Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Novi Sad obeležava Dan Dunava 2012.

 • PDF

Daniela JovanovićNa konferenciji za medije, održanoj 25. juna u Turističkoj orgnizaciji Novi Sad, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem, predstavili su program ovogodišnje Međunarodne manifestacije Dan Dunava, koja će po deveti put biti održana u našoj zemlji. Planirane su brojne sadržajne aktivnosti u 27 gradova širom Srbije i mada će se centralni događaj održati u Beogradu 29. i 30 juna, ni Novi Sad, a ni drugi gradovi neće izostati u obeležavanju ovog izuzetnog dana.
 O dešavanjima vezanim za Novi Sad izvestili su direktni partneri Ministarstva, u prvom redu predsedavajuća Nevladine organizacije Svet i Dunav, Udruženje građana InterArt i Atletsko rekreativni klub “Fruška gora”.
 Daniela Jovanović iz NVO Svet i Dunav rekla je nešto o prethodnim projektima, ali i o planiranoim aktivnostima za ovu godinu:
 -Već devetu godinu za redom obeležavamo Dane Dunava. Od samog početka je to podrazumevalo niz aktivnosti koje su trajale tokom 30 dana juna, i svake naredne godine smo se trudili da nekim novim aktivnostima potpomognemo obeležavanje ovog dana. Prošle godine smo radili poribljavanje reke sa šaranskom mlađi na potezu Sremski Karlovci-Novi Sad-Sremska Kamenica. Ove godine smo se odlučili takođe za sasvim nov koncept, koji smo osmislili u dogovoru sa Centrom za obuku i rekreaciju osoba sa invaliditetom. Odlučili smo da sva dešavanja usmerimo na Sremsku Kamenicu i 30. juna će se desiti niz interesantnih sadržaja sa početkom u 8 sati i trajaće do 17 časova. Druženje ćemo započeti okupljanjem učesnika i zajedničkim doručkom, zatim planiramo likovne radionice, akcije čišćenja obale Dunava i organizovanje sportskog ribolova na i uz vodu, zajednički ručak i predstavu, koju će izvesti učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Kamenice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milica Milenković: Da Dan Dunava preraste u sveopštu brigu o ovom neprocenjivom blagu

 • PDF

Milica MilenkovićPovodom obeležavanja Dana Dunava, internacionalnog događaja u kojem po deveti put učestvuje i naša zemlja, u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada je 25. juna održana konferencija za medije.

Manifestaciju Dan Dunava promovisali su predstavnik Ministarstva poljoporivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, Milica Milenković, kao i predstavnici NVO “Svet i Dunav”, Udruženja građana “InterArt” i Atletskog rekreativnog klub “Fruška gora”.

Milica Milenković, nacionalni koordinator manifestacije Dan Dunava je prisutne informisala o ispunjenju prethodnih i planiranju predstojećih događaja u okviru obeležavanja ove već tradicionalne manifestacije:

 -Mi smo ovu kampanju započeli još 1. juna, kada je u pet gradova u Srbiji obeležen Dan reke Save. Naša kampanja će trajati do kraja septembra i u nju će biti uključeno 27 gradova. Na našem projektu, kada smo ga započinjali pre devet godina, imali smo samo dva partnera, a danas ih je preko 350. Inicijativa za organizaciju ove kampanje potekla je iz “Partnerstva za zeleni Dunav” koje su kompanija Coca-Cola i njen najveći evropski proizvođač Coca-Cola Hellenic potpisale početkom juna 2005. godine sa Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava (ICPDR), a u cilju podizanja svesti o važnosti zaštite i očuvanja kako Dunava tako i ostalih reka dunavskog sliva.

Milenkovićeva je istakla da je u okviru prošlogodišnje kampanje Dan Dunava u Srbiji realizivano preko 130 različitih aktivnosti, animirano na direktan ili indirektan način preko 2,5 miliona ljudi, a da je preko 130 hiljada bilo onih koji su učestvovali u njenoj organizaciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dragan Ćoso, Agencija MISS UMD: Lepota u službi pameti

 • PDF

Dragan Ćoso (levo) na izboru za Mis mature u Barutani„Svaka lepota je senzacija“, pisao je M. Kessel. O lepoti kao obećanoj sreći, ispunjenju smisla ili čistom smislu, bavili su se pisci, mislioci, uglavnom muškarci, i suočeni sa njom priznavali kapitulaciju intelekta. Svako vreme imalo je svoju viziju lepog, i uvek je bilo nadaleko čuvenih lepotica čija je lepota, dugo pošto je iščezla, prepričavana i sanjana, ostala zamrznuta u vremenu.

Kako se definiše lepota danas, i kako izgleda lepa devojka i žena XXI veka, pokušao je da nam kroz svoj rad približi čovek koji se godinama bavi modnom fotografijom, Dragan Ćoso, osnivač i vlasnik  Agencije "MISS UMD", Udruženja modnih delatnosti, organizator prvog Izbora za „Mis mature“ u Vojvodini.

-Ove godine, moja Agencija vodi kampanju podeljenu na četiri izbora za najlepšu devojku. Prvi se desio na Međunarodnom festivalu „Šunka fest“, koji je održan na Novosadskom sajmu 9. juna. Drugi je bio 15. juna, i to je novina ove godine, jer je to bio Prvi izbor za „Mis mature Vojvodine“, čije je super finale održano u popularnom novosadskom restoranu Barutana. S tim u vezi, radili smo kampanju po svim vojvođanskim školama. Našu ideju o izboru za „Miss mature“ podržale su 132 škole u Vojvodini i Ministarstvo prosvete AP Vojvodine. U sklopu izbora za najlepše, biramo i najbolje učenice, pa smo u okviru manifestacije održali i to proglašenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mis mature Vojvodine 2012. Novosađanka Ivona Šimon

 • PDF

Sanja Papić uručuje pobedničku lentu Ivoni ŠimonIzbor za „Mis mature Vojvodine 2012. “, kvalifikacije za “Miss Srbije”, održan je po prvi put u restoranu „Barutana“ u Novom Sadu. Organizator ovog izbora je bila Model agency Udruženje modnih delatnosti Srbije. Ovu veliku matursku priredbu podržale su sve srednje škole u Vojvodini i Pokrajinsko Ministarstvo za kulturu iobrazovanje. Osnovna ideja ove manifestacija je da se promoviše lepota, talenat, kultura i obrazovanje. Stoga je i Fakultet za ekonomiju i ineženjerski mendžmant u Novom Sadu odlučio da podrži izbor za „Miss mature Vojvodine“ i najlepšim maturantkinjama dodeli stipendije za školovanje na osnovnim studijama na FIMEK-u. Pored glavne nagrade maturantkinje su dobile i letovanje za dvoje, uživanje u spa centru „SANUS wellness“, kao i druge vredne nagrade.
U finalu izbora za „Miss mature Vojvodine“ je učestvovalo petnaest maturantkinja iz cele Vojvodine, od kojih su članovi žirija izabrali najlepšu koja se plasirala direktno u finale izbora za “Miss Srbije 2012”. Pobednička lenta pripala je Ivoni Šimon iz Novog Sada, koja je postala i prva finalistikinja za „Miss Srbije 2012“. Misici je lentu okačila Sanja Papić, naša najuspešnija misica. Pored Sanje Papić u žiriju je bila i potpredsednica Agencije„Miss YU Co“ Milanka Đorđević, zatim Bojana Lekić, koja će nas ove godine predstavljati na „Mis Sveta“, brojni sponzori, kao i kreatorka Adrijana Lušezi, oficijalni diznajer na ovom takmičenju lepotica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Udruženje građana Prijatelji Pavlovaca, druženje je najvažnije

 • PDF

Glavni hit prošlogodišnje VII Pasuljijade u Temerinu bila ja ekipa iz malog sremskog mesta Pavlovaca, koja je skuvala pobednički pasulj. Ista ekipa, pojavila se i ove godine na Bean festu, skromno tvrdeći da nisu došli da pobede, već da vide prijatelje, da ih ugoste i da sa njima pojedu pasulj. Pavlovci, ako neko nije čuo, nalaze se nadomak Rume i prema zvaničnim podacima u selu živi 460 duša. Na festival u Temerin došlo je njih petnaestak članova Udruženja građana „Prijatelji Pavlovaca“, osnovanog početkom 2012. godine sa osnovnim ciljem da promovišu svoje lepo mesto, inspirativno za umetnike ali i za nalaženje prijatelja. Temerinska pasuljijada samo je jedna od manifestacija koju pohodi ova aktivna grupa Pavlovčana, rešena da Pavlovce postave na turističku kartu pre svega domaćih gostiju. U vezi sa tim meštani Pavlovaca peti put za redom organizuju „Pavlovački kotlić“ u kojem se kuva riblja čorba.

No, priča o Pavlovcima i Pavlovčanima sledi, a sada nešto o njihovom pasulju. Nikolić Dušan zvani Duda i Milan Mića Subotić su bili i ove, kao i prošle godine, glavno-odgovorni za kuvanje pasulja ispred ekipe iz Pavlovaca. Ista ekipa je prošle godine zabeležila fenomenalan uspeh ponevši titulu najboljih za svoje kuvarsko umeće u pripremi pasulja i od 286 uzoraka osvojila prvo mesto, čime su bili iznenađeni, zatečeni ali neizmerno srećni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ilija Uzurov, čovek sa hiljadu interesovanja

 • PDF

Radi, radi svašta radi samo da nije obično, otprilike je prvi utisak koji steknete pri susrtu  sajednim neobičnim čovekom, Ilijom Uzorovim. Šta sve može da stane u jedan ljudski život, od aktivnosti, pokušaja i dobitaka, pokušaće da pokaže letimična lična karta ovog nesvakidašnjeg „večitog mladića“..

Ilija Uzurov će biti upamćen kao čovek sa najneobičnijim šeširom na VIII temerinskoj pauljijadi, a tako smo ga i mi upoznali, mada smo shvatili da se znamo od ranije.  Ilija Uzurov je rodom iz Bača a živi i radi u Subotici. Po profesiji je građevinac, ali taj posao ne radi godinama. Godine 1997. dolazi u Suboticu i počinje da radi kao špediter. Već sledeće godine postaje zvanični carisnko-pravni logističar kompanije British American Tobacco,i to je radio do 2000 godine., Posle je postao carisnko-pravni savetnik Asocijacija lizing kuća, i dan danas vodi neke lizing kuće, kao što je građevinska austrijska kuća „Por“(Por  tehnobau und umvelt akcijengezelšaft), koja je izgradila most preko Ade, vodi kompletnu logistiku „Lafarge“za Balkan, zvanični je diler poljske firme Wielton za traktorske i kamionske prikolice i poluprikolice, takođe za Balkan, vlasnik firmeProfectus DOO.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Svetski šampion Vladan Subotin na temerinskoj Pasuljijadi

 • PDF

Vladan SubotinUdruženim snagama ekipa „Tiski dani“ iz Bečeja i ekipa „Orhideja“ iz Sanada, uzeli su učešće na VIII Temerinskoj pasuljijadi i izazvali veliko interesovanje iz dva razlog. Prvi je bio taj što je vođa ekipe iz Sanada bio svetski prvak u kuvanju sa titulom osvojenom u Mađarskoj prošle godine,Vladan Subotin. Drugi razlog je bilo zemljano posuđe koje je „štrčalo“ između klasičnih kotlića u kojima su svi ostali kuvali pasulj.

Vladan Subotin iz Sanada, već se duže vreme zanima za kulinarske manifestacije na kojima kulinarske sposobnosti dolaze do izražaja. Nekada, kao član FK „Jadran“ iz Sanada, navikao je na druženja, okupljanja i zajedničke rabote, pa kada je prerastao omladinski fudbalski tim, učlanio se u kulinarski i sa prijateljima počeo da kuva prvo po Vojvodini i Srbiji, potom Rumuniji i Mađarskoj. Prvi kotlić riblje čorbe skuvao je zarad druženja a danas se ubraja u one magove kulinarstva, koji osim ukusnih i raznovrsnih jela osvaja i vrunksa priznanja. Godišnje osvoji do petnaest prvih mesta. Povoda za kuvanje je napretek, jedan do dva dana u nedelji. Bez obzira na godišnje doba, prema turističkom kalendaru TO Vojvodine, svake nedelje se održava bar po jedno a nekada i dva takmičenja u kuvanju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dragan Jakovljević, motor, brod i rock’n’roll

 • PDF

Krupan momak sa varjačom u ruci kojeg su njegovi pajtaši nekoliko puta zvali da promeša, doda začin i nadgleda pasulj koji se lagano, na tihoj vatri kuvao, u roku od 5 minuta koliko je trajalo naše upoznavanje i razgovor je Dragan Jakovljević.  Gospodin  Jakovljević, je profesionalno direktor Bačka puta,  poslovni čovek koji se nikada nije odrekao svojih mladalačkih strast, samo ih je, sticajem okolnosti, privremeno stišao. Odlučio je da kuvajući  pasulj  provede vikend na VIII Bean fest-u sa svojim prijateljima iz Temerina i Bačkog Jarka.

-Volim da kuvam ali sam  prvi put ovde i takmičim se. Kuvam sve i rado to činim ali slabo imam vremena za neko javno kuvanje, više je to u sopstvenoj režiji , za svoju dušu i svoje društvo., kaže Dragan Jakovljević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aktiv žena MZ Bački Jarak: Srce na prvom mestu

 • PDF

Aktiva žena Bački JarakHAJDE DA ZAJEDNO vezemo, heklamo i pletemo, krojimo i šijemo u kreativnim radionicam, stoji poziv na sajtu Aktiva žena Bački Jarak. Dođi, nauči, nastavi je geslo jednog od pet, ali
najaktivnijeg udruženja žena opštine Temerin,
Aktiv žena Bački Jarak natao je 1979. Godine, i sa 33 godine trajanja jedno je od najtarijih udruženja ove vrste Južnobačkog okruga. Trenutno okuplja 40-tak žena, različitih interesovanja, dobi i obrazvanja koje povezuje socijalno humanitarni rad, negovanje kulturne baštine, tradicije i običaja, širenje ženskog aktivizma, te promocija volonterskog rada u pravcu stvaranja aktivne i odgovorne lokalne zajednice. Najmlađa članica Aktiva, Mina Tomin, ima samo 9 godina, a najstarija članica je tetka Ljubica Adamović kojoj je 77 godina.
Ove aktivistkinje, sreli smo na VIII Bean festu u Temerinu, gde su svojom veselošću, brojnošću i interesantnom bojom majica kuvale pasulj po sedmi put za redom (propustile su samo prvi festival), za dvadesetak štićenika Doma za decu i omladinu u Veterniku. Tom prilikom smo razgovarali sa predsednicom Aktiva žena Bački Jarak, Bosiljkom Vukotić, koja nas je bliže upoznala sa aktivnostima žena ove opštine:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ivana Jerkov: Četiri godine Kancelarija za mlade opštine Temerin

 • PDF

Da se na narodnim svetkovinama može postići i druga dimenzija osim zabavne dokazali su mladi. Ivana Jerkov, ispred Kancelarije za mlade opštine Temerin, obrazložila je motiv učešća mladih na manifestaciji kao što je temerinski Bean fest, koji su se ravnopravno takmičili u kuvanju pasulja sa ostalim „iskusnijim“ ekipama. Kancelarije za mlade opštine Temerin se takmiči po treći put, samo sada podržana od kolega iz Kancelarije za mlade iz Novog Bečeja i tu se usput odvija i saradnja jer ove dve KZM dele dva  zajednička projekta. Njihova ideja je bila da se ovde okupe i druže, ali isto tako i da kuvaju zdravu hranu.

-Prvi put ekipa KZM je nastupili pod motom „Zdravo kuvamo-zdravlje čuvamo“ i toga se pridržavamo i danas, kaže Ivana Jerkov.

Šta je zdravo u vašem kuvanju?

-Jednostavno zdrav je sam način kuvanja pasulja, bez suvišnih dodataka i začina, bez vegete sa prirodnim dodacima. Šargarepa, krompir, luk, šareni pasulj, bez mesa, ukratko je to sadržina koju preporučujemo. Kada smo prvi put nastupili bili smo 27. od 300 ekipa, a kuvali smo makrobiotički pasulj. Ovo je zdravi pasulj, i očekujemo takođe da bude prepoznat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Salaš Kinga: Povratak seoskoj idili

 • PDF

„Ići u korak sa vremenom“ je sintagma koja je na izvestan način pogrešno shvaćena, pa je živeti u sadašnjosti razumelo odbacivanje bilo kakave veze sa onim što je prošlo, eliminisanje iz naših života sve što je podsećalo na juče. Danas, kada smo dostigli to sutra, videli smo da smo iz naših života izbacili one divne mirise, ukuse zadužene za stvaranje posebnih doživljaja na naše detinjstvo, sećanje na naše drage. A i život kao život, pokazalo se da je nekada bio lepši, zdraviji, povezaniji sa prirodom, a mi bolji i jednostavniji. Sada se vraćamo opet svojim korenima, kućama i krajolicima od kojih smo dragovoljno pobegli.

Jedan od lepih primera vraćanja „lepim vremenima“ je i salaš „Kinga“, koji se nalazi na nekada meuđnarodnom putu Beograd-Budimpešta, između Malog Iđoša i Bačke Topole. Mnogi još uvek pamte ovaj salaš po imenu prethodnog vlasnika Üveges (Uvegeš), ili i kao Salaš 273. Salaš „Kinga“ je izgrađen 1899.godine i „niko od današnjih vlasnika nema toliko godina koliko ima ovaj salaš“, u šali kaže gospodin Sabo Pos Ferenc, otac vlasnice mlađane Sabo Pos Kinge.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ivana Jerkov: Četiri godine Kancelarija za mlade opštine Temerin

 • PDF

Ivana JerkovDa se na narodnim svetkovinama može postići i druga dimenzija osim zabavne dokazali su mladi. Ivana Jerkov, ispred Kancelarije za mlade opštine Temerin, obrazložila je motiv učešća mladih na manifestaciji kao što je temerinski Bean fest, koji su se ravnopravno takmičili u kuvanju pasulja sa ostalim „iskusnijim“ ekipama. Kancelarije za mlade opštine Temerin se takmiči po treći put, samo sada podržana od kolega iz Kancelarije za mlade iz Novog Bečeja i tu se usput odvija i saradnja jer ove dve KZM dele dva  zajednička projekta. Njihova ideja je bila da se ovde okupe i druže, ali isto tako i da kuvaju zdravu hranu.

-Prvi put ekipa KZM je nastupili pod motom „Zdravo kuvamo-zdravlje čuvamo“ i toga se pridržavamo i danas, kaže Ivana Jerkov.

Šta je zdravo u vašem kuvanju?

-Jednostavno zdrav je sam način kuvanja pasulja, bez suvišnih dodataka i začina, bez vegete sa prirodnim dodacima. Šargarepa, krompir, luk, šareni pasulj, bez mesa, ukratko je to sadržina koju preporučujemo. Kada smo prvi put nastupili bili smo 27. od 300 ekipa, a kuvali smo makrobiotički pasulj. Ovo je zdravi pasulj, i očekujemo takođe da bude prepoznat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...