Tue04072020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Miroslav Božin: Šunki u čast, Novom Sadu u slast

 • PDF

Miroslav BožinProšle godine je održana na Stojšić salašu u Krčedinu, a ove, prema proceni organizatora NVO Vojvođanski prozori, na zahtev novosadskih turističkih poslenika i vlasti, manifestacija „Šunki u čast, Novom Sadu u slast“, premeštena je u Kongresni centar Novosadskog sajma. Biće održana od 7. do 10. juna.
-U želji da afirmišu proizvodnju kvalitetnog mesa, proizvodnju šunke kao tradicionalnog i vrhunskog proizvoda od svinjskog mesa, kao i da Novi Sad postane grad šunke, prebacili smo ovu manifestaciju na Sajam – obaveštava direktor i idejni tvorac jedne od autentičnih vojvođanskih priča, Miroslav Božin i dodaje:
- Možda to zvuči malo patetično, malo ironično, ali najviše šunke se proivodi u Novom Sadu i okolini, u Vrbasu, Bečkoj Palanci i Bačkoj Topoli. Šunka se još uvek proizvodi u domaćinstvima i namera nam je da očuvamo
tu tradiciju, podstaknemo tu proizvodnju. U Srbiji, u Vojvodini, ima samo jedno udružeje za proizvodnju šunke. Naši susedi, Hrvati, su u tom pravcu uradili daleko više. Oni imaju udruge pršutara, šunkara, istarskih, dalmatinskih i slavonskih, a mi imamo samo udruženje u Vršcu, koje tavori, na jedvite jade se održava, pa želimo svi zajedno da šunka postane svima dostupna, da bude vojvođanski brend.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bean festival u Temerinu, pasulju u čast

 • PDF

Kuvar Pera Perić i urednica Nedeljnog ručka Marina Jablanov-StojanovićBean festival, prvi, pravi medijski događaj u slavu njegovog veličanstva, pasuja, kulture, simbola, običaja prošlosti i nade budućnosti. Biljke koje zdravlja vredi, a koju smo u ovim modernim vremenima zapustili, ali su to kultno jelo(a) vredni i neumorni Temerinci i Bačkojarčani sve to ponovo, na najlepši mogući način vratili u život, običaje, na tzv. svakodnevni meni. Kada nešto traje sedam godina, onda se za tako nešto smatra da je preguralo dečije bolesti. Za Bean festival se to moglo reći odmah posle prvog festivala, održanog 2005. godine. I ako se nekom, zbog toga što je manifestacija iz godine u godinu napredovala, učinila lakom ta organizacija svega živog i neživog oko festivala, grdno se vara. Oni imalo upućeni znaju da su svake, pa i ove 2012. godine, nakon dobijanja druge uzastopne titule najbolje manifestacije u Vojvodini među svim manifestacijama, organizatori, ljudi u i oko Eko centra Vodomar 05, zasukali rukave i još ih ne spuštaju posle bezmalo petomesečne neprekidne kampanje. Na tom putu prošli su desetine hiljada kilometara, odradili preko 20 velikih promocija u zemlji i okruženju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival ovčarstva na salašu Kinga za pamćenje

 • PDF

festival ovcarstvaDrugi po redu Festival ovčarstva, održan je 19. maja, u voćnjaku porodičnog salaša „Kinga“, na nekada međunarodnom putu, Beograd-Budimpešta, izeđu Malog Iđoša i Bačke Topole. Udruženje odgajivača ovaca i koza „Bikara“ i vlasnica salaša gospođica Sabo Pos Kinga, bili su organizatori susreta ovčara u ovom nesvakidašnjem ambijentu. Mnoštvo učesnika, ali i preko hiljadu posetilaca imali su priliku da probaju domaće specijalitete, švargle, kobasice i od konjskog mesa, sira, šunke, slanine, i to sve izvađenih iz kućnih zaliha, za predjelo, i da ispod mladih, ali tendenciozno visokim formiranjem oblika stabala voćaka radi hladovine, pogodnih za susrete ovakve vrste, čekali glavno jelo. U najvećem broju kuvali su se ovčji paprikaši, ali bilo je i jagnjećeg pečenja, te kotilića i zemljanih lonaca u kojima su se krčkali drugi sadržaji, sarmice, kupus i riba.

Sadržajnim programom: svečanim otvaranjem, izložbom ovaca i koza, takmičenjem u kuvanju i pečenju ovčjih specijaliteta, ocenjivanjem izložbenih grla, takmičenjem u striganju ovaca, završetkom svih takmičenja i proglašenjem pobednika, bio je ispunjen oficijelni deo festivala. Onaj nezvanični, okupio je mnogo komšija, prijatelja, radoznalaca, pre svega mladih ljudi, što je i bio osnovni cilj organizatora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vladimir Radovanović iz Bogatića: Lipicaneri, duševna hrana

 • PDF

Vladimir RadovanovićVladimir Radovanović, privrednik iz Bogarića, i vlasnik Konjičkog kluba “Evro Mačva”, na ovogodinjem, 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, okitio se velikim šampionskim peharom. Njegov belac, deset godina stara, Lipica, je pobednik, a drugo izloženo grlo, Najtan je šampionski pehar poneo 2008. godine, a sada je elita.

Gospodin Vladimir Radovanović se uzgojom konja bavi petnaestak godina, i može se reći da je to njegova mladalačka ljubav, nasleđena od roditelja. Ali, dok je u roditeljskoj kući drugovao sa radnim konjima, a strast mu bili galoperi, posle vojske se sve više interesovao za paradne konje i ostao im veran do danas. Trenutno ima desetak lipicanera, koje je sam odgajio od roditeljskog para poreklom iz Karađorđeva. Planira da uveća broj grla, i od šampionskih grla, Vladimir i njegovi sinovi, Ognjen i Aleksandar, od ovih šampiona, prikazanih na sajmu, praviće nove šampione.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bean festival promovisan na Poljoprivrednom sajmu

 • PDF

Dragan Vukotić, Janko Pinćer i Goran Podlipec (desno)Posle nastupa na Sajmu turizma u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu, Bjeljini, na Paliću za Prvi maj, na Fruškogorskom maratonu, gostovanja u TV i radio emisijama, najbolja vojvođanska manifestacija Bean festival, u organizaciji članova Eko centra Vodomara 05 iz Temerina, imala je promociju i  na Poljoprivrednom sajmu od 12. do 18. maja. Punih sedam dana na zajedničkom štandu sa manifestacijom Šunka fest, odvijale su se aktivnosti koje su privukle veliki broj zainteresovanih da zastanu, raspitaju se za festival, pojedu porciju pasulja ili čuvene temerinske pite od pasulja i obećaju da će sigurno, doći u Temerin na Vašarište od 1-3. juna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Okom kamere: Tamo, amo, po Sajmu

 • PDF

Ovogodišnji 79. Međunarodni poljoprivredni sajam, što se vremena tiče, krenuo je samo kako se poželeti može. Prelep subotnji dan, 12. maja, za neke možda čak pomalo i pretopao, lako se može destiti da ostane jedini takav na ovogodišnjoj poljoprivrednoj smotri. I ako je neko u subotu pomislio da će ovo biti još jedan “topao” sajam, već u nedelju, demantovala ga je temperature, niža bezmalo za dvadesetak stepeni. Kiša je lila, a nastavila da pada, onako dosadno, u ponedeljak, utorak, sredu pre podne. U sredu se tek u popodnevnim satima malo razvedrilo, ali pri zatvaranju Sajma, oko 18h, opet se nebo natmurilo i najavilo još jedan hladnjikav i pomalo neizvestan sutrašnji dan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sava Segedinski: Informacije iz prve ruke

 • PDF

Sava SegedinskiJedinstvenost Novosadskog sajma, ono što nema ni jedan drugi sajam u okruženju, jeste unikatni sistem informisanja unutar same kuće, sa bazom preko 10.000 podataka o sajmovima, izlagačima, firmama koje učestvuju na ocenjivanju, i isto toliko priča o ljudima i firmama, učesnicima sajamskih priredbi.

Kada je pre dvadeset godina Sava Segedinski, mašinac po struci, tražio „mesto pod suncem“, za sebe i svoju porodicu, polazeći od želje da se bavi nečim korisnim, a da nikome ne smeta i da radi nešto što niko drugi ne radi, to je rezulturalo formiranjem agencije „Apis“, čija je osnovna delatnost pravovremena, tačna i potpuna informisanost vezana za Novosadski sajam. Za osamnaest godina rada na Novosadskom sajmu, agencija „Apis“ je od jedne no name firme postala mala institucija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slavica Marinković: Turizam sa Fijakerom na drugačiji način

 • PDF

Slavica Marinković, vlasnik i direktor TA FijakerPrva asocijacija na fijaker, je najčešće pesma „Fijaker stari ulicama luta...“, koju je, sredinom 70-tih godina prošlog veka, tako suptilno otpevao Zvonko Bogdan, i koja je i danas deo redovnog starogradskog repertoara. Druga pomisao na fijaker je sigurno somborski fijakerista Duci i njegov Miško, verni konj riđan koji je „kasao, zastao, s'dušom se rastao” i preselio se, kao i njegov Duci, u pesmu i postao simbol prošlosti grada, ali i čitave Vojvodine.

Zato je bio i prirodan potez Slavice Marinković, oslanjajući se na vojvođansku tradiciju, osnivanje turističku agenciju pod nazivom „Fijaker“. Sa TA „Fijaker“ iz Bačke Palanke, možete obići i krstariti Vojvodinom i otkriti sve njene potencijale na jedan specifičan način. A o kakvim se sve posebnostima radi, najkompetentnija je da o tome kaže Slavica Marinković, vlasnik i direktor agencije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radivoje Rale Živanović: Ruralna sredina ne može biti izgovor

 • PDF

Radivoje Rale ŽivanovićPrimer kako se uspešan posao, biznis može voditi i iz manje sredine, samo ako imate ideju, kvalitet i znanje i na kraju ono najvažnije, „petlju“ da sve to započnete, jeste gospodin Radivoje Rale Živanović, kojeg smo zateli u poslu i prekinuli u obilasku štandova na 79. Međunarodnom poljoprivredom sajmu u Novom Sadu.

-Svake godine moja agencija „TIP Stopanja“ se trudi da proprati sve manifestacije, aktuelnosti i obiđe saradnike, preduzetnike, vlasnike malih i srednjih preduzeća, ali i velike firme sa kojima sarađujemo ili se nadamo da nam se u skorije vreme pridruže - kaže gospodin Živanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ataše za kulturu SAD posetio Sirmijum i Zasavicu

 • PDF

Predstavnici Ambasade SAD, ataše za kulturu, En Mari Mur i savetnik za odnose sa javnošću, Rajan Ronalds, zajedno sa Fulbrajtovim stipendistima, i predstavnicima Ministarstva kulture, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Sektora za turizam, obišli su lokalitet Sirmijum i specijalni rezervat prirode Zasavica , u Sremskoj Mitrovici.
U Vizitorskom centru Sirmijum, goste je dočekao Majkl Verner, arheolog i profesor rimske umetnosti i arheologije na Univerzitetu Nju Jork, koji je ujedno direktno i učestvovao na iskopavanjima ovog lokaliteta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Peti Gastro festival u Ljuboviji imao četristo učesnika

 • PDF

Peti po redu Gastro festival u organizaciji i pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Ljubovija, održan je 12. maja uz učešće oko četristo učesnika raspoređenih u sedamdesetak ekipa. Po lepom vremenu i u još lepšoj atmosferi, u glavnoj ulici glavnog grada Azbukovice, nadmetalo se u pripremi riblje čorbe, etno trpeze, moderne kuhinje, pekarstvu, poslastičarstvu i karvingu-artistici (rezbarenje na voću i povrću). Učešće su uzeli takmičari iz čitave Srbije. Za njih i posetioce organizovan je kulturno-zabavni program na bini u centru grada koji je pratio manifestaciju tokom čitavog dana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Ivana Sedaj sa FINS-a pobedila na evropskom takmičenju

 • PDF

Na 5. Evropskoj konferenciji najboljih doktorskih radova u oblasti prehrambenog inženjerstva i tehnologije hrane (The 5th European Workshop on Food Engineering and Technology – Presentations of selected national PhD students in Food Engineering and Technology), koja je imala takmičarski karakter, a održana je nedavno u Valensiji, Španija, učesnik iz Srbije bila je mr Ivana Sedej sa Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com