Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Jasna Šproh: Petrovački kulen ruši granice i povezuje ljude

 • PDF

Jasna Šproh            Devetu godinu za redom organizatori Festivala kobasica „Klobásafest“ Bački Petrovac, prinuđeni su da povećavaju dimenzije šatora (ove godine na 1.350m2), jer su lokalnu feštu preinačili u međunarodnu, a ove godine i zvanično od jednodnevne proširili je sa novim sadržajima u dvodnevni događaj. Postioce nisu brojali, ali bi ih teško bilo i izbrojati od silne gužve

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Udruženje DAUN Novi Sad: Sa osmehom smo svi isti

 • PDF

Violeta Popović, predsednica Udruženja „Daun“ iz Novog Sada    Da li ih (ne)primećujemo i koliko im (ne)pomažemo? Šta znači biti drugačiji, i kakav je njihov život? Pitanja su iza kojih sledi paušalan odgovor, koji ne obavezuje.
    Studenti 3. godine hotelijestva Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu ta pitanja ne postavljaju, već 18 godina, organizuju tematske veči sa humanitarnim karakterom, i sav prihod od ulaznica i donacija prosleđuju na račun onih koje stavljaju u prvi plan. U okviru praktičnog dela predmeta: Animacija i logistika u turizmu, koji vode prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski i van. prof. dr Igor Stamenković, na zabavan način, uz večeru, u čemu im pomažu kolege sa gastronomije, studenti učestvuju u ovoj lepoj humanitarnoj akciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Belobatska kobasica: Svi su pobednici, pobeđenih nema

 • PDF

Nikad jači žiri na manifestaciji posvećenoj kobasici            Krajnji ishod takmičenja u nadevanju sveže domaće kobasice na X „Beloblatskoj kobasicijadi“ oduševio je i arbitre, i učesnike, ponajviše publiku, utopivši se potpuno prirodno u celokupan ambijent prepun šarenih događaja i dobrih vibracija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Beloblatska kobasicijada za čistu desetku

 • PDF

Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato    „Selo na kraj sveta“ - kako su ga nekada zvali, zbog toga što je sa svih strana okruženo vodama: Begeja, Carske bare, jezerima i ribnjacima..., više to nije. Iako ga sa ostatkom kopna veže jedan most, zbog svojih lepota i osobenosti, zanimljive istorije, zbog zvanične potvrde da je selo sa najčistijim vazduhom, koje pripada prvoj ekološkoj zaštitnoj zoni, postalo je turistička atrakcija. Međutim, svake godine, dva dana prvog vikenda u februaru, zbog manifestacije posvećene kobasici, ono postaje centar interesovanja publike i iz udaljenijih mesta.
    Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato, opisujući osobenosti i kvalitete beloblatske kobasice naglašava da to nije kobasica za meze, već da se sedne i dobro najede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Beloblatska kobasicijada - U znaku kobasice i dobrog druženja

 • PDF

 Jubilarnu manifestaciju otvorio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina    Prvog vikenda februara, deset godina unazad, u malom vodom okruženom Belom Blatu, održana se gastronomsko-privredna manifestacija „Beloblatska kobasicijada“. Ove godine 3. i 4. februara obeležena je decenija ove sve popularnije i masovnije fešte na koju se dolazi spontano, prijateljski i sa velikim očekivanjima u smislu lepo provedenog dana - dva uz sveže, ukusne, domaće beloblatske kobasice i druženje sa prijatnim, miroljubivim svetom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zadružni savez Vojvodine: Okrugli sto “Podsticaji u zemljoradničkom zadrugarstvu APV”

 • PDF

Sa Okruglog stola ZSV održanom na Zlatiboru            Dana 31.1.2024. godine u okviru 50. Simpozijuma Agro - tehnika - precizna - poljoprivreda na Zlatiboru, održan je okrugli sto pod nazivom “Podstiacaji u zemljoradničkom zadrugarstvu AP Vojvodine” u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, na kojem su predstavljeni zaključci i predlozi Saveza proistekli iz detaljne analize prikazane u Elaboratu Zadružnog saveza Vojvodine o efektima sprovođenja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na zemljoradničke zadruge u A.P. Vojvodini u periodu 2018-2023 godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Predstojeći vikend miriše na Beloblatsku kobasicu

 • PDF

Spektakl u najavi            Prvog vikenda februara, gastro manifestacija “Beloblatska kobasica” održaće se po 10. jubilarni put u selu kraj Zrenjanina.
            Prvog dana festivala u Belom Blatu, u SUBOTU 3. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Sela koja se takmiče u svinjokolju su: Belo Blato, Perlez, Ečka, Mužlja i Martinis (Rumunija).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Utisci sa spektakularne animacije DANCE WITH SOMEBODY studenata novosadskog PMF-a

 • PDF

Animacija za 10-tku    Još jednu u nizu spektakularnih animacija brojnim posetiocima SKCNS „Fabrika“ u Novom Sadu, u utorak, 30. januara, priredili su studenti treće godine hotelijerstva Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Za nešto više od dva sata programa proveli su nas plesom kroz ceo svet. Potrudili su se da prisutnima približe i različite kulture i države, kroz različite plesove i pesme. Amaterizam ih nije sprečio da probaju, otkriju nešto novo i pokušaju da prenesu svoje stečeno znanje, ali i veštine. Pored zabavnog programa i mnogo razonode koja je krasila ovo veče, ovim događajem su finansijski pomogli onima, kojima njihovo malo (prihod od prodatih karata), mnogo znači u svakom smislu - Udruženju „Deca sa ahondroplazijom“, uz poruku „Zajedno smo jači“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Hajde da zajedno širimo krug podrške deci izuzetno niskog rasta

 • PDF

 Jelena Hađasija (levo) i Danijela Stojanovič            Poziv na druženje i uživanje u lepom provodu koji su uputili studenti 3. godine turizma (predmet Animacija i logistika u turizmu) i hotelijerstva, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF-a Univerzitet Novi Sad. pod nazivom „Dance With Somebody”, održanom u prostoru SKCNS „Fabrika“ krajem januara 2024., i ovoga puta bio je poziv da iskažu svoju humanost direktno se uključujući u BUĐENJE SVESTI o postojanju retkih bolesti sa kojim se suočavaju deca i njihovi roditelji, a koji se nalaze svuda oko nas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prilagodite život drugima - Deca sa ahondroplazijom

 • PDF

Jelena Hađasija, Danijela Stojanović, dr Zvezdana Bjeletić, Danijel Stojanović i Veljko Hađasija            Neka svako poraste na svoj način - moto je Udruženja „Deca sa ahondroplazijom Srbije“ koje okuplja desetak porodica sa ciljem da budu podrška i oslonac jedni drugima, da razmenjuju iskustva, preporuke, jedni drugima daju savete do kojih se, o ovoj retkoj bolesti, teško dolazi. Reč je o retkoj bolesti, jednoj od najučestalijih koštanih displazija koja za posledicu ima izuzetno nizak rast. Stanje je nasledne prirode i u skoro 80% slučajeva, osobe izuzetno niskog rasta potomci su roditelja uobičajene visine. Prosečana visina odraslog muškarca sa ahondroplazijom je oko 131, a žene oko 124 centimetra. Ali, po prvi put u istoriji deca obolela od ahondroplazije imaju mogućnost da se adekvatno leče.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Najava 23. Festivala ljubavi i vina u Subotici

 • PDF

Vinska ruža reda Vitezova vina Arena Zabatkiensis            Akademsko kulturno-umetničko društvo „SuLOLA“ Subotica, Ul. Marije Vojnić Tošinice 14 (ranije AKUD „Ivo Lola Ribar“) i Udruženje građana „Ljubav i vino kao stil života“, o Svetom Trifunu  i Svetom Valentinu 2024. godine, 23. put uzastopno organizuju FESTIVAL LJUBAVI I VINA. Festival će se održati u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, u sredu 14. februara 2024. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

EU partner 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma

 • PDF

Sa potpisivanja sporazuma o saradnji            Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će na Novosadskom sajmu biti održan od 18. do 23. maja, dobio je snažnog partnera - Evropsku uniju. Protokol o poslovnoj saradnji Novosadskog sajma i Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji potpisan je u petak. 26.01.2024. godine, a potpise su na dokument stavili šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre i generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...