székelykeve) selo je u kovinskoj opštini, na jugu Banata i godinama unazad, zahvaljujući jednom čoveku i njegovoj porodici, jedno je od turistički najaktivnijih mesta u ovom delu Pokrajine. Prvobitno Đurđevo, 1883. godine, u vreme vladavine cara Franje Josifa, doseljavanjem 645 porodica Sekelja (etničke grupe Mađara iz istočne Transilvanije, Rumunija), dobija ime Székelykeve, koje u prevodu znači „selo Sekelja“, da bi 1922. ponelo današnji naziv - Skorenovac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Međunarodni filmski festival u Areni Cineplex od 25. februara do 5. marta

  • PDF

Novi spektakl za filmske sladokusce            51. Međunarodni filmski festival FEST biće održan u bioskopu Arena Cineplex od 25. februara do 5. marta.Novosađani će, tradicionalno i ove godine imati priliku da uživaju u glavnom programu FEST-a koji obiluje najboljim filmskim ostvarenjima iz prethodne godine i filmovima koji su višestruko nagrađivani na prestižnim svetskim filmskim festivalima. Na velikom platnu bioskopa Arena Cineplex smenjivaće se glumački velikani kao što su Penelopa Kruz, Kejt Blančet, Hju Džekmen, Runi Mara, Entoni Hopkins, Franses Mekdormandi mnogi drugi, kao i poznati autori Tod Fild, Dejvid Kronenberg, Sara Poli… po čijim ćemo filmovima pamtiti ovu sezonu. Tokom devet dana imaćemo priliku da pogledamo 17 filmova koji stižu iz Italije, Francuske, Južne Koreje, Amerike, Velike Britanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske…

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jasna Šproh: Brojne manifestacije u opštini Bački Petrovac najbolja su promocija mesta

  • PDF

Jasna Šproh            VIII Međunarodna manifestacija Klobásafest održana je usubotu, 11. februara, u Bačkom Petrovcu. O tome šta za opštinu Bački Petrovac znači ovakav događaj, Jasna Šproh, predsednica Opštine Bački Petrovac ističe:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Samuel Šuljan: Rast Klobásafesta

  • PDF

Samuel Šuljan            Od kada je jula 2021. godine osnovano Udruženje Klobásafest u Bačkom Petrovcu, sa Samuel Šuljanom na čelu, festival kobasice je dobio tim odgovoran za kompletnu logistiku ovog događaja. A tako je bilo i u vreme osmog po redu Međunarodnog festivala kobasica - Klobásafest, drugog od kada je Udruženje preuzelo ulogu organizatora, u subotu 11. februara 2023. godine, na sportskim terenima OŠ „Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu. Tim koji je i u prethodnom periodu, do tada članova MZ, podnosio najveći teret, novu ulogu prihvatio je radi efikasnije komunikacije i saradnje sa institucijama, te konstruktivnije posvećenosti samom događaju kojem prethode dugačke i temeljne pripreme da bi sve izgledalo onako kako to danas izgleda: veliki broj učesnika iz svih krajeva Srbije i osam država iz regiona i šire, i prostorom, tek da bude dovoljan onima koji svake godine u sve većem broju nađu vremena da isprate ovaj događaj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Šćastko Durgala: Petrovačka kobasica otvara vrata drugim proizvodima

  • PDF

Šćastko Durgala            Da ništa nije došlo slučajno, mada ponekad tako izgleda, svedoči Šćastko Durgala iz Udruženja „Klobásafest“, povodom VIII Međunarodnog Klobásafest-a, održanog drugog vikenda februara u Bačkom Petrovcu, za čiju pripremu, promociju, organizaciju je „potrošena“ čitava prethodna godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Povratak zlatiborske Pršutijade na velika vrata ovog vikenda

  • PDF

Milija Brković sa podmlatkom - Pršutijada 2006. godine            Povodom održavanja predstojeće 21. „Pršutijade'' od petka 10. do nedelje 12. februara u Mačkatu, u Kulturnom centru Zlatibor održana je konferencija za medije povodom ovog popularnog Sajma suvomesnatih proizvoda. O tome su na konferenciji govorili Marko Marić, direktor „Zlatiborskog eko agrara“, Miljko Radišić iz Turističke organizacije Zlatibor, kao i proizvođači Milija Brković iz Kačera i Nataša Andžić iz Mačkata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Takako Sakai: Kako turizam povezuje ljude, spaja kulture, menja navike

  • PDF

Takako Sakai            Zlatibor je izrastao u ozbiljan turistički planinski centar svetske klase. Izgradnja novih sportskih terena, uz one podignute prethodnih godina, već ove godine će ga promovisati u „planinu sporta“, veliki broj sadržaja za sve uzraste, posebno za decu dao mu je epitet „dečje planine“. Iako još uvek bez Mišelinovih zvezdica, kuhinja ovog kraja je poslovično dobra i kao takva, nadaleko čuvena. Ni kulturni, ni svaki drugi vid turizma nije zanemaren. Zlatibor danas može da se pohvali i dovoljnim brojem luksuznih hotela i reprezentativnih ugostiteljskih objekata, koji funkcioniše kao pravi grad na vrh planine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sve je spremno za IX Klobasafest Bački Petrovac

  • PDF

Spektakularna Klobasafest u najavi            Međunarodni festival kobasica - „Klobasafest“ u Bačkom Petrovcu za minulih osam godina izrastao je u ozbiljnu privredno-turističku manifestaciju koja privlači sve veći broj učesnika, majstora u proizvodnji kobasica, kao i posetilaca. Najveći broj gostiju do sada je bio iz pravca Novog Sada, dok je za ovogodišnji najavljen veliki broj zainteresovanih iz centralne Srbije.
            Kobasica je bila i ostala u fokusu festivala, ali se u međuvremenu, sve drugo promenilo. Najavu za deveti „Klobasafest“ u Info centru TO Vojvodine ispratio je veliki broj medija, koji će u subotu, 11. februara, sa sportskih terena OŠ „Jan Čajak“ u centru varoši, izveštavati o toku brojnih dešavanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Održana 9. Beloblatska kobasica: Prva nagrada gastro ekipi iz Bačkog Petrovca

  • PDF

Magično Belo Blato i ove godine privuklo na hiljade gastrohedonista            Proteklog vikenda, u Belom Blatu kraj Zrenjanina, održana je “9. Beloblatska kobasica”. Gastro manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je naglasio da je grad prepoznao značaj ove priredbe i uvrstio je u zvanične manifestacije grada.
Iako je u početku zamišljena kao lokalna seoska priča, manifestacija je poslednjih godina poprimila i međunarodni karakter, pa su i ove godine, pored učesnika iz Vojvodine i Srbije, učestvovali i gosti iz Slovačke, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Priča o beloblatskoj kobasici

  • PDF

Miroslav Markuš (prvi s desna) i Dragan Vukotić sa saradnicima            Uspostavljavanju jedne manifestacije predstoji dug i naporan proces: od definisanja teme, osmišljavanja i razrade iste, sve do nalaženja partnera i finalizacije zamisli. Jedan od primera dobre prakse kako se iz neformalnog, nepretencioznog okupljanja grupe građana može razviti manifestacija kojoj se smeši dugo i kvalitetno druželjublje je beloblatska, posvećena kobasici, po kojoj ova sredina nije najpoznatija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...