Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Nagrada za životno delo kao podstrek daljeg rada sa mladima

 • PDF

Prof. dr Ružica Igić sa zasluženim priznanjem kolega iz struke            Prof. dr Ružica Igić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, dobitnik je nagrade Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine za životno delo u oblasti visokoškolskog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. U obrazloženju Upravnog odbora Udruženja dr Marijana Ačanski, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu UNS-a, navela je da ovo priznanje dobijaju vrhunski profesori i naučni radnici, koji su dali svoj doprinos unapređenju rada na Univerzitetu uvođenjem novih studentskih programa, ili akreditovanjem novih smerova i sl.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

NAJAVA VIKEND DEŠAVANJA U LEDENOJ ŠUMI 22. - 24. DECEMBAR

 • PDF

Program Vikenda u Ledenoj šumi            U susret zimskom raspustu i praznicima „Ledena šuma“ vas poziva da provedete zabavni vikend u novosadskom Dunavskom parku jer nas u okviru tematske „Nedelje heroja“ na programu očekuje mnoštvo raznovrsnih besplatnih sadržaja koji će na najbolji način upotpuniti porodična druženja i vikend zabavu za sve generacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

TopSrbiji Darodavnica na VI Festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji

 • PDF

TopSrbiji priznanje Društva za narodno prosvećivanje “Svetionik” iz Kragujevca    Mihailo Berček Revija i sajt „TopSrbija - Najbolje iz Srbije“, Novi Sad - za reportažu „Priča o Stragarima“, nagrađeni su II Darodavnicom, priznanjem Društva za narodno prosvećivanje “Svetionik” iz Kragujevca na VI Festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji „Moje selo u pričama i pesmama 2023'' (Stragari - Kragujevac, 12. 12. 2023.)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prvih deset godina Tamburaškog sastava La Banda

 • PDF

Tamboraški orkestar La Banda     Tamburaška muzika je proizišla iz mentaliteta ljudi vojvođanske ravnice. Tamburaške bande s početka XIX veka punile su gradske kafane u Novom Sadu, Subotici, Somboru... a u nekim sličnim lokalima, pod nekim drugim imenom, čuju se i danas. Zahvaljujući njima sačuvana je tamburaška muzika koja pripada Vojvodini. Kako nekada, tako i danas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Izbor za najboljeg pet-friendly ugostitelja

 • PDF

Sa dodele nagrada u Info centru Turističke organizacije Vojvodine    Na svetu ima više od 470 miliona vlasničkih pasa po domaćinstvima i više od pola tog broja su turisti koji zajedno putuju sa ljubimcem. Pet-friendly filter na Booking pretraživaču je treće najviše korišćen, a globalno posluje više od 500.000 objekata registrovanih za goste sa kućnim ljubimcem. Pored hotela i smeštaja, sve je više i restorana, shopping centara i ostalih lokacija koje možete posetiti u pratnji psa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Manifestacija Manić - Tisa 63 i bez manića uspešno održana

 • PDF

Dragan Vukotić u ambijentu Kluba prijatelja reke Tise "Tisa 63"    Uz smenu sunčanih i oblačnih intervala u subotu. 09. decembra, uz branu kod Novog Bečeja, održana je manifestacija „Manić-Tisa 63“, Kluba ljubitelja reke Tise „Tisa 63“. Ne tako davno Međunarodna ribolovačka - gastro manifestacija koja je okupljala veliki broj takmičara i posetilaca iz zemlje, regiona, čak i takmičare sa drugih kontinenata, kao da traži predah. Zapravo, razlog ovogodišnjeg znantno skromnijeg broja posetilaca uslovio je, kako je objasnio Dragan Vukotić, član Kluba i jedan od pokretača ovog zanimljivog događaja, „nestanak“ manića, ribe iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila slatkovodnu Tisu upravo kod brane. Još koliko prošle godine svega nekoliko puta je ulovljena, dok se ove godine nije pojavila.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novi kvalitet kreiranja turističke ponude ruralnih područja

 • PDF

Goran Radosavljević    Goran Radosavljević vlasnik je Seoskog turističkog domaćinstva „Čalane“ u istomenom zaseoku sela Žabare, 3 - 4 km od Topole. Izuzetna ocena za novi nivo rada u domenu turizma ovog domaćinstva potvrđuju komentari najkompetentnijih (mogu se videti na sajtu www.apartmani-čalane), onih koji su u ovim apartmanima boravili, nisu proizvod slučajnosti. Goran Radosavljević, vlasnik Apartmana, iskusan je ugostiteljski radnik. Radio je u nekim od najboljih restorana u srpskoj prestonici, sa partnerima iz Srbije i Ruske federacije vodio petnaest restorana u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Dnjepropetrovskoj oblasti, što je imalo ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog profesionalnog iskustva, koje potom, kroz saradnju sa Vinarijom „Aleksandrović“ (projektom izvoza na rusko tržište 2010.), sa Savezom proizvođača rakije Srbije (kao njihov zastupnik), obogaćuje vinsko-rakijskom pričom. Prirodno, s obzirom da dolazi iz Šumadije, gde se proizvode vrhunska vina i kažu najbolja šljivovica na svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vila Živanović Topola: Miran odmor kakav tražite i dinamikom kakvu želite

 • PDF

Radoje Živanović    Visoko rangirani turistički objekat Vila Živanović, u mirnom kraju samog centra Topole, prebogatom kulturnim, umetničko-zabavnim dešavanjima, za godinu dana od otvaranja, izborio je mesto među najuglednijim u turističkom miljeu. Novoizgrađeni objekat raspolaže sa tri spavaće sobe i velikim dnevnim boravkom, dvorištem i pored kuhinje unutar objekta, prostorom za pripremu hrane na otvorenom. Priprema hrane je ostavljena gostima, a po želji moguć je i svaki drugi dogovor sa domaćinom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pristupačnost u turizmu u okviru projekta SMARTOUR predstavili profesori sa novosadskog PMF-a

 • PDF

Prof. dr Tatjana Pivac predstavila modul učesnicima projekta SMARTOUR u Ljubljani    Projekat SMARTOUR (SMART Tourism Skills Initiative) je ambiciozni projekat koji okuplja stručnjake iz različitih zemalja koji rade na razvoju obrazovnih materijala iz sledećih oblasti: pristupačnost, održivost, kulturna baština i kreativnost, saradnja i marketing i digitalizacija u turizmu. Navedene oblasti pokrivaju različite aspekte pametnog turizma i pružaju sveobuhvatno razumevanje ključnih tema. Glavni cilj SMARTOUR projekta pored kreiranja koherentnog i lako primenjivog skupa obrazovnih materijala je i njhova primena za obuku svih onih aktera koji se bave razvojem turizma kako bi primenili pametne pristupe ili pružili konsultantske usluge istoj ciljnoj grupi, pri čemu će i sami edukatori direktno imati koristi od upotrebe ovih obrazovnih materijala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Još jedna nagrada za DDOR - Zelena kompanija 2023. godine

 • PDF

Sa dodele CCIS nagrada Kompaniji DDOR, Foto Dragan Petrović            Kompanija DDOR primila je još jedno priznanje za snažno zalaganje u oblasti očuvanja životne sredine i održivi razvoj. Vodeća osiguravajuća kuća nagrađena je prestižnom nagradom Green Award, koju dodeljuje Komora italijansko-srpskih privrednika. Takozvana „zelena nagrada“ stigla je na adresu DDOR-a zbog izuzetne posvećenosti ekološkim inicijativama, kao i napora u oblasti očuvanja životne sredine. Nagrada je uručena predsedniku Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesku Mašiju na godišnjoj svečanosti, na kojoj se kompanijama uručuju nagrade za postignuća i doprinos poslovnih lidera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kakav deda takav unuk

 • PDF

Staniša Kržanović Miročanac sa unukom Milošem            Priprema hrane je poseban deo tradicije i kulture jednog naroda. Neki tvrde i njegova odrednica, jer se analizom posuđa korišćenih za pripremu i konkretna jela, može pratiti razvoj i kretanja određenih grupa i naroda. Za neke je kuvanje noćna mora, za druge velika ljubav, poseban doživljaj, jedna od najvećih životnih strasti. Za Stanišu Kržanovića, vlasnika Vlaškog nacionalnog restorana „Miročanac“, Donji Milanovac, kuvanje je i posao i hobi začinjen prirodnim darom i ljubavlju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U sve se meša

 • PDF

Jovica Kuzmanović            Serija novih proizvoda koja se našla na tržištu u prehrambenoj proizvodnji individualnih proizvođača, posebno tokom poslednje decenije, obogatila je domaću ponudu jedinstvenim artiklima i ponudila jedan drugačiji vid preventivnih načina očuvanja i pobošljanja ljudskog zdravlja. Tako je danas, nakon više od 26 vekova, koncept koji je zastupao Hipokrat, otac medicine antičkog doba, saopšteno čuvenom rečenicom - „Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a neka tvoj lek bude tvoja hrana”. sve popularniji princip zdravstvene kulture današnjeg doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...